Daca majoritatea parlamentara a USL, in frunte cu premierul Victor Ponta, presedintele Senatului Crin Antonescu si presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea nu repara acest imens abuz facut de Basescu-Boc_Predoiu, prin necesara modificarea art. 276 din Codul Penal, n-am nici o indoiala ca vor urma calea PDL mai repede si mai dur decit isi imagineaza ei astazi.
ALERTA MAXIMA ! LIBERTATEA PRESEI IN PERICOL !
WWW.LUJU.RO
Noul Cod penal, care urmeaza sa intre in vigoare la data de 1 februarie 2014, asumat de catre Guvernul Boc, cuprinde un articol care face ca jurnalistilor sa li se bage definitiv pumnul in gura si sa nu mai poata dâface dezvaluiri legate de abuzurile unor procurori sau incalcarile grave ale drepturilor omului in timpul unor anchete sau unor procese aflate in curs de desfasurare. Astfel, articolul 276 din Codul penal prevede ca infractiune ”Presiuni asupra justitiei”, iar cine va mai indrazni sa faca vreun comentariu, dezvaluire sau va emite judecati de valoare, indiferent ca este jurnalist, avocat, inculpat, politician, justitiabil poate fi tras la raspundere penala si pedepsit cu inchisoare pentru ca magistratul respectiv poate oricand sa se planga ca declaratiile publice sunt „nereale” si ca ele au fost facute in scopul de-l influenta sau intimida.
Iata cum suna articolul bine ticluit in timpul guvernarii PDL-ului, cu ministrul Catalin Predoiu la Justitie, din noul Cod penal care a fost asumat de catre puterea portocalie, ce a avut la comanda oameni mult pretuiti de presedintele Traian Basescu:
Opera lui Boc – Predoiu: Cine va dezvalui si va critica coruptia si abuzurile din Justitie va fi bagat la inchisoare
Art. 276 Cod penal: „Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.
Putini s-au aplecat pana acum asupra Noului Cod penal, care va intra in vigoare peste trei luni de zile, mai precis la 1 februarie 2014. Prin incriminarea declaratiilor publice ce ar fi facute de orice persoana (fie ea jurnalist, avocat, expert, martor, inculpat), la plangerea oricarui magistrat (procuror sau judecator) ale caror acte si fapte reprobabile sau abuzive sunt, in orice stat democratic, supuse atentiei opiniei publice in numele existentei dreptului la informare al cetateanului si al dreptului oricarui cetatean de a avea parte de un proces echitabil sau de un act de justitiei de calitate, libertatea presei si libertatea de exprimare va fi dizolvata. Astfel, unul dintre pilonii esentiali ai democratiei va disparea. Singura sansa ca acest articol, controversat si la data la care el a fost introdus in nou Cod penal, sa nu fie pus in aplicare, este ca parlamentarii care-si doresc o tara democratica sa intervina cat nu e prea tarziu.
Contactat de Lumeajustitiei.ro, avocatul Catalin Dancu ne-a relatat ca a luat act de acest articol din Noul Cod penal, si considera ca „acest articol este o aberatie, de o maniera care nu-si gaseste utilitatea si eficienta juridica. Declaratiile facute de orice persoana pot fi interpretate oricand ca o presiune la adresa unui procuror sau judecator, iar articolul prezinta o vadita atitudine discriminatorie fata de cel care e pus in situatia sa demonstreze afirmatiile pe care le face vizavi de un magistrat. Numai vorbim de dificultatea probatoriului intrucat magistratii pot oricand sa interpreteze o declaratie drept presiune asupra lor. Si mai grav este ca se aduce atingere dreptului de a informa publicul de catre specialisti sau jurnalisti privitor la coruptie si la fapte ce tin de desfasurarea unui proces. Pe scurt, pentru oprice declaratie facuta despre un procuror sau judecator, pregateste-te sa faci puscarie! Unde mai este granita intre prejudecata, judecata de valoare si cat mai este respectat interesul public? Faptul ca intr-o societate democratica exista puncte de vedere diferite, nu are cum sa fie infractiune.”
De asemenea, maestrul Lucian Bolcas, din Baroul Bucuresti, cu o experienta de peste 35 de ani in Justitie, ne-a declarat referitor la acest articol:
„Ar trebui sa incetatenim in terminologia juridica termenul macovism. Acest articol este un macovism. Este vorba de teama unora de orice fel de reactie publica si e fundamental neconstitutional. Reamintesc tuturor ca Justitia este un serviciu public, iar dreptul partilor de a avea un proces echitabil e dat de publicitatea desfasurarii acestui proces. Instaurarea unei asemenea cenzuri de tip totalitarist prezinta o teama viscerala fata de adevarul opiniei publice. Sa ne amintim ca pana in 1989 era o lege ce interzicea comentarea in presa a anchetelor sau proceselor. Daca vor sa ne intoarcem la anii aceia, pai atunci sa ne intoarcem cu totul!”