Dezbaterile din Europa sunt uriase. La noi insa, predomina micile rafuieli balcanice tipice politicii romanesti.

Este momentul ca presedintele Iohannis, impreuna cu premierul Grindeanu si presedintii celor doua camere ale Parlamentului, sa dea mandat unei echipe mai largi care sa faca un desant diplomatic la Bruxelles si in alte capitale europene importante.

Aici e nevoie si de Casa Regala, asa cum s-a intamplat la campania de aderare la NATO, pentru a face lobby in tarile europene unde este monarhie.

PSD trebuie sa descinda acolo unde sunt guverne socialiste, PNL si altii sa mearga acolo unde sunt cabinete de dreapta.

Aici nu mai e vorba de stanga si de dreapta, de rafuielile si tensiunile doctrinare inerente.

Avem nevoie de un efort conjugat, national, fara nici o ranchiuna interna. Soarta Romaniei europene este acum in pericol, putem pica intre ciocan si nicovala. Europa cu 2 viteze inseamna pentru tara noastra o posibila catastrofa economica si financiara, pe termen lung. Iar o impartire intre ce mari si cei mici va aduce cu sine si jocuri necurate, cu multa influenta de la Est, pentru cei lasati pe rindul doi. Depinde numai de noi sa ne jucam cartea pentru multi ani de acum incolo.


Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a declarat că în ‘Cartea Albă’ privind viitorul Uniunii Europene, prezentată miercuri de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se regăsește și opțiunea desființării blocului comunitar și ea trebuie examinată la fel ca celelalte, transmite agenția EFE preluata de Agerpres.

‘Putem continua în general la fel ca până acum, cu pași mărunți, să revenim la competențe mai naționale, să ne limităm la piața unică sau, de ce nu, să desființăm’ UE, a spus Moscovici, precizând totodată că el nu dorește ca această ultimă opțiune să se materializeze, dar că ea ‘trebuie evaluată’.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut miercuri în plenul Parlamentului European un discurs în care a descris cinci scenarii posibile privind reforma proiectului european post-Brexit, care presupun fiecare niveluri diferite de integrare și merg de la limitarea acestuia la piața unică europeană și până la opțiunea care ar corespunde unei Europe federaliste.

Într-o declarație dată presei înaintea acestui discurs, ale cărui linii generale erau atunci deja cunoscute, Moscovici a spus că opțiunea pe care el o susține este ‘un impuls proeuropean pentru ca UE să fie capabilă să-și apere mai bine cetățenii, să-i protejeze mai bine, să avanseze către mai multă democrație și mai mult dinamism economic, în special în interiorul zonei euro’.

‘Europa va împlini 60 de ani și știm că are întrebări existențiale’, prin urmare executivul comunitar ‘a dorit să-și onoreze responsabilitățile și să inițieze dezbaterea’, a explicat el demersul privind examinarea opțiunilor posibile pentru o reformă a Uniunii Europene.

‘Acum cetățenii noștri trebuie să dezbată, să se pronunțe (…) Această analiză a Comisiei Europene este aici pentru a permite fiecăruia să tragă propriile concluzii. Apoi fiecare va trebui să lupte pentru convingerile proprii’, a continuat comisarul Moscovici.

El a amintit în acest context de campania pentru alegerile prezidențiale din țara sa, Franța, unde opiniile sunt împărțite între susținerea unei aprofundări a integrării europene și o limitare a acesteia.

Dar, în opinia sa, deși ‘este greu ca UE să devină un sistem federal’, ar fi posibilă adoptarea ‘cel puțin a unor modalități federale de cooperare funcțională în domeniile migrației, securității, afacerilor externe și economiei’.


Ministrii de Externe din Franta si Germania au semnalat intr-o declaratie comuna ca sustine ideea unei Europe cu mai multe viteze, o UE care sa ia in calcul “diferitele niveluri de ambitie” ale statelor membre, scrie hotnews. Reprezentantii motorului franco-german al UE atrag atentia in scrisoarea lor comuna ca UE e fondata pe valori comune si pe statul de drept.

