Ponta este tinta DNA la foc automat. Un dosar impreuna cu prietenul sau Sebastian Ghita. Noutatea absoluta o reprezinta mentionarea unor foloase oferite fostului prim ministru britanic Tony Blair. E pentru prima oara in istoria Romaniei cand un sef de guvern strain e vizat de procurori. Care vor fi consecintele in relatiile romano-britanice?

6 septembrie 2016
Nr. 1162/VIII/3

COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 6 septembrie 2016, față de următorul inculpat:

PONTA VICTOR VIOREL, la data faptelor președinte al unui partid, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
– complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil.

Pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi. În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse.
În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte.
Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obținerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel și pentru formațiunea politică reprezentată de către acesta, conform înțelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către președintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din județul Prahova.

Confirmarea listei cu propunerile candidaturile pentru ocuparea funcției de deputat sau senator, înaintate de organizațiile județene sau de sector ale partidului, intra în atribuțiile lui Ponta Victor Viorel, în calitate de președinte, conform statutului formațiunii politice.
De altfel, în urma alegerilor, omul de afaceri a și dobândit calitatea de deputat în Parlamentul României.

De altfel, în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovați de conducerile partidelor politice cu scopul direct și nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale.
În acest context, în condițiile în care legea partidelor politice și legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcții de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competență profesională si probitate.
Practic orice plată făcută în aceste condiții constituie un folos necuvenit atâta timp cât accederea pe listele de candidați într-un colegiu care să asigure obținerea mandatului este condiționată de efectuarea acesteia.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:
– să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat;
– să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinței;
– să se prezinte la Direcția Generală de Poliție a Mun. București – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat
– să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent;
– să nu se apropie de alte persoane menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;
– să nu facă declarații în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum și la martorii audiați în cauză
– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare, cu rea-credință, a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

30 COMMENTS

 1. 🙂 vrăjeală de 0.00000002 bani în legătură cu Blair! Totul se rezumă la ai noştrii care s-au ‘pupat’ din plin cu…naivitatea şi încrederea în…restul…

 2. Poate ca orice depunere de candidature insseamna foloase necuvenite; plate orice vot dat cuiva inseamna foloase necuvenite!!!!!!!

 3. -motivarea DNA??? : “…legea partidelor politice și legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcții de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competență profesională si probitate”.Ok,dar toate “finantarile ilegale” pe care le-au folosit PDL si traian basescu(exista N denunturi),cine le “instrumenteaza”???Alt DNA??Alta codruta?Alt “unchesel”???Ce face de fapt acest DNA?Pentru unii muma pentru altii ciuma??

  • Ei..lasa…Da” folosirea influentei ori autoritatii de unii magistrati pt. obtinerea de bani de la ONG -uri ?…Chiar cred ca toti cetatenii sau judecatorii au un IQ mic ?

 4. Pana una alta … Blair ar trebui anchetat pentru war crimes pentru atacarea Irakului pe informatii false si fabricate: vezi raportul Chilcot. Ce cauta in Romania acest criminal?

 5. Tony Blair nu a stiut ce sarpe se va gudura la gatul lui, ponta cu o imagine catastrofala in occident a facut orice sa se afirme, afisandu-se cu ex PM Tony Blair! Relatia cu Marea Britanie nu va avea de suferit im modul cel mai clar. Tony Blair cand va afla cum a fost platit sa se intalneasca cu jigodia asta de ponta, se va descotorosi in modul cel mai englezesc de mitoman.

 6. Despre plata mitingului faraonic de pe Arena Nationala din nov 2014 nimic ? PMB spunea prin Oprescu ca nu a primit banii de la PSD.

 7. DNA: “De altfel, în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică ALESE”
  frate, cat de tampit sa fii sa spui ca e o practica sa te aleaga lumea? :)))

  • si: eu cred ca Dragnea are surse in interiorul DNA sau poate chiar el a fost sursa la DNA, pt ca vad ca n-a mai comunicat cu Ponta, de PARCA STIA ce o sa se intample si n-ar fi vrut sa fie asociat taman acum cu Victoras…

 8. Radu, acum câteva zile am făcut o previziune amănunţită dar şi cu sfaturi până în decembrie pentru acest Ponta şi din câte observ, e perfectă! Acum dacă se consideră profesionist-profesor al vieţii personale şi de familie, să-şi dovedească aptitudinile şi măiestria(desteritatea)! Cred în profesionistul din el şi nu în ”politicianul naiv” care vrea binele inclusiv delui care îşi bate joc de el şi familia lui! Mai rar un aşa om!
  Scuzex e analiza mea din punct de vedere obiectiv.

