La 300 de mile marine de tarmul romanesc si de Flancul Estic al NATO, Rusia inarmeaza pana in dinti o Crimee anexata ilegal acum 5 ani. Ca cel mai apropiat stat NATO de aceasta sursa de amenintare, suntem obligati de aceste realitati ingrijoratoare, de comportamentul agresiv si impredictibil al Moscovei, sa ne intarim apararea, sa acceleram procedurile de achizitii militare ce s-au cam gripat in unele dosare importante. Sper ca promisiunea ministrului apararii Gabriel Les privind achizitionarea rapida a inca 36 de avioane de lupta F-16 sa nu aiba soarta procedurilor privind transportoarele Piranha sau corvetelor. Faptul ca nici in 2017 si 2018 nu am atins 2% din PIB cheltuieli pentru aparare completeaza zicala “romanii sunt baieti buni, dar stau prost cu seriozitatea”. Sper ca 2019 sa contrazica aceasta stampila…

————-

IATA CONSECINTELE MINCIUNILOR REPETATE ALE RUSIEI. FOLOSIREA UNUI PRETEXT ABERANT PENTRU INARMARE NUCLEARA LA GRANITA NATO

Rusia a decis să desfăşoare în Crimeea bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3, capabile să transporte rachete nucleare, ca răspuns la instalarea de către Statele Unite a bazei lor antirachetă în România, a declarat luni pentru agenţia de presă RIA Novosti Viktor Bondarev, şeful Comisiei pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), informează Reuters, în ziua în care Rusia marchează cinci ani de la anexarea peninsulei de la Ucraina.

Moscova intenţionează să desfăşoare escadrile de bombardiere strategice Tu-22M3 la baza aeriană Gvardeiskoie din Crimeea, a precizat Viktor Bondarev, afirmând că instalarea mijloacelor sistemului de apărare antirachetă al SUA în România reprezintă o provocare serioasă pentru Rusia.

‘Acest pas a schimbat în mod cardinal echilibrul de forţe în regiune’, a mai spus senatorul rus, potrivit căruia bombardierele desfăşurate în Crimeea urmează să fie modernizate în decurs de câţiva ani, ceea ce va permite străpungerea sistemelor de apărare aeriană şi apărare antirachetă ‘oriunde în Europa’, conform RIA Novosti.

‘Raza de acţiune a unui Tu-22M3 şi raza rachetelor de croazieră de la bordul său vor permite transportarea focosului nuclear oriunde în Europa, lovind astfel orice obiect al sistemelor de apărare antirachetă şi al sistemelor de apărare aeriană inamice, iar luând în considerare şi modernizarea sa pe parcursul următorilor ani la nivelul M3M şi echiparea cu noi tipuri de arme de distrugere, acesta devine un vector universal pentru lovituri asupra tuturor tipurilor de ţinte la o distanţă de mii de kilometri’, a subliniat Bondarev în aceeaşi declaraţie.

În afară de bombardiere, flota aeriană rusă din Crimeea are în componenţa sa avioane de luptă MiG-29 şi Su-27, a adăugat el.

Bondarev a spus că acum în Crimeea se bazează o grupare puternică de trupe, care este întărită în mod constant. Astfel, în peninsulă sunt desfăşurate sisteme antiaeriene S-300 şi S-400, sisteme Buk-M2, Panţîri-S1 şi două versiuni de sisteme de rachete Iskander.

Sistemele de apărare antirachetă şi de apărare aeriană din peninsulă sunt capabile să acopere în mod sigur atacurile din aer. De asemenea, aici au fost instalate sisteme antirachetă de coastă ‘Ball’ şi ‘Bastion’, echipate cu rachete ultramoderne, inclusiv cu rachete supersonice, submarinul ‘Novosibirsk’ şi ‘Rostov pe Don’, a mai spus senatorul rus. El a subliniat totodată că la dezvoltarea potenţialului militar al regiunii, accentul este pus pe apărarea de coastă.

De asemenea, el a exclus eventuala sechestrare a navelor ruse de către inamic, întrucât sistemele de rachete Iskander desfăşurate în Crimeea controlează coasta Mării Negre pe întreaga sa lungime, inclusiv Bosforul.

