Ion Iliescu a fost azi la Parchetul General, unde va fi audiat în dosarul Mineriadei. Întrebat dacă se consideră vinovat, fostul preşedinte a declarat: „Bineînţeles că nu mă consider vinovat”.

Lui Ion Iliescu i se va aduce la cunoştinţă calitatea de inculpat, dar întâlnirea cu procurorii s-ar putea prelungi dacă fostul preşedinte se decide să dea şi declaraţii.

Săptămâna trecută, procurorii militari au audiat mai multe persoane puse sub acuzare în acest dosar – Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma şi Adrian Sârbu, dar şi mai mulţi martori, cel mai cunoscut fiind scriitorul Andrei Pleşu.

În dosarul “Mineriada” sunt cercetaţi penal, printre alţii, fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru – fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu – fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Image result for ion iliescu mineriada iunie 1990

Procurorii militari susţin că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat “un atac generalizat şi sistematic”, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei Capitalei, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

La iesirea de la Parchetul General, fostul presedinte a refuzat să facă orice declaţie. „No comment”, a spus Ion Iliescu. Avocatul fostului preşedinte a confirmat însă că acestuia i s-a adus la cunoştinţă că este inculpat în dosarul Mineriadei. Totodată, apărătorul a spus că Ion Iliescu nu a dat deocamdată nicio declaraţie.

“Nu a dat nicio declaraţie. A fost pusă în mişcare o acţiune penală faţă de dumnealui. A căpătat o altă calitate, decât cea pe care o avea înainte, cea de inculpat. Învinuirea o cunoaşteţi cu toţii, nu cred că este o noutate. A luat act de noua acuzaţie. Urmează să ne pregătim apărarea”, a declarat avocatul lui Ion Iliescu.

 

4 COMMENTS

  1. 🙂 🙂 dacă tot se beneficiază de ”imunitate pe viaţă” când e vorba de viaţa omului distrusă, să-l ia şi pe ”eram sub influienţa băuturilor alcoolice” să-i ţină cald la şale! Sunt destule motive reale ca ultimul menţionat să intre în soba plină cu catran! 🙂 🙂 🙂

  2. iliescu, nastase, ponta si dragnea toti au probleme cu legea …dar ei ne miruiesc in continuare , noi luam lumina de la ei, ei ne conduc!

Leave a Reply