 9. Da,toate aceste chemari la DNA,puneri sub urmarire,retineri,arestari la domiciliu,controale judiciare par a veni dintr-un film in care o tara este supusa unui regim politienesc,autoritarist.Nu se spune insa ca pana acum nu s-a facut mai nimic si ca institutiile s-au miscat acolo unde au primit verdele de la Basescu ori si mai grav au fost asmutite de catre cacestea.Basescu fiind azi unul care le critica ca-si fac treaba fara sa-i ceara lui acordul probabil.Ca mai dau si rateuri,in ce tara nu se dau si rateuri ? Uite ca aceasta viata dulce si prospera a politicienilor are si un final pentru ei unul neasteptat de unde si indignarea ca-s persecutati,ca nu li se respecta drepturile ca sunt victime ale binomului etc Ziaristi de casa au invadat piata cu tot felul de “explicatii” doar doar acesti politicieni sa nu-si piarda si electoratul fidel daca libertatea,ceva din avere si linistea si-au cam pierdut-o.Oricum apetitul de a mai baga mana cu siguranta s-a mai diminuat…Daca populatia va da crezare celor care incearca sa-i cosmetizeze atunci asta este,furati-i fratilor ca se voir furati,simt nevoia asta,l;e place,va iubesc neconditionat.Daca nu atunci sa le tranteasca usa in nas la vot. Vom vedea !

 10. Cele mai mari case de avocatura sunt din Marea Britanie. Tony Blair a fost cine a fost si inca este cine este tot in Marea Britanie. Se pare ca Lulutza s-a plictisit rau si are chef de nitica tavaleala cu iz de strainatate. Din tara nu mai are nici o satisfactie. Mi-e ca ne vom tavali de ras, mai ales daca se arunca la acele acuzatii aberante ca “foloasele nepatrimoniale”.

 11. RT: “Noutatea absoluta o reprezinta mentionarea unor foloase oferite fostului prim ministru britanic Tony Blair”
  nu ma prind insa de unde RT a tras el concluzia ca Tony Blair ar fi urmarit pt foloase necuvenite:)) ca omul a primit bani pe ce a prestat. si doar nu i-a dat Ponta banii, ca sa zici ca i-ar fi dat din foloasele lui necuvenite… l-au platit aia de l-au invitat! Ponta doar s-a asociat cu aia… jizaaassssss

   • ma rog imi cer scuze, nu la necuvenite ma refeream… mai mult la faptul ca ati scris ca un sef de guvern strain e visat de procurorii romani. asa e, nu ati scris “necuvenite”, deci “obtinerea de foloase” langa “vizat de procurori” numai bine nu inseamna. Dar nu inteleg de ce e vizat de procurorii romani? ca din ce inteleg din text omul a primit banii cinstit de la o fundatie, sau cel putin asa am inteles eu din textul DNA. unde vedeti “vizarea”?
    despre perceptiile mele putin ciudate, mie-mi plac, c;est la vie, nu putem fi toti la fel ca ne-am plictisi

     • Tony Blair???:) pe cat punem pariu ca nu va fi chemat? deci el zice ca banii i-a donat, da fundatiei lui, da? sa vedem de pe siteul lui Tony Blair ce face fundatia lui: “he is now specifically focusing on building relations between Arabs and Israelis. He works in eight African countries – Sierra Leone, Guinea, Liberia, Nigeria, Rwanda, Ethiopia, Kenya and Mozambique – through his Foundation “. Acum revin cu intrebarea: sunteti sigur ca DNA va chema la noi in Romania un memru hiper-activ al Israelului in relatiile cu vecinii?

 12. Wow, Ponta promovează, intra in liga internaționala a “corupției”! Mai rămâne ca madam Koveși sa-l acuze si pentru legăturile cu Erdogan si medalia de aur e asigurata. Acu, daca muierea minune/Koveși nu-si mai încape in pielea ei de anti-corupta, nu-i de mirare; dar s-a văzut de la afacerea Black Cube ca pielea asta, oricât de groasa, se mai poate rupe pe la cusături. Si nu crez sa plângă cineva daca se sparge madam in bucăți cand o pune turcu’ tunurile pe ea, pana si Mutti Merkel a-nceput sa priceapă cum e cu “căderea” din gratia divina cand te iei serios de gât cu islamul.
  Brava si la mai mare!

