Un manifest controversat semnat (si) de niste europarlamentari romani a starnit valuri de proteste.

http://www.spinelligroup.eu/sign-manifesto

Primul care a reactionat ferm a fost maestrul Mircea Diaconu, europarlamentar independent, care explica pe larg semnatura sa pe manifestul invocat.

Iata ce spune Mircea Diaconu :

Există chiar riscul ca România să rămână izolată, din politici greșite în ultimul timp și atitudini cu tentă naționalistă. Ceea îmi doresc, chiar de la început, e ca România să fie o țară europeană, să aibă statut de țară europeană; și noi, firește, cetățeni europeni. Asta înseamnă, în capul meu, “mai multă Europă”. De exemplu, îmi doresc ca dobânzile pe care le practică băncile europene în România să fie aceleași pe care le practică în Europa. Dacă asta e lipsă de patriotism – în clipa în care îmi doresc ca România să fie o țară europeană cu toate prerogativele, inclusiv Schengen -, înseamnă că eu sunt nebun.
Și credeți-mă, sufăr pentru că, deși avem toate datele și resursele și priceperile să fim cu adevărat a șaptea țară ca importanță și aport european, noi suntem chiar ultima. Nu cred că e deloc ceea ce ne trebuie.
Și cred că e o datorie chiar patriotică să faci orice ca România să își câștige locul pe care îl merită cu noi cu tot, cu munți cu tot. Spun lucrurile astea pentru că e început de an și pentru că voi încerca în 2016 să propun cetățenilor României câteva proiecte mari. Îmi fac temele și, curând, probabil când vor înflori iar salcâmii, o să dau drumul.
PS. Am spus “când vor înflori salcâmii” pentru că doar la noi mai înfloresc salcâmii. Afară, la ei acolo, probabil pentru că fac tot timpul curățenie pe marginea autostrăzilor, nu se prăsesc tufele de salcâmi care la noi înfloresc, ca să nu zic explodează, de frumusețe și mirosuri. Din păcate, nu avem atâtea autostrăzi câți salcâmi și pentru asta toți suntem de vină. Vedeți câtă treabă avem? … Vineri vreau să vă povestesc ceva ce o să vă placă, chiar și la gust!

 

44 COMMENTS

  • Dnule Tudor,
   Am aflat ca Shenghenul se desfiinteaza ( temporar zic ei), dovedindu-si falimentul in criza migrantilor. Ieri Ciolos era pe la francezi zicand-o pe-aia ca vrea in Schengen si Franta promitand la “sfantul asteapta” ca de obicei. Lui Ciolos atat de bine conectat la Bruxelles nu i-a zis nimeni ca nu mai are rost? isi bat aia joc de el pe-acolo? ce pacalici…

  • Prea mult UE si prea multa Germania.
   Prea multa imixitune politica. Si santaj la nesfarsit cu Schengen.
   Un referendum furat.
   O justitie ca o farsa sinistra sustinuta de UE.
   Si o pepiniera de europarlamentari din care sa se racoleze cumparatori de armament precum Ciolos cumpara acum din Germania ca sa fie tinut in functie.

   Dar iata ce spune “minunatul” manifest:
   National states have concede sovereign powers to common institutions in order to reach common goals and an “ever closer” Union.

   Asa erau si comunistii. Sa ne unim cu totii si va conducem noi. Va puneti pamanturile la comun facem un CAP si luati doi saci de porumb in toamna si pensie de 30 de lei.
   Asa era si CAER. Colaboram economic dar conduce tot cel mai mare adica URSS.

   Tarile Europei pot sa colaboreze economic si fara acest SUPRA-ORGAN MONSTRU.
   Iar in privinta Schengen am doua cuvinet: Hai sictir !
   Ne-au luat banii si acum se fac ca ploua.

 1. Domnu’ Diaconu are o tenta xenofila, pe absolutisme, in ultima vreme. Adica, el prezinta situatia cu “dobânzile pe care le practică băncile europene în România să fie aceleași pe care le

  Schengen? ACUM???

  Una e sa fii roman, alta e sa fii european. Hotarati-va!

  “Există chiar riscul ca România să rămână izolată, din politici greșite în ultimul timp și atitudini cu tentă naționalistă.” — De fapt, nu, tocmai v-ati hotarat domnu’ Diaconu: nationalism = rau. Bine.