Jean-Marc Ayrault si Sigmar Gabriel vin astfel in sustinerea unuia dintre cele cinci scenarii de lucru privind viitorul UE prezentate ieri de Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

O Europa cu mai multe viteze este un scenariu care circula in cancelariile europene de mai multi ani, dar a prins contur odata cu votul pentru Brexit al cetatenilor din Marea Britanie. Astfel, in incercarea de a defini liniile de dezvoltare pentru UE fara Marea Britanie, liderii europeni sondeaza terenul si pentru aplicarea scenariului pentru Europa cu mai multe viteze.

Principala linie de demarcatie intr-o Europa cu doua viteze ar fi intre Grupul de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) si restul statelor membre, cu statele est-europene opuse unei integrari mai profunde, adepte ale unei recastigari a suveranitatii cedate partial catre Bruxelles. Anul trecut, Romania si-a anuntat intentia de a ramane alaturi de nucleul dur al UE prin vocea presedintelui Klaus Iohannis si a premierului de atunci, Dacian Ciolos. Actualul premier, Sorin Grindeanu, a anuntat in intalniri cu oficiali europeni (Donald Tusk si Jean Claude Juncker la Bruxelles, premierul maltez Joseph Muscat la Bucuresti) ca Romania sustine acelasi punct de vedere, al unei “Uniuni consolidate, bazată pe coeziune, solidaritate și în spiritul valorilor fundamentale”.

Primul test pentru coeziunea liderilor europeni va fi la Summit-ul de la Roma, din 25 martie, cand va fi celebrat tratatul fondator al Comunitatii Europene, de la a carui semnare au trecut 60 de ani. La finalul Consiliului European va fi semnata o declaratie comuna a celor 27 de sefi de stat si de guvern (Marea Britanie nu e invitata), in care ar putea aparea primele indicii despre viitoarea orientare a Uniunii Europene.

Comunicatul integral al lui Jean-Marc Ayrault si Sigmar Gabriel (lb. franceza, sursa):

=Communiqué conjoint de Jean-Marc Ayrault, Ministre des Affaires étrangères et du Développement et de Sigmar Gabriel, Ministre des Affaires étrangères de la République fédérale d’Allemagne=“Les ministres des Affaires étrangères de France et d’Allemagne saluent le livre blanc sur l’avenir de l’Union européenne présenté ce jour par le président de la Commission européenne, Jean-Claude Juncker.

La vision de la Commission européenne, dans le prolongement du discours du président Juncker sur l’« état de l’Union européenne » prononcé le 14 septembre 2016, est une contribution importante et précieuse à la discussion plus large sur l’avenir de l’Europe, son projet et son fonctionnement dans la perspective du 60ème anniversaire des traités de Rome le 25 mars. Elle fait directement écho à la dynamique enclenchée depuis Bratislava et poursuivie à La Valette visant à atteindre des résultats clairs et concrets pour le bénéfice des citoyens européens.

Alors que l’Union européenne doit faire face à des menaces inédites, l’Allemagne et la France partagent la même conviction : notre meilleure protection et notre meilleur atout pour l’avenir, c’est une Union européenne plus forte.

Nous devons continuer à donner la priorité à la construction de réponses aux principaux défis d’aujourd’hui : renforcer le rôle de l’UE en tant qu’acteur de politique étrangère dans son voisinage et à l’échelle mondiale ; assurer la sécurité de nos concitoyens face à l’aggravation des menaces externes et internes, y compris grâce à la politique européenne de défense ; mettre en place un cadre stable et de coopération pour traiter la question des migrations et des flux de réfugiés ; stimuler l’économie européenne en favorisant la convergence de nos économies et l’investissement européen, en renforçant l’économie sociale de marché européenne pour une croissance durable et créatrice d’emplois et en progressant vers l’achèvement de l’Union monétaire européenne.

Pour répondre aux immenses défis auxquels l’Europe est confrontée, nous avons la conviction que nous ne devons pas revenir sur notre ambition : l’Union européenne est beaucoup plus qu’un marché unique. Elle est fondée sur des valeurs communes, la solidarité et l’état de droit. Nous avons conscience que les défis actuels exigent une Union européenne plus efficace. Cette conviction commune nous confère une responsabilité historique pour améliorer sans cesse le fonctionnement de notre Union et préserver nos valeurs et principes communs. Les propositions de la Commission pour favoriser de nouvelles façons d’agir plus efficacement seront très utiles dans cette perspective. Sans remettre en cause ce que nous avons accompli, nous devons aussi trouver des moyens de mieux prendre en compte les différents niveaux d’ambition des Etats membres afin que l’Europe réponde mieux aux attentes de tous les citoyens européens.

