Anul acesta se implinesc 30 de ani de la caderea comunismului in Romania. Dupa un drum anevoios, cu urcusuri si coborasuri, cu tentatii de intoarcere in trecut si eforturi majore pentru instaurarea democratiei depline, suntem o tara libera, membra NATO si UE. Performanta interna inca nu ne permite sa facem jocuri mari in plan continental, in primul rand pe fondul unei clase politice cu prea putine elite, cu interese mai degraba personale si de grup decat cele nationale.
S-au implinit in septembrie anul acesta 28 de ani de cand am debutat in presa. Am insotit deci aproape tot parcursul Romaniei, observand toate secretele institutionale si umane, in special in zona de aparare, securitate nationala si politica externa.
Citesc azi un articol in Adevarul si constat un fapt simplu : pentru prima oara de la caderea comunismului, SRI desfiinteaza organizarea teritoriala pe directii judetene, o formula preluata de la fostul Departament al Securitatii Statului, cu evidenta inspiratie sovietica. Ne-au trebuit trei decenii sa intelegem ce inseamna evolutie in nou in securitatea nationala.
Schimbarea aceasta profunda o face SRI avand ca director pe Eduard Hellvig, un fost politician liberal nu doar prin carnetul de partid ci prin viziunea lui deja probata, un etnic german de confesiune ortodoxa, o figura discreta si eficienta asa cum ii sta bine oricarui conducator de intelligence.
Cate mi-au fost dat sa aud cand am anuntat in 2015 in premiera nationala ca Eduard Hellvig va fi noul director al SRI. Ca n-are o personalitate puternica, faptul ca nu era suficient de influent si vizibil politic, chiar si faptul ca prea tanar.
Am avut chiar o polemica dura intr- emisiune, cu o saptamana inainte de a fi numit Hellvig, cu un politician PNL influent si bogat, care se visa el director SRI. Eu sustineam ca va fi Hellvig, el ca bat campii, ca nu se poate, ca n-are cum, ca partidul, ca presedintele. Peste o saptamana, individul ramanea gura casca vazand numirea facuta de presedintele Iohannis.
Curajul dovedit de Hellvig de cand a preluat conducerea celui mai influent serviciu secret al Romaniei s-a manifestat deplin in sedinta biroului de conducere al SRI in care l-a anuntat din scurt pe primul sau adjunct de atunci, generalul Florian Coldea, ca-i multumesc pentru atentie si ca propune biroului schimbarea sa din functie. Stupefactie totala. Ala mic cu ochelari, calm si zambitor, l-a executat pe generalul atotputernic. In ciuda insistentelor acestuia din urma, a fost anuntat ca propunerea plecase spre Cotroceni si deja presedintele a semnat probabil decretul. Blietzkrieg !
“SRI trebuie sa se intoarca la misiunea sa constitutionala, aceea de intelligence. Orice alte activitati inceteaza de azi”, a spus ferm atunci Hellvig generalilor de la varful SRI.

Ruperea binomului s-a facut ca o extractie stomatologica, in care medicul smecher te intreaba daca anestezia si-a facut efectul, daca iti mai e frica sau te mai doare si el ti-a scos deja maseaua si se amuza.

Dupa aceasta schimbare cruciala pe axa Hellvig-Iohannis, au urmat peste 20 de mutari majore pentru toata generalimea SRI : eliberari din functie, treceri in rezerva, mutari din posturi importante. Printre ei si generalul Dumitru Dumbrava. Iesirea din campul tactic s-a facut discret, eficient si cu o fermitate demne de semnalat azi.
In plus, fara cutremure majore in serviciu sau societate, de presupus atunci cand razi in cateva luni 20 de generali in frunte cu prim adjunctul sefului institutiei. Ei au plecat, insa ochiul si timpanul SRI vegheaza si asupra lor.