  “Tara europeana, tara europeana” – poate sunt eu chor dar continentul in care ne aflam e in Europa, fie ca ne place sau nu. Nu stiu, domnu’ Diaconu se vaita de elefantul din camera, si zice ca nu exista, [mai] trebuie [inca] unu’?

  Si da, sunteti nebun. Ne-bun, nu scrantit, nu sunteti roman. Asta e, nu va condamn, faceti parte din generatia FSNistilor/comunistilor de gradul II.

  • “te-wede”, sa-l faci pe Diaconu fe-se-nist, e chiar jegosenie ! la asta mi-e lehamite si sa te combat !
   Apropo, ce mai stii de Albania ?! Ca n-am mai auzit de ea de la Radio Erevan incoa’ ! Si-aia, tot tara pe continentul european…
   Are dreptate co-vorbitorul d-aici : te lamureste chiovesi… ca zulufatu’ de la “integritate” (ala de l-a haituit pe Diaconu, de l-a dus la voturi peste pampu’ udrist) e un pic “”plecat”… asta, daca nu-l recupereaza si p-asta “noul penele”…

   • Ramane ce am stabilit: face parte din generatia FSeNistilor si comunistilor de gradul II.

    Ca te ofuschezi, e strict treaba ta, dar nu schimba nimic din ce am scris. Diaconu si-a aratat arama pe fata: e antiroman. Si asta e indeajuns de inteles.

    Restul, ce ai scris, sunt conjuncturi.

   • Ramane ce am stabilit: face parte din generatia FSeNistilor si comunistilor de gradul II.

    Ca te ofuschezi, e strict treaba ta, dar nu schimba nimic din ce am scris. Diaconu si-a aratat arama pe fata: e anti-roman, pro-european xenofil. Si asta e indeajuns de inteles.

    Restul, ce ai scris, sunt conjuncturi harcea-parcea.

 2. Iar tu din care generatie faci parte? Apartii cumva generatiei “tinerilor frumosi si liberi” ? Vai de capul vostru!!!…

 3. ultimul paragraf din link-ul prezentat rezuma tot. daca solutiile nationale apartin doar de trecut incerc sa inteleg ce a semnat mircea diaconu. oricum poate a fost un mare actor dar sigur nu are treaba cu politicul. fara sprijinul antenei 3 dar si fara sprijinul voalat dar cocret al unui partid, mircea diaconu nu ajungea in p.e. s-a incercat si se tot incearca promovarea lui, ca si a altui individ sters in politica busoi per numele lui, dar realitatea arata ca nu oricine este facut pentru politica.

  • busoi e de la nou’ penele, alexph… adica, tocmai de unde a plecat (alungat fiind, ca partidu’ avea alte planuri… ) M. Diaconu (daca ai uitat asta la asa de putin timp, e cam grav ! nici lecitina nu mai e ce-a fost !).
   Cat despre sustinerea partidului de zici, iti amintesc ca a candidat si impotriva partidului ala… adica, cum ar veni, partidul ala l-a sustinut impotriva propriilor candidati:)) Buna logica ! Daaannggg !
   Aaa, daca A3 l-a facut europarlamentar, atunci, toata stima pentru A3… poate reuseste si-l baga si pe bassescu la “Domnesc”:))
   Mi-ai placut la “o fi fost un mare actor”…. zici, ca si cum “o fi fost un mare contabil”… Se vede, esti mare “cinefil” : “Filantropica”, “Tache”, “Asfalt Tango”, “Buletin de Bucuresti (1+2)”… Sunt pe “goagal”, tinere (frumos si liber ?!), e free… si se numeste cultura… nu e pe tableta, da’ face bine la creieru’ mic.

  • Da, acum Diaconu mesteca propaganda asta de tip sovietic-merkelian. Vai vai ce iubim noi UE si ce minunat e sa-ti fure un referendum, sa-ti dea teapa cu apropae un milliard la securizarea frontierelor, sa sprijine o justitie abuziva, sa vina ambasadorii in parlament ca sa aresteze pe cine vor ei si sa luam si niste imigranti dupa pofta si nebunia lui merkel.