Le sommet de Rome du 25 mars constituera une occasion unique de donner un nouvel élan à l’Union européenne afin de relever les défis à venir. L’Allemagne et la France sont profondément attachées à la réussite de ce processus”.


Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a respins în numele delegațiilor social-democrate din statele membre din Europa Centrală și de Est, viziunea Europei cu două viteze. Intervenția eurodeputatului român a fost făcută în dezbaterea Cărții albe privind viitorul Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Bruxelles, în prezența Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Vorbesc în numele delegațiilor social-democrate ale statelor deja «vechi» noi membre ale Uniunii Europene. Evaluarea Comisiei, chiar dacă ar putea fi considerată tehnic corectă, mă îngrijorează. Responsabilitatea primordială a Comisiei este aceea de a asigura leadership-ul și direcția evoluției Uniunii Europene, nu aceea de a fi un think-thank.

Într-unul dintre cele mai dramatice momente ale Uniunii Europene, reafirmarea solidarității dintre toate statele membre reprezintă un imperativ! Da, solidaritate, inclusiv prin prezervarea unei Politici de Coeziune solide.

Noi ne opunem ideii unei Europe cu două sau mai multe viteze, care este periculoasă, iar momentul ales pentru prezentarea ei este cel mai nepotrivit cu putință! Această propunere nu poate decât să genereze noi diviziuni, îngrijorări, frustrare și chiar umilință, inclusiv în societăți profund convinse de importanța proiectului European și dispuse să coopereze, loial și în toate formele, pentru consolidarea Uniunii Europene, așa cum se întâmplă în țara mea.

Domnule Președinte, nu vă asumați această direcție de acțiune! Ea nu poate decât să creeze noi disensiuni și tensiuni între statele membre și va avea, cu siguranță, un impact negativ asupra alegerilor europene din 2019, lucru care ar putea să devină o amenințare pentru întreg proiectul european.


România trebuie să aibă o poziție clară cu privire la viitorul Uniunii Europene și viitorul său în cadrul UE, a declarat europarlamentarul Renate Weber, care consideră că trebuie să existe o dezbatere ”ca lumea” în Parlamentul român referitoare la cele cinci propuneri oferite de Comisia Europeană.

În opinia ei, scenariul Europei cu mai multe viteze, deși este unul neplăcut, nu trebuie tratat într-o cheie fatalistă.

“Eu n-aș lua lucrurile prezentate ieri de Jean-Claude Juncker ca pe ceva fatalist. (…). Eu cred că (…) urmează o adevărată bătălie pentru reconstruirea acestei Europe, care e adevărat, trebuie reconstruită, pentru că nu e vorba că va fi doar o Europă 27, Brexit-ul ne obligă la acest lucru, e vorba de o Europă în care există multă nemulțumire în legătură cu politicile UE și cu felul în care se merge în această construcție europeană”, a afirmat Renate Weber, joi, la RFI.

Ea a subliniat că în cazul României nu este vorba de a alege unul dintre scenariile prezentate de șeful CE cu privire la UE, ci de a alege cele mai bune opțiuni din aceste variante.

“Dacă doar vom spune nu ne place asta, nu ne place Europa cu mai multe viteze, categoric și mie îmi displace profund ideea, dar doar dacă ești negativist și spui nu vreau n-ai făcut nimic (…). Sigur că nu ne place, dar nu-i suficient doar atât. (…) În primul rând, eu cred că ar trebui să avem o dezbatere în sfârșit ca lumea în Parlamentul României cu privire la toate cele cinci propuneri oferite de Comisia Europeană. Eu niciodată n-am înțeles care este de fapt poziția României în legătură cu viitorul Uniunii și viitorul nostru în cadrul Uniunii Europene, să vedem la care din acele politici majore ale UE vrea România să participe și cum anume”, a spus Weber.

Ea a adăugat că, din păcate, România este “acolo unde contează prea puțin” în relația cu UE.