As mai avea multe de spus despre securitatea nationala, dar ma opresc aici. Si concluzionez : dintre toate numele grele care au condus SRI in cei 30 de ani, unul mai discret, mai eficient si mai determinat a rupt-o structural si definitiv cu Securitatea. Si cu apucaturile ei.
Am stiut dinainte de a fi numit ca Eduard Hellvig va fi Directorul SRI. N-am stiut insa cat de ascutit de taisul acestui stilet transilvan in fata sabiilor babane, dambovitene, pe care le-a preluat in plin haloimas democratic si constitutional din epoca post-Basescu.


Stirea publicata de Adevarul :

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a renunţat, în urmă cu ceva timp, la organizarea judeţeană a unităţilor teritoriale, înfiinţând 11 direcţii regionale de informaţii (DRI) cu competenţe legale pe zona mai multor judeţe. Concret, măsura a fost luată pe 1 septembrie, dar anunţată oficial pe 9 octombrie, scrie adevarul.ro

Astfel, în locul unităţilor judeţene, în prezent, există câte două direcţii regionale în Moldova şi Transilvania şi câte o direcţie în Dobrogea, Bucureşti, Muntenia, Oltenia, Centru  (Braşov) , Banat şi Maramureş.     SRI susţine că acest concept de organizare a fost atent testat înainte de a fi implementat.

“Soluţia reorganizării a fost validată în cadrul unui proces de testare în format pilot ce a avut loc pe parcursul anului 2018. Prezenţa şi îndeplinirea misiunilor Serviciului vor fi asigurate în continuare pe întreg teritoriul României, noul format fiind menit să ofere cadrul instituţional pentru adaptarea activităţii SRI la dinamica ameninţărilor actuale. De asemenea, un obiectiv important al reorganizării în format regional este reprezentat de optimizarea fluxurilor de informare către beneficiarii legali”, arată SRI într-un comunicat.

Fost director al SRI Costin Georgescu consideră că regionalizarea activităţii serviciului de informaţii este benefică pe mai multe planuri. 

“În primul rând, baronii locali nu sunt prea veseli după această reorganizare pentru că, în principiu,  ei vor să aibă oamenii lor în direcţiile locale ale serviciilor ca să poată ţine totul sub controlul. Iar acest lucru nu se mai întâmplă în prezent.

Practic, prin această reorganizare, conducerea SRI le-a dat o lovitură acestor baroni, a creat o armă împotriva acestor potentaţi locali. În oraşele astea mai mici toată lumea se cunoaşte cu toată lumea şi, de cele mai multe ori, se acţionează pe principiul.

Ideal ar fi să se facă pasul următor şi ca şefi de direcţii regionale să fie aduşi ofiţeri din cu totul altă zonă geografică. Atunci legăturile se vor rupe definitiv. Sigur, mai rămân legăturile ofiţerilor operativi cu factorii de decizie locali, dar eventualele disturbări ale fluxului informaţiilor vor fi minime pentru că totul va trece prin mâna şefului de direcţie regională care decide ca atare”, precizează expertul în intelligence.   

Costin Georgescu spune că acest tip de organizare seamănă cu cea a celebrului FBI. “Şi acolo există nişte unităţi regionale şi numai informaţiile de impact naţional se raportează la sediul central”, precizează expertul.  Ideal ar fi ca şef pe o direcţie regională să fie adus un ofiţer din cu totul altă zonă geografică – Costin Georgescu, fost director  al SRI  În plus, Costin Georgescu spune că în acest fel fluxul informativ va fi mai rapid, iar serviciul va face şi ceva economii. “Informaţiile vor ajunge în timp real la factorii de decizie din zonă pentru că nu vor mai face drumul până la Bucureşti şi înapoi. Apoi, se micşorează aparatul administrativ. De exemplu, într-o direcţie regională va exista numai un serviciu financiar, în loc de trei sau patru câte existau până acum, câte unul pentru fiecare judeţ”, a subliat fostul director al SRI.   

