Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, că, în principiu, o colaborare parlamentară cu PSD este “bine-venită” și “posibilă”, dar “mai lipsesc câteva elemente” și de aceea nu poate să anunțe data semnării unui protocol.

“Legat de protocol, am avut aseară o discuție, au mai fost niște discuții tehnice și urmează să ne vedem azi, mâine, în funcție de timpul fiecăruia și, mai ales, în funcție de programul colegilor. În principiu, eu cred că o colaborare parlamentară este bine-venită, este posibilă, trebuie să vedem dacă pe textul colaborării, care va fi un text simplu după părerea mea, în care se face referire la toate domeniile social-economice, inclusiv la drepturile minorităților etnice, dar poate să fie și trebuie să fie un protocol, un text în general în care se pot introduce elemente concrete pe parcursul sesiunilor parlamentare și, în același timp, trebuie să fie un text care va da Parlamentului un rol important și va reda Parlamentului acel rol de care s-a lipsit în ultima perioadă”, a afirmat Kelemen Hunor, după ședința grupurilor parlamentare ale UDMR.

El a spus că “mai lipsesc câteva elemente” și nu poate să anunțe când va fi semnat protocolul.

“Trebuie să cunoaștem și persoana viitorului premier, pentru că este extrem de important cine va fi premierul și, bineînțeles, în programul de guvernare trebuie să existe și o referire și o gândire pozitivă în perspectiva minorităților naționale. Urmează să ne mai întâlnim cu colegii din PSD, urmează să mai vorbim, urmează să încercăm să finalizăm textul și, dacă se va întâmpla acest lucru, o astfel de colaborare parlamentară este posibilă și nu se referă la Guvern, deci fără a participa la actul de guvernare. Mai lipsesc câteva elemente. Până când aceste elemente nu sunt cel puțin pentru mine prezentate și nu am convingerea că lucrurile, din punctul nostru de vedere, sunt în regulă, data semnării protocolului nu pot să o anunț”, a adăugat liderul UDMR.

El a explicat că s-ar putea să fie o propunere de prim-ministru cu care nu poate să fie de acord “din varii motive” sau s-ar putea ca în programul de guvernare să nu se facă nicio trimitere la cetățenii care aparțin diferitelor grupuri etnice.

“Trebuie să vedem care sunt răspunsurile celor care vor guverna în următoarea perioadă și celor care au o majoritate de 54% și să nu vorbim cinstit și foarte direct ar fi o greșeală. Nu vrem să facem această greșeală. Se poate semna (protocolul — n.r.) și înainte și după învestirea Guvernului. Deci, eu nu mă grăbesc, deci eu am timp, sunt un om răbdător, știu ce am de făcut și de ce m-au trimis aici alegătorii mei”, a spus președintele UDMR.

Întrebat dacă Uniunea vrea funcții de secretar de stat, Kelemen Hunor a spus: “Nu vrea nicio funcție de secretar de stat, nu discutăm de funcții, nu discutăm de funcții în Executiv. Guvern înseamnă membrii în Cabinet. Nu cerem, nu am cerut și nu ni s-a oferit așa ceva. Vorbim despre un aspect, din punctul meu de vedere, mult mai important — Parlamentul. Fără un Parlament puternic și fără un Parlament care legiferează, care are posibilitatea de controla Executivul, nu există democrație, nu există stat de drept”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți, că draftul de protocol de colaborare parlamentară cu UDMR este aproape finalizat și urmează să se stabilească data când va fi semnat, scrie Agerpres.

 

13 COMMENTS

 1. Sper sa nu cada in plasa udmristilor, cu acceptarea unor balarii impotriva Romaniei si a romanilor, asa cum s-a mai intamplat.
  Eu sper sa aiba intelepciune si prin diverse metode, sa readuca Transilvania inapoi in Romania.
  Desi…
  Solutii sunt, chiar foarte simple.

  • De ce nu coopteaza Dragnea si PMP ul la guvernare sa aiba 70% sa “schimbe legile organice”? Saracul e in delir, isi inchipuie ca sistemul il lasa pe el sa schimbe legile cum vrea el si sa se puna prim ministru…

 2. Da’ de ce nu este bine-venita o colaborare in opozitie, cu colegii din PPE – PNL si PMP. De ce este bine-venita taman colaborarea care duce la guvernare? De ce UDMR isi tradeaza camarazii politici?

 3. Ar fi fost o greseala sinucigasa cooptarea UDMR la guvernare. Le-ar sta foarte bine in opozitie alaturi de PNL, USR si PMP.

 4. Da! Dar fără avantaje(funcţii de decizie), şantaj sau beneficii în zona respectivă pe termen lung!

 5. Liviu Dragnea e prea inteligent sa puna botul la aceste declaratii.
  Deja se stie cine va guverna, tocmai s-a semnat pactul!
  Mutu’ de la Cotroceni va lua act de majoritatea formata, si va face ciocu mic din prisma schimbarii paradigmei(vezi USA) ca, Vox populi, vox dei!

  ps. cat de ticalos sa fi, sa nu-ti reamintesti cum te-a umilit basinescu, cand erai propus de-o majoritate drept premier???? Si erai legitim.
  Atat de ticalos ca si el????

 6. Totul e binevenit in Romania, numai tradarea trebuie “tratata” de graba.
  Pana la urma si maghiarii din Romania sunt si cetateni romani in afara de a fi cetateni ai “Ungariei Mari”, adica a fi revizionisti (nu generalizez).

 7. eu zic sa-l semneze pe 15 martie, la Tg Mures, Miercurea Ciuc, Sf Gheorghe, Covasna sau alte n locuri asemenea unde ungurii au stat in stat in stat tocmai din cauza unor tirguri de acest gen in care noi stam capra si ei pun conditii, tirguri care oricum nu inseamna nimic si nu aduc nimic bun Romaniei

 8. Pentru că tot îl văzui pe Dâncu alături de ei, nu am nimic cu omul şi nici nu mă interesează, nu-i pun beţe-n roate şi nici nu-l jicnesc: dacă şi-l asumă pentru un an e pe buzunarul şi votul pierdut de la cetăţenii români! Nu va pleca uşor din funcţie(se încăpăţânează să plece) şi va rîmâne că-i şi place să vorbească ”în dodii” şi necredibil ! Nu cred că alegătorii vor un asemenea om şi urmările se vor culege la votul care va fi peste 2 ani sau cam aşa ceva!
  OCHII MARI…BĂIEŢI !

  • asta cu “un an” e vrajeala ieftina. Cine e pus PM sta 4 ani. Or sa zica ca situatia e grea, tensiuni, instabilitate, investitirii, cursul valutar, etc – asta daca peste un an se va mai obosi cineva sa-si aduca aminte de minciunile de acum, ceea ce nu cred.

Leave a Reply