“Contează prea puțin, pentru că din punctul de vedere al contribuției noastre de exemplu la buget, sigur, suntem pe poziția pe care suntem, adică ne îndeplinim aceste obligații de contributor la bugetul UE, noi n-am putut nici măcar să atragem banii pe care UE ni i-a pus la dispoziție și ăsta este și el un aspect. Juncker, ieri, și-a început discursul spunând: ‘oricât am încerca să facem de la nivelul UE în multe domenii, inclusiv în materie de securitate, inclusiv în materie de locuri de muncă, dacă statele membre însele nu fac și ele ceea ce trebuie nu avem cum să avansăm’. (…) Suntem o Uniune a unor state membre, fiecare stat trebuie să livreze ceva”, a menționat Weber.

Potrivit acesteia, România se prezintă ca “un non-jucător” în ceea ce privește participarea la dezbaterile care au loc la nivelul UE.

“Dincolo de aspectele bugetare, este vorba inclusiv de participarea la dezbaterile care sunt, la ideile pe care le ai acolo. Noi putem să criticăm, eu însămi mă exprim foarte critic la adresa unora din statele membre ale Uniunii și nu mă feresc să dau exemplul Poloniei și Ungariei, dar măcar prin felul în care acestea pun unele probleme, obligă Uniunea să gândească la niște soluții pe mai departe. România, din punctul ăsta de vedere, mi se pare un non-jucător, stă pe margine, stă tăcută, dacă vine ceva și la noi, bine, dacă nu, asta e, noi nu cerem nimic, de parcă am vrea să fim invizibili. Suntem ca și invizibili, dar parcă ne-am propune acest lucru, ceea ce mie mi se pare inadmisibil”, a mai afirmat europarlamentarul.

———————————-

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţine că România trebuie să îşi exprime o poziţie „fermă” pentru susţinerea principiului egalităţii între membrii Uniunii Europene, motiv pentru care îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice şi diplomatice, scrie news.ro.

„Partidul Social Democrat (PSD) consideră că România trebuie să îşi exprime o poziţie fermă pentru susţinerea principiului egalităţii  între membrii Uniunii Europene şi  să respingă categoric orice scenariu privind o Europă cu mai multe viteze sau o Uniune a cercurilor concentrice”, afirmă Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat al PSD.

Preşedintele PSD precizează că, în opinia social-democraţilor, „definirea unei poziţii clare şi unitare a României în raport cu situaţia actuală a Uniunii Europene trebuie să devină un obiectiv comun, care să reunească întreaga clasă politică românească”.

Dragnea îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern.

„Prin urmare, în perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, PSD îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice şi diplomatice”, se arată în comunicatul citat.

Preşedintele PSD consideră că „este important ca în cadrul acestor consultări să fie stabilit un mecanism de lucru permanent, cu reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare şi ai Administraţiei Prezidenţiale, care să aibă ca obiectiv armonizarea abordărilor politice în plan extern, în sensul susţinerii interesului naţional al României în relaţia cu instituţiile europene”.

„PSD îşi manifestă susţinerea clară pentru realizarea unui consens politic cu privire la interesul naţional al Românei în cadrul Uniunii Europene”, conchide Liviu Dragnea.

Miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a prezentat cinci posibile scenarii privind viitorul Uniunii după şocul reprezentat de Brexit. Acestea merg de la o Europă care se mulţumeşte să fie o piaţă unică şi până la o Uniune Europeană şi mai integrată decât în prezent, trecând printr-o Europă ”cu mai multe viteze”.

Şeful CE nu-şi exprimă oficial vreo preferinţă în acest document de aproximativ 30 de pagini, însă îndeamnă statele membre UE să se inspire din el în vederea pregătirii summitului de pe 25 martie de la Roma, cu ocazia marcării a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator al Uniunii.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a exprimat ferm, miercuri, în întâlnirea cu premierul maltez, împotriva ideilor vehiculate privind o ”Europă cu mai multe viteze”, susţinând că asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european.

”Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze – o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă”, preciza un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.


Intrarea Romaniei in UE. Cat am contribuit, cat am primit

 

38 COMMENTS

  1. I-a bagat Romania in faliment cu toata Uniunea lor, sa dea dreacii! Le-a dat sah-mat la papagali! I-a colapsat.

    P.S. Romania, buricul Universului, nu numai al UE…

    • .
      Uniunea Sovietica Europeana
      .
      Aceasta UsE Uniunea Sovietica Europeana trebuie sa se schimbe fundamental.
      Altfel e doar cucerirea Germaniei care si-a tras niste marionete. Cu unele imparte puterea cum ar fi Olanda iar altele sunt colonii cum ar fi Romania.