 4. Oare tot ce există de 26 ani de zile, tot ce pare normal sau este vechi și perimat, considerate de mulţi principii, nu sunt decât niște constrângeri și limitǎri, care ne opresc din evoluție? De mult spun că politica e făcută în bătaie de joc în defavoarea omului ca trăitor şi în strict-a favoare a escrocilor! Nu vor să schimbe nimic în progres pozitiv privind nivelul de trai şi locuri de muncă! Tot ce se spune că se face pentru popor se limitează doar la drepturile lor ca funcţionari cu drepturi totale şi restul SĂ AŞTEPTE CU PICĂTURA!

 5. In calitate de “mocofan” care l-a trimis pe marele actor Mircea Diaconu in PE sunt complet de acord cu eticheta de “ne-bun” aplicata de criticii d-sale. Lasand laoparte faptul, evident ignorat de susnumitii critici, ca Nebunul e unul din cele mai minunate roluri din repertoriul universal, si ca profesiune in sine reprezenta, in trecut, “activitatea de a spune adevarul” in nasul cenzorilor, Mircea Diaconu nu poate fi decat un neavenit in politica romaneasca. N-are intr-adevar, ce cauta intre colosi ca Blaga si Boc, nu se compara cu titanul Basescu, nu poate egala pasiunea Monicai Macovei si nici innocenta Elenei Basescu. In primul rand, stie sa scrie, citeste, gandeste si a aflat demult, nu neaparat din brosurile de invatamant politic, despre dialectica particular-universal, recte despre felul in care specificul national romanesc participa la universalitatea proiectului European. Si e absolut vinovat de dorinta de a se alatura intelectualului socialist Spinelli in aplicarea proiectului respectiv, stiau liberalii ca nu e un bun membru de partid, de-aia l-au si exclus si-a ajuns sa fie suit de mocofani ca mine in parlamentul European. Bine ca au scapat de dansul, intelectualii adevarati care ingroasa randurile dreptei! Noua, celor 300.000 de mocofani care l-am votat pe ne-bunul de Mircea Diaconu, nu ne prieSc elitele chiar daca am avut nefericirea de a ne naste pe acelasi pamant cu d-lor : poate, dupa ce ne vor plictisi peste marginile plictisului cu cliseele lor extrase de la scoala de vara pentru cadre, sa cerem Nebunului de Mircea Diaconu sa conduca partidul propriu, al Mocofanilor, care se va fi format intre timp; avem destule semnaturi ca sa moara de invidie colosii nationalismului de conjunctura. Pe cuvant! (Termenul mocofani apartine semidoctului care critica gestul de a semna manifestul Spinelli, nu m-am obosit sa retin numele autorului)

 6. În oceanul de pesimism, tristețe, deznădejde mai apare cineva care are atâta optimism, idei de viitor, chiar e bucuros când se uită în față. …eu zic ca măcar să ținem aproape poate se ia….

  • Ce idee de viitor a avut domnul parlamentar Diaconu in afara de niste mestecaturi de metafore de clasa a cincea cu salcamii si bla bla? Ne-am saturat de povestioarele domnului.

 7. Domnule Diaconescu -noi suntem in Europa de mii de ani .nu stiati ?
  Domnule Diaconescu -nu vom fi niciodata egali in drepturi cu celelalte state care au fondat UE
  Domnule Diaconescu -stiti pretul platit de Romania pentru a fi integrata in UE ?
  Domnule Diaconescu -stiti ca tot ce-i romanesc trebuie sa moara ?
  Domnule Diaconescu -stiti ca am devenit groapa de gunoi a Europei ?, toate produsele de proasta calitate se vand in Romania -produse alimentare si industriale !!!
  Domnule Diaconescu -stiti cati saraci are Romania ?
  Domnule Diaconescu -stiti cati romani lucreaza in strainatate ?
  Domnule Diaconescu -cand veti spune adevarul romanilor , care v-au votat sa aveti un salar de europarlamentar si de aici o frumoasa pensie , care este de fapt pozitia Romaniei in cadrul UE ? ( NU MA REFER LA CEA GEOGRAFICA !!!!!)
  Domnule Diaconescu-va trebuie mult curaj -egal cu al generalului Antonescu – pentru a privi in fata taranul roman si sa explicati aceluiasi taran roman de ce gainile, ouale ,vacile,laptele,porcii,oile,branza,legumele sale nu sunt bune ,cele de inport.modificate genetic,pline de antibiotice si hormoni sunt bune .
  Domnule Diaconescu acum puneti-va intrebarea – sunteti un bun roman ? sunteti nebun ?
  Domnule Diaconescu -va multumesc pentru un raspuns care nu va veni niciodata !