 13. Dar Monica Macovei, cea care a candidat la prezidenţiale şi a fost amendată penal pentru ceva fals în acte, semnături false, ori ceva în legătură cu fonduri/donaţii pentru ea candidata, nu e în aceeaşi oală cu infractorii? Parcă şi ea a avut invitatul care o susţinea din străinătate! N-o fi venit ăla pe banii lui s-o susţină pe madam fost procuror antic’89 ! Cum de este lăsată să practice avocatura sau ca procuror dacă a fost dovedită infractor pedepsit, parcă cu amendă penală? Legea e valabilă doar pentru unii? Dacă-i dans, dans să fie pentru toţi şi nu doar pe alese sau sortaţi precum cartofii! Dar cum rămâne cu Mariana Rarinca, femeia care a făcut pandaimos nevinovată??? Pentru acest caz nu se grăbesc M.Macovei sau procurorul general ori avocatul poporului să reclame??? Nu mă interesează decât realitatea care se practică de ceva timp în toată ţara! Nu e ofensă sau jicnire, ori ameninţare pentru niciunii, să fie clar!

 14. Ma tot intreb cat timp mai acceptam ca nesimtita asta de kovesi sa-si bata joc de banii nostri.

  • Pai cat timp semnam petitii online si dam
   Like si share pe facebook in loc da iesim in strada. Cam atata timp!

 15. foarte interesant pana unde merge cretinismul procurorilor dna. deci ponta a primit, dar de fapt nu el, niste ong uri care ce sa vezi au organizat vizita lui blair. cine a turnat? omul de afaceri ba e sebastian ghita, infractorul de serviciu al dna pliesti, ori fiul lui mircea cozma, un deputat pesed vlad cosma. ce sa vezi? amandoi au dezmintit. atunci? sa fie procurorii dna ploiesti la fel de tampiti ca in cazul rafinariei lokoil? se pare ca da. daca ne uitam la site-ul trinomului dna-sri-basistopenelist, stiripesurse, de fapt actiunea procurorilor l-ar impiedica pe ponta sa participe la alegeri, fie si pe listele pesede conform codului de etica al partidului. atunci dragnea care e deja condamnat intr0un proces fie si cu suspendare, mai poate candida? se pare ca securistul sot al fostei basistopeneliste tusa dusa nu prea are neuronii la el dar omul insista. mai citesc pe undeva de legatura dintre procurorul dna onea de la ploiesti si maharul basisto-penelist atanasiu si atunci parca se leaga ceva. oricum e atat de cu cantec aceasta miscare a dna incat singura concluzie e ca politia politica dna s-a tampit rau de tot. dar pe de alta parte ma bucr pentru faptul ca asa vor intelege si idiotii aia de straini care toata ziua o lauda pe amanta redeseului si o tot premiaza, decoreaza impaiaza, ca aceasta intitutie si-a depasit de mult statul si a devenit o forta care distruge incet incet democratia in tara asta fiind in slujba unui penal penibil.

 16. JUSTITIA “BASISTA , CARE SE DECLARA INDEPENDENTA , SE AMESTECA IN POLITICA SI INFLUIENTEAZA PRIN ACTIUNILE SALE MERSUL ISTORIEI…
  DACA CINEVA SE AMESTECA IN JUSTITIE , IMEDIAT SE SPUNE CA ESTE VORBA DE ATAC LA “INDEPENDENTA” JUSTITIEI.
  MONICA MACOVEI ESTE O RAMASITA A SISTEMULUI REPRIMANT COMUNIST , INCLUSIV LA MOMENTUL REVOLUTIEI , CARE TREBUIA DE MULT JUDECATA SI SA DEA SOCOTEALA PENTRU FAPTELE MISELESTI ALE SALE.
  ACUM , DUPA CE A VAZUT CA LA NOI SE POATE , A AJUNS “EUROPARLAMENTAR” SPRIJINING PE ACEIA CARE SUNT IMPOTRIVA ROMANIEI , IAR ACUM SOLICITA DAREA AFARA DIN BAROU A LUI PONTA.
  TOATE ACESTEA SUNT LEGATE DE SISTEMUL JURIDIC SI POLITIC AL ULTIMILOR 13 ANI , CAND LEGEA ESTE FAVORIZANTA NU IMPARTIALA CUM CERE STATUL DE DREPT.

  • Unde ai citit tu ca au spus ca blair si-a insusit foloase necuvenite? Hai va sunt curios. Da-mi cu copy paste din comunicatul dna

Leave a Reply