      Nu asta mi-am dorit pentru Europa. Nu o Europa condusa zeci de ani de Merkel.
      O Europa in care Soros zice ca e bine sa vina milioane de oameni care nu au nimic in comun cu aceste tari. Iar Merkel e complet de acord adica executa intocmai si la timp.

    • Uniunea Europeana trebuie sa fie doar un acord economico-comercial intre tari. Interventia dictatoriala in politica tarilor mai slabe de catre Germania incalca suveranitatea, pur si simplu popularii europeni vor sa se mentina la putere tot timpul in dispretul rezultatelor electorale. Asa ceva nu e acceptabil. UE la momentul actual e de fapt un imperiu german care dicteaza supusilor asa zis europeni. De-aia au si plecat britanicii, s-au saturat de Merkel.Asta cu Europa cu doua viteze e o incercare a clanului Juncker-Merkel de a tine rahatul sub pres. In realitate toti s-au saturat de dictatura merkeliana. Sa speram ca pierde alegerile.

  2. Scriam nu mai tarziu de ieri pe-aici ca o uniune interstatala formata din atatea culturi si religii diferite la un loc, era si este la mintea cocosului sa-ti dai seama care e finalul unui asemenea proiect! Daca stii putina istorie, te prinzi repede!

    P.S. Bineinteles ca exista tot felul de basisti “de dreapta” si de loviti cu scandura care contrazic instantaneu asemenea argumente, majoritatea fiind dintre cei habar nu au de capul lor si care cred ca istoria a inceput odata cu aparitia lor pe-aceasta lume, ale creierului spume. Academicieni patent, ce dreac!

    • Dupa ce am fost istetii lu’ peste, am pus toata industria pe butuci, am taiat padurile in prostie, agricultura ce mai gafaie, am facut ce-am facut de nici bogatiile subsolului nu mai sunt ale noastre. Aia vor o Europa cu “mai multe viteze”, tot felul de iordane de ametit cine trebuie. Ne-au prins cu izmenele in vine.
      Acum n-avem altceva de facut decat o claca mare si sa se “descinda” la poarta Portii. Orice am spune lucrurile sunt extrem de complicate.

    • Pai cica Uniunea Europeana n-ar urma sa se desfiinteze doar in Romania, ci pe peste tot! Asa incat cel mai bine ar fi daca toti suporterii “de dreapta” s-ar arunca in aer direct, ca sa umple Europa de stelute!

        • Scuze, eram eu, care postez pe-aici cu numele D4n. Gresisem nickname-ul!

          P.S. Sunt de fapt un basist expirat “de dreapta” care ma tavalesc in chinuri pe aici pentru ca am pierdut alegerile din decembrie 2016 si de-aia tot iesim in piata ca sa incercam sa rasturnam guvernul si ne tot opintim pe aici si peste tot. Plus ca beau prea mult si des, ca l-am copiat intocmai pe idolul meu etern, Basescu Damigeana. Deci de aceea sper sa intelegeti si sa nu va deranjeze comentariile mele de basist drojdier “de dreapta”. Multumesc.

  3. Pentru PSD-ALDE o Romanie in viteza a 2-a va insemna si o justitie cu mai putine catuse in aceeasi viteza. Eu va recomand domnule Tudor sa nu le mai tineti teaca in atacurile lor asupra justitiei si statului de drept. De la erori judiciare punctuale si pana la catalogarea Romaniei ca fiind un stat securist si politienesc eu cred ca este cale lunga si o exagerare. Daca credeti in cuvintele pe care le-ati trantit in articol faceti bine si schimbati retorica postului. Ca altfel vom ramane la coada Europei si in umbra marelui urs de la Est.
    Un sfat prietenesc.

  4. Off-topic:

    NASA cere ajutorul publicului pentru denumirea celor 7 planete care ar fi fost descoperite in afara sistemului nostru solar.

    Una dintre planete ar trebui sa se numeasca neaparat “Basescu Damigeana”, pentru ca poate doar asa va ramane si Chioru’ in istoria universala, altfel decat prin tentativa aia expirata de recuperare a Basarabiei facandu-se el cetatean moldovean, cica!

    Alta planeta ar trebui neaparat sa se numeasca “Ghinion”.