  • pasarica (sau tanara “frumos si liber”… neacordata la gen, ca pe net nu e cu “tinere frumoase si libere”… decat pe la rubrica de “ofer servicii domnilor generosi”), domnu’ Dan (Diaconescu) e un pic plecat, la “odihna”…
   In rest, ai dreptate:)) (desi, recunosc, nu te-am citit, ca m plictisesc alea “la liniuta” cand, vorba Enimescului, “nimic nu ai a spune”… inteleg, din ce spui, ca esti ne.. vorbita; si ne… lamurita… stai linistita, aia cu “bastonu’ de maresal” a lui Napoleon e actuala : ai si dumneata sanse concrete, candideaza la ceva, sigur te-alegi
   (apropo, vine de ceva timp, la d-na Grecu, unu’ de la pe-ne-le-u’ ala nou care nu pare sa stie ce cauta singur in viata lui (a fost ieri, sa ne convinga de ceva… nu stiu ce, nu m-a convins:)) poate, deci, si tanara de mai sus, are reale sanse;))

 8. Cu acest Schengen,Romania este santajata. Cat timp il avem pe MRU la externe va fi jale.Tot respectul pentru domnul Diaconescu.

  • Lora, e Diaconu, fato ! Ala din “Filantropica”… si din “Asfalt Tango” (nu, nu sunt telenovele… sunt niste filme, contemporane… ca sa nu mai mergem la rolul de militian din “Bietul Ioanide”.. sau la “… si ardelenii” (seria in care era era micu’ din fratii Brad”)… sau din “Buletin de Bucuresti”…
   Deci : DIACONU… nu Diaconescu (d-l Dan e un pic la “odihna”, e altu’ !)
   (Nu stu cum dracu’ sa respect pe unu’, cand nu stiu cum il cheama, ce-a facut ! E ca si cum l-as respecta pe Sf. Ilie, da’ ma gandesc la Iliescu… sau pe “Flatulescu”, si-l sustin pe bassescu…stiu, tastatura joaca feste:)))

 9. Maestre, am impresia ca in fuga pentru ” mai multa Europa” ati uitat de coloana vertebrala si demnitatea cu care ar trebui sa ne reprezentati!
  Merita sa intri in Europa, (daca consideram ca tara noastra este situata…in…unde doriti, dar numai in Europa nu) cu conditia sa ne pastram verticalitatea ca neam. Chiar nu v-ati plictisit sa vina tot soiul de indivizi, de aiurea, sa ne explice cum, de ce, si pentru ce. Timp de mai bine de 2000 ani ne-am croit istoria cum am putut si datorita acestui fapt existam si astazi, putem spune ca, sintem romani si traim in Romania.
  Datorita acestui tip de atitudine ( sacrificam totul,….semnam orice si oricind, doar ca sa fim pe placul mai marilor momentului) a diversilor indivizi veniti la putere dupa “90 de aiurea prostind masele de alegatori, in 10-20 ani s-ar putea sa disparem ca neam si tara.
  Pacat ca sinteti actor, si jocul dumneavoastra in fata istoriei si compatriotilor pe care ii reprezentati este foarte slab spre jalnic!
  O Europa Unita in care Romania sa fie doar o regiune nu cred ca este ceea ce isi doresc romanii. Mai mult de atit, contravine si Constitutiei pe care ati jurat cind ati preluat mandatul.
  Parca ma intorc in anii “45-50 cind Uniunea Sovietica dorea ca noi sa ne numim RSS Romaneasca.
  Este jenant sa constat ca Lucretiu Patrascanu, Gheorghe Gheorghiu-Dej si alti comunisti, romani pursinge( alogeni), au fost cu mult mai patrioti decit marea majoritate a clasei politice actuale, din care, cu dezamagire, constat ca faceti parte. Credeam ca sinte-ti un politician mai aparte. M-am inselat. O seara placuta!