‘Dacă nu ar fi fost realipite cu promptitudine Crimeea şi Sevastopolul la Rusia, teritoriile ar fi fost supuse protectoratului Statelor Unite. ‘Metropola’ americană ar fi desfăşurat acolo complexele sale de luptă cu viteza fulgerului’, a spus Bondarev, reiterând o mai veche teză în acest sens a Kremlinului pentru a justifica anexarea.

În mai 2016, a fost certificată capacitatea operaţională a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) la Deveselu, despre care Moscova susţine că ar fi adaptată pentru lansarea nu numai a rachetelor antirachetă, ci şi a rachetelor de croazieră cu rază lungă de acţiune. România a declarat în mai multe rânduri că nu are rachete balistice la Deveselu.

Moscova consideră că întărirea prezenţei militare americane la graniţele Rusiei reprezintă o ameninţare şi un element clar de destabilizare a situaţiei din lume, mai notează RIA Novosti.

Flota rusă din Marea Neagră urmează să fie completată cu 13 naveşi vase noi, dintre care unele vor fi echipate cu rachete de croazieră ‘Kalibr’, a anunţat luni comandantul Districtului militar Sud, generalul Aleksandr Dvornikov, fără să precizeze însă data la care aceste noi echipamente vor intra în dotarea flotei, informează agenţia de presă rusă (oficială) TASS.

‘În stadiu de testare se află nava de patrulare ‘Dmitri Rogaciov’, o navă de desant de mare viteză după un nou proiect şi remorcherul ‘Serghei Balk’. Alte 13 nave şi vase auxiliare sunt planificate să sosească (la Sevastopol), inclusiv de dimensiuni mici de diferite proiecte echipate cu rachete cu rachete de croazieră ‘Kaibr”, a indicat generalul rus.

Dvornikov a reamintit că modernizarea Flotei ruse din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (Crimeea), a început în 2014, după alipirea peninsulei (ucrainene) la Federaţia Rusă. Reechiparea flotei continuă, a adăugat el.

La momentul actual, Flota Rusiei din Marea Neagră este capabilă să garanteze securitatea Crimeii şi a regiunilor vecine ei din cadrul Federaţiei Ruse, a declarat la rândul său comandantul flotei, viceamiralul Aleksandr Moiseev, vorbind la un eveniment dedicat împlinirii a cinci ani de la ‘reunificarea’ Crimeii cu Rusia.

‘Istoria Rusiei a confirmat: fără o armată puternică, nu există un stat puternic. Flota rusă din Marea Neagră a fost, este şi va fi garantul securităţii Crimeii şi a întregii regiuni. Starea actuală a flotei nu suscită îndoieli în capacitatea sa de a rezolva astfel de sarcini’, a afirmat viceamiralul Moiseev.

Comandantul flotei ruse cu baza în Sevastopol a recunoscut direct că “oamenii politicoşi’ (aşa cum au fost numiţi în presa rusă ‘omuleţii verzi’, adică soldaţii ruşi în uniforme, dar fără însemne), militari din armată şi flotă, au garantat securitatea în peninsulă în timpul ‘Primăverii din Crimeea’, aşa cum a denumit Moscova procesul anexării din martie 2014.

NATO a denunţat luni consolidarea ‘în curs de desfăşurare’a dispozitivului militar rus în Crimeea şi în regiunea Mării Negre şi a cerut Moscovei să pună capăt tuturor abuzurilor comise pe acest teritoriu anexat ilegal.

‘Noi condamnăm întărirea generalizată a dispozitivului militar rusesc în curs în Crimeea şi suntem preocupaţi de dorinţa afişată de Rusia de a-şi consolida şi mai mult dispozitivul militar în regiunea Mării Negre precum şi eforturile sale în această direcţie’, a denunţat într-o declaraţie Consiliul Atlanticului de Nord, structură civilă de la vârful NATO.