    Celelalte 5 planete care ar ramane ar trebui sa se numeasca fiecare “6 case din meditatii”. Ca sa nu se piarda teoriile foarte “pretioase” de fizica cuantica predate de “Malai Mare” la acele meditatii, nu de alta!

      • Pai nasule, tu daca nu ti-ai luat pastilele e normal sa ti se para foarte expirate propunerile care toate sunt legate numai de idolii tai șmenari, caci din ceea ce scrii rezulta ca pana si tie iti par expirati si foarte plictisitori asa cum bine precizezi.

        P.S. Motto-ul tau trebuie sa ramana “Sanatatea inainte de toate!”. Sa nu uiti sa iti iei tratamentul! Bafta

  5. era si timpul. ce atata tampenie cu o :uniune” in care sunt ‘spe mii de cursuri, valute, parlamente si discriminari de natura strict geografica. Ce e aia sa ai scoala in limba maghiara in Romania? ce, ati vazut obligativitatea limbii spaniole in scolile din Texax?!,,.
    ce a aia uniune in care doar unii au drepturi si altii obligatii. sau unii pot avea corupti dar altii tre sa suporte MCV-uri?!…
    la gunoi cu porcaria asta. sunt convins ca mintea umana poate nascoci si altceva decat mamutul asta cu picioare de lut astfel incat sa putem calatori doar cu buletinul, intr-un anume spatiu.
    nu iti trebuie UE pt atata lucru. ca sincer, nu vad alt beneficiu pt noi.
    asta e, muncim in tara. poate era mai bine decat asa, ai nimanui

    • si DA: buna initiativa Parlamentului European de a cere introducerea vizelor pt cetatenii SUA care calatoresc in UE atata timp cat SUA cere vize pt O PARTE din tarile din UE (cum suntem si noi). ce e rahatul asta, suntem buni pt unii si prosti pt altii?!…
      n-am nimic cu cetatenii USA dar daca tot o ardem cu reciprocitatea priun tratatele UE, pai hai nene s-o si aplicam dreaq odata!

      • Wow, bravo. Atâtea frustrări și atâtea puncte de vedere ferme doar la manifestanții de la Cotroceni am mai vazut. Nu ne vindem tara. Vrem sa fim stăpâni la noi în tara. Wow încă o data.

        • Ma scuzati, iar am baut de dimineata.

          P.S. Sunt de fapt un basist expirat “de dreapta” care ma tavalesc in chinuri pe aici pentru ca am pierdut alegerile din decembrie 2016 si de-aia tot iesim in piata ca sa incercam sa rasturnam guvernul si ne tot opintim pe aici si peste tot. Plus ca beau prea mult si des, ca l-am copiat intocmai pe idolul meu etern, Basescu Damigeana. Deci de aceea sper sa intelegeti si sa nu va deranjeze comentariile mele de basist drojdier “de dreapta”. Multumesc.

  6. A vazut cineva ingrijorare si preocupare la Iohannis ? O declaratie trecatoare la intalnirea cu premierul maltez si atat. Am uitat, pentru el vorbeste Germania !

  7. Radu Tudor , dacă nu este cu suărare , ce înseamnă pentru tine Uniunea Europeană ? Eu văd și simt o agend care a muls aproape toată România și a distrus-o mai rău decât furtișeagurile obișnuite.În aest context aș dori desfințarea U.E dar eu nu am o idee generală despre ce înseamnă UE ca să fie sau nu desfințată

      • e mai mult de plans. diferenta e de 27 miliarde euro. cu banii astia trebuia sa avem 2 autostrazi pe diagonala din capat in capat, 5 spitale de 3 stele michelin, o universitate in top 50 , sa schiem ca in austria, sa avem o agricultura care sa nu se roage la dumnezeu pentru ploaie si nu mai avem wc in curte.
        credeti ca mai trebuie sa asteptam ceva e la partide si guverne politice domnule radu tudor ?

      • Pai si atunci cum am ajuns la 90 de miliarde de euro datorie externa? Sau aia sunt banii dati tarii noastre pe alta combinatie, bani imprumutati cu dobanda Romaniei de camatarii planetari de la FMI?

          • Da, doar 20 de miliarde de euro din astia i-a tocmit Basescu singur in anul 2009, fara consultarea Parlamentului sau fara consultare nationala, referendum etc. A hotarat el de capul lui impreuna cu camatarii de la FMI cat trebuie sa imprumute tara, da.