  • Gh Gheorghiu Dej a patronat cea mai mare crima in masa impotriva poporului roman din istoria noastra moderna. Nu-l pot considera un patriot pe cel care a ordonat uciderea a sute de mii de romani valorosi si patrioti in inchisorile comuniste. Daca dvs puteti, asta e

  • Ca te cheama Popescu, nu e motiv de nationalism internautic, Radule !
   Daca tot esti patriot, incearca mai intai cu gramatica, bre nene ! Ca ma iau nervii sa combat un agramat ! d-aia, nici n-o s-o fac…inteleg ca esti, cumva, contemporan cu Gerula – “aia cu anii “45-50 eu n-am trait-o,tu, vad, ti-o evoci singur…
   Da’ Dvs, d-le Popescu, “sinte-ti” patriot… cu cratima mai greu… da’ da-o dreacu’, e de la UE, Burebista nu scria cu d-astea:)))
   (PS : si eu ascult, cu interes d-alea cu Dan Puric… nu inseamna ca distinsul domn gandeste pentru mine; ba chiar il consideram benefic, prin ortodoxismul si nationalismul aproape moderat… constat, totusi, ca unii cad in partea ailalta, ca la Itic : dupa ce baga in casa niste milenii, s-asteapta sa fie mai mult loc atunci cand le scot – sar de la alea cu “de doua mii de ani”, cu care ne-au umplut creierii romanii aia “pursinge( alogeni)”, direct la Vadimu’ zilelor noastre… uitand ca am fost pasalac turcesc, provincie in imperiul austro-ungar… dupa caz…)

 10. Va rog citit contextul in care am scris…..Gh Gheorghiu Dej a scos trupele sovietice din tara….ca a facut si mult rau tarii si unor oameni asta este cu totul altceva…..fiecare cu bune si rele….

  • A spus d-l Tudor tot…
   (da’ da niste exemple bune d-alea, totusi, sa intelegem… c-am ramas toti cu Elisabeta Rizea in minte, nu prea intelegem de unde “bune” d-alea… sau, poate, stii ceva, si nu stim noi !?)
   Unuia d-asta cu “bune” i-as dori un “Bumbesti Livezeni” (nu “Canal”, c-acolo era cu detinuti”)… asa, ca “vacanta” d-un trimestru… Norocu’ lui ca, de 26 de ani, nu se mai “prevad” d-astea, ca mai facea o “Casa Poporului”, singur, la cat de “elocvent” e !

 11. La noi e permanent scandal şi bălăcăreală între ciolănarii hapsîni după venituri şi funcţii în loc să facă ce trebuie pentru ţară şi popor! Uitaţi aici ”patriotism” şi publicitate de la oameni străini care cu cîteva zile(ieri 19.01.2016 a fost pus) au fost pe plaiul mioritic. Superb!
  https://www.youtube.com/watch?v=HVJ1zpBhIMo

 12. Trupele sovietice au intrat in Romania in contextul istoric de atunci ….razboiul
  Tot acel context istoric i-a adus la putere pe comunisti…cu ajutorul tancurilor sovietice, fireste.
  O seara placuta..

 13. la un post de televiziune am vazut raspunsul renatei weber referitor la semnarea acelui document. daca nu ar fi de plans ar fi de tot rasul. cred ca in prostia lor europarlamentarii romani habar nu au ce au semnat. iar pentru unii postaci, va rog sa nu mai confundati prestatia unui actor, fie el si mare, cu aceea a unui politician. mircea diaconu ( nu diaconescu) a fost un actor mare, dar e un politician mic. aproape fprin fiecare demers si interventie atat in plenul parlamentului european dar si prin declaratiile de acasa a demonstrat acest lucru.