Comunicatul NATO privind implinirea a 5 ani de la anexarea ilegala a Crimeei :

  1. 1.Five years ago, Russia used force against Ukraine to illegally and illegitimately annex Crimea. This violation of Ukraine’s sovereignty and territorial integrity is a serious breach of international law and a major challenge to Euro-Atlantic security. We strongly condemn this act, which we do not and will not recognise. We call on Russia to return control of Crimea to Ukraine. We reiterate our full support for Ukraine’s sovereignty and territorial integrity within its internationally recognised borders and territorial waters. Crimea is the territory of Ukraine.
  2. 2.Allies are deeply concerned by the human rights abuses and violations being carried out by the Russian de-facto authorities in illegally annexed Crimea against Ukrainians, the Crimean Tatars, and members of other local communities. These violations include extrajudicial killings, abductions, enforced disappearances, violence, arbitrary detentions, arrest, and torture. Despite the 2017 Order of the International Court of Justice, the Mejlis, the Crimean Tatars’ self-governing body, remains under persecution and is banned in its homeland.

  3. 3.NATO calls on Russia to bring an immediate end to all violations and abuses in illegally annexed Crimea, to release Ukrainian political prisoners and hostages, and to grant international monitoring organisations access to Crimea. Any attempts to legitimise or normalise the illegal and illegitimate annexation of Crimea must end, including the automatic imposition of Russian citizenship, forced population movements, conscription in the armed forces of the Russian Federation, and illegal holding of Russian election campaigns.

  4. 4.We condemn Russia’s ongoing and wide-ranging military build-up in Crimea, and are concerned by Russia’s efforts and stated plans for further military build-up in the Black Sea region. We also condemn Russia’s construction of the Kerch Strait bridge, which represents another violation of Ukraine’s sovereignty and territorial integrity and is imposing additional hardship on Ukraine’s economy. Russia’s unjustified use of military force against Ukrainian ships and naval personnel near the Sea of Azov and the Kerch Strait in November 2018 is part of the larger pattern of Russian aggressive actions in the region. In line with United Nations General Assembly Resolution 73/194 from 17 December 2018, we call on Russia to unconditionally release the Ukrainian crew members it detained, to return the captured vessels and to comply with its international commitments by ensuring unhindered access to Ukrainian ports in the Sea of Azov and allowing freedom of navigation.

  5. 5.NATO’s response to address Russia’s illegal actions in Ukraine has been alongside and in support of an overall international effort, which has included sanctions. There can be no return to “business as usual” until there is a clear, constructive change in Russia’s actions that demonstrates compliance with international law and its international obligations and responsibilities.



3 COMMENTS

  1. sa-l vad pe Gadea facind publicitate uni om (cam incorect prezentat ca “strategul de campanie al lui Trump”, avind in vedere ca exista un Bannon, un Lewandowski, etc) facind interviu cu tatal lui Ted Cruz si – mai ales – laudindu-l pe Reagan (sunt curios cit % din populatia cu drept de vot stie cine a fost Reagan… sau Thatcher….) mi se pare chiar amuzant si deopotriva fantastic, avind in vedere ca omul e directorul unei televiziuni afiliate CNN, adica trompeta cea mai puternica a exact opusului a tot ceea ce reprezinta oamenii astia: socialism, globalism, anihilarea persoanei, anihilarea familiei, anihilarea natiunii, hipersupraveghere, etc

    Dar, ma rog, sunteti pe drumul cel bun! Bag seama ca ca s-a aflat ca exista si Fox News, nu numai CNN.
    Cu mai putina predicatorie aproape exaltata (sa lasam istericalele panicardo-lacrimogene lui Rares Bogdan, omul are talent nativ intru prostie) si cu mai mult calm, deschidere si impartialitate se poate face ceva pentru tara asta, prea mult tinuta in ignoranta de nesfirsite cohorte de coloniali, de securisti, de politruci, de pseudojurnalisti…

  2. n 1783, Crimea became a part of the Russian Empire as the result of the Russo-Turkish War (1768–1774). Following the Russian Revolution of 1917, Crimea became an autonomous republic within the Russian Soviet Federative Socialist Republic in the USSR. During World War II, Crimea was downgraded to the Crimean Oblast after its entire indigenous population, the Crimean Tatars, were deported to Central Asia, an act recognized as a genocide. In 1954, it was transferred to the Ukrainian SSR from the Russian SFSR.[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Crimea

Leave a Reply