            Nasule, o sa intrebi pai si de unde restul? Pai ia verifica, vezi poate i-au urcat in flota, in flota aia a Romaniei care a disparut cu totul, s-a evaporat in Galaxie, aia in care i s-a inchis pe zero prejudiciu Chiorului dosarul. Ca stii ca daca te uiti cu pixelul albastru la o flota intreaga tu vezi zero, iti dai seama! De-aia poate au disparut toate in ceata si nu-ti dai tu seama, cine stie!

            Ti-am facut precizarile astea ca stiu ca esti preocupat de furturi, hoti si de coruptie, in afara de lupta ta eterna impotriva comunistilor, a Ciumei Rosii, extraterestrilor, a rusilor si a Coreei de Nord! Sper sa reusesti sa ii infrangi pe toti pana la urma!

            P.S. Sa nu uiti tratamentul!

      • ai uitat produsele desfacute pe piata din Romania si transferul de profit al firmelor din UE cu filiale aici. nu zic ca nu ne-0a dat, dar ai uitat sa le enumeri ;p

  8. Degeaba schelălăie, se va aplica fără nicio problemă!
    Parcă era o întrebare în timpul lui Funeriu: ”CÂTE STELUŢE ARE STEAGUL UE” el spuse 4 deşi au fost din totdeauna 5, mai e puţin şi o să vedem numai stele imaginare cu paşaport…în shengen…aliluia!

  9. Ne-au dat o gramada de șanse sa demonstram ca avem un set de valori comune dar noi am arătat ca în afară de câteva ste de mii de cetățeni restul valorilor pe care le agream sunt: spaga, necinstea, lenea și invocarea falsa a drepturilor omului doar atunci când aceasta ne convine.

    • Ma scuzati, iar am baut de dimineata.

      P.S. Sunt de fapt un basist expirat “de dreapta” care ma tavalesc in chinuri pe aici pentru ca am pierdut alegerile din decembrie 2016 si de-aia tot iesim in piata ca sa incercam sa rasturnam guvernul si ne tot opintim pe aici si peste tot. Plus ca beau prea mult si des, ca l-am copiat intocmai pe idolul meu etern, Basescu Damigeana. Deci de aceea sper sa intelegeti si sa nu va deranjeze comentariile mele de basist drojdier “de dreapta”. Multumesc.

  10. Viteza unica,da,dar la ce adancime de integrare,pentru ca adancimea a fost si problema britanicilor si este si problema altora care nu vor sa se trezeasca la “adancimea” Greciei.Iar discutiile de acum trebuiau facute mai demult,de cand UK punea problema adancimii de integrare pe care o vrea Germania si niste sateliti ai ei si pe care UK (si nu numai UK) o considera exagerata.Si ce credibilitate au discutiile acum este lesne de vazut,Germania si cativa sateliti o tin cu integrarea la adancime maxima,(amenintand chiar cu mai multe viteze prin oamenii lor de pe la Brussel) si nu au facut nimic cu care sa renegocieze o pozitie de ramanere a UK in UE,nici inainte si nici dupa Brexit.Nu cumva le convine si chiar au urmarit sa scape de incomoda UK intru planul lor de dominatie europeana totala?

  11. aha! deci a inceput campania de sperietura, pe logica psihologiei inverse: ne facem ca va lasam in viteza a doua ca sa va milogiti voi singuri fiti primiti in viteza intii. Dupa ce va milogiti suficient, pentru viteza sta intii va punem niste conditii de muriti daca le acceptati si va omorim daca nu le acceptati. Oficializarea scalviei si a spolierii avutiei nationale a statelor pitice, ca nu mai merge cu democratia in care suntem toti egali, parte a unei singure mari familii, bla bla. Si toate astea facute pe final de mandat de mari lideri UE: francezul cu mai putin de o luna sa plece din istorie, nemtoaica cu sase luni.
    Concluzia mea: sunt speriati rau, santajul e tot ce le-a ramas. Semnele finalului.

  12. … de cand suntem si noi ”aderati” ( cu trei ani dupa toata lumea??? ) UE a incercat sa ne dea un sut in fund in astia 10 ani – 41 miliarde E ( RO contribuie cu vreo 10 miliarde E ) – e bine, 31 miliarde E.Doar ca n-am facut nimic cu ei.

Leave a Reply