 14. Maestre, Romania e o tara europeana, geografic si e o tara europeana intrucit e membra UE.
  Eu cred ca tenta nationalista nu este mereu si oricum un defect, o infractiune, ceva rau si condamnabil.
  Aproape de nationalismul atit de criticat se afla si patriotismul.
  Pai, Polonezii, Ungurii, Slovacii sunt niste nenorociti pentru ca sunt nationalist si patrioti?
  Prosteala asta , politicaly correct, ca despre Romania se poate vorbi doar ca tara europeana ma scoate din sarite. Cind te gindesti si vorbesti despre Romania, vezi mai degraba o tara ce ar trebui sa ramana suverana, sa nu accepte orice fel de ingerinte, impozitii si capestre tocmai bune de suportat doar pentru ca sunt emanate de UE.
  Sa fim seriosi! Maestrul este un ne-bun si un talentat AFABULATOR (actorii sunt mare afabulatori).
  Viseaza cu ochii deschisi lucruri la care noi nu avem si nu vom avea acces intr-o Europa unde jocurile se fac altfel decit ar trebui.
  Sunt prea multe grupuri (lobby) de influenta si forta care piloteaza tot ce e mai bun in alta directie care nu este Romania.
  Ne lipsesc “priceperile”, deci ne lipsesc competenta, curajul si practicam si un sens de inferioritate si supunere genetic prestabilite. Maestrul ar trebui sa stie ca nu e suficient sa fii un epistemic=cunoscator a f.f.f. multor lucruri. Poti fii epistemic dar nu neaparat un bun politician.
  Si poti fii un bun politician fara a fii un erudit precum maestrul.
  Da, maestru e un Nebun Frumos ce viseaza frumos, dar nu a inteles ca noi suntem “fuori tempo massimo” in toate. Aceasta interziere a noastra in toate, face din discursul sau o discutie usor ridicola si aproape banala. Vorbind astfel el gireaza legitimitatea celor care la Bruxelles lucreaza si traiesc intr-o
  dimensiune straina si rupta de realitatea romaneasca, infinit de trista si gri din anul nostru de diz-gratie 2016.-

 15. maestre, nu esti nebun, doar ca dpdv politic si economic esti zero
  ia-ti banii de la UE si taci, nu fa nimic, nu semna nimic, nu vota nimic – asta ar fi cel mai mare servicu pe care-l pot face impostorii tarii lor
  ca europarlamentar, intre mata si Becali nu e nici o diferenta. Nu ca ailalti colegi ai matale de acolo ar fi mai breji, dar aia sunt canalii declarate, dumneata cred ca esti doar un mare naiv in zona asta popolata numai de jigodii, tradatori, spioni si profitori.

  Ps: in 82 ai facut un rol mare in Farfuridi. Nu juca rolul asta si in viata…

  • Ca veni vorba de Farfuridi, “viconte” : inteleg c-ai avea un preferat in piesa lu’ Conu Iancu ?! Catavencu ? Dandanache ?
   Vezi bine ca politichia p-aici e troaca de porci, rar scapa unu’ neatins (pana si pe Coposu, in “90, il umplusera “minerii&comp” de “respect”… dupa multi ani de temnita, sub comunistii).
   Pe d-alta parte, ne si plangem ca nu se implica elitele; ca, dupa “cu voia Dvs, ultimul pe lista” din “89, intelectualii s-au cam dat la fund…
   Totusi, intre Rebengiuc, care, in 2014, venea cu o sustinere timida pentru un personaj politic (alegerea buna, s-a vazut, ca pe el nu l-au terfelit “frumosii si liberii” ca pe Tudor Gheorghe), si Mircea Diaconu, care se implica, fie si in ciuda bassescului (aia cu “zulufatu'” e recenta, nu cred s-o fi uitat !), parca il prefer pe dl. Diaconu…
   Totusi, bre, “viconte”, egalitate intre Diaconu si oier ?!!? Inteleg sa fii suparat pe politicieni (nu inteleg de ce le dai sfaturi p-aici, ca oricum nu cred sa citeasca, sau sa le ia in seama, mai ales ca esti cam anonim), dar macar fa-o cu stil ! cum adica, Diaconu e “zero economic” !? Sa inteleg ca, la varsta dumnealui, n-a adunat nimic ? Eu stiam ca are “cazanul dumnealui de tuica”, undeva prin Arges:))
   Lamureste-ma si pe mine : cum adica sa fii “zero economic” ?! Ca eu as vrea sa fiu “zero fiscal” (gen “zero impozite, zero taxe”), si nu-mi prea iese… ori, se stie, fiscalul e indus de economic…

Leave a Reply