Competenţele celor 11 direcţii regionale de informaţii  

• DRI Moldova Nord, cu competenţe în judeţele Iaşi (sediu principal), Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui;

• DRI Moldova Sud, cu competenţe în judeţele Galaţi (sediu principal), Bacău, Brăila, Buzău şi Vrancea;

• DRI Dobrogea, cu competenţe în judeţele Constanţa (sediu principal), Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea;

• DRI Bucureşti, cu competenţe în municipiul Bucureşti (sediu principal), judeţele Ilfov şi Giurgiu;

• DRI Muntenia, cu competenţe în judeţele Prahova (sediu principal), Argeş, Dâmboviţa şi Teleorman;

• DRI Oltenia, cu competenţe în judeţele Dolj (sediu principal), Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea;

• DRI Centru, cu competenţe în judeţele Braşov (sediu principal), Covasna, Harghita şi Mureş;

• DRI Transilvania Sud, cu competenţe în judeţele Sibiu (sediu principal), Alba şi Hunedoara;

• DRI Banat, cu competenţe în judeţele Timiş (sediu principal), Arad şi Caraş-Severin;

• DRI Transilvania Vest, cu competenţe în judeţele Cluj (sediu principal), Bihor şi Sălaj;

• DRI Maramureş, cu competenţe în judeţele Maramureş (sediu principal), Satu-Mare şi Bistriţa-Năsăud

6 COMMENTS

  1. Ce este important ca la 30 ani de la revolutie ca pesedeul plin de turnatori , securisti si comunisti, avizi de putere si bani sa fie scos in afara legii!

  2. Una din mare probleme ale SRI ramane aceea ca are inca dreptul sa afaceri facand practic imposibila concurenta reala in anumite domenii.

  3. Are dreptate Costin Georgescu. Daca stam si verificam multi fosti sefi SRI de judet nu numai ca s-au bagat in afaceri de partid dar au mai si devenit membri, cei mai multi PSD. Cel ma recent era unul la Dambovita care se certa cu Tutuianu!

  4. “suntem o tara libera”…. ha ha ha
    sunt sigur ca si Philip Gordon, si Barosso, si Coldea, si Merkel, si Macron, si Daul, si Maior, Basescu, Macovei, etc precum si toti acoperitii actuali, activi, ai noii securitati din politica, afaceri, justitie, presa, etc spun – unii mai si cred – acelasi lucru.

    Altfel, elogiile pe care i le aduceti noului vataf reformist de la securisti sunt mult sustinute si de fapte: bugetul lor e tot enorm si din ce in ce mai mare, privilegiile si sistemul social separat si paralel in care vietuiesc sunt tot secrete, supradimensionate si “speciale”, pensiile lor sunt tot fantasmagorice, numarul de ofiteri per capita e tot cu mult mai mare decit in cvasitotalitatea tarilor cu care vrem sa ne comparam, infractiunile acoperitilor/vasalilor lor din justitie sunt tot neinvestigate (si asa vor ramine cu PNLul la conducere), tot au dreptul prin lege sa aiba societati comerciale acoperite sau conduse de caiperiti, strainii iau tot fix ce si cit vor din tara asta, politicul e tot infestat si condus de securisti sau de tipi santajabili de securisti, …. si mai putem continua.

    Stati ca vin alegerile si iar voteaza poporul din computer…. dv puteti sa admirati si sa laudati cit vreti si armata si securitatea, problema e ca situatia e tot aia, nu se schimba nimic decit guvernatorii si vatafii. Eventual, la nivel de nuanta, se mai schimba si stapinii externi.
    La fel, cu rotatia cadrelor si cu nimeni vinovat de nimic, facea si Ceausescu, alt mare reformator. Si el era laudat de corifeii din presa vremii.

  5. Experienta regionalizarii teritoriale si institutionale a mai traito Romania si nu a fost buna. A creat super secretari de regiune= super baroni si super directori regionali de servicii diverse care si-au facut adevarate armate si nu se mai intelegea nimeni cu ei. Din organizarea asta a mai ramas ca structura CFR care a vandut tot si a falimentat transportul feroviar. Pe vremea lui dej a fost structurata asa Romania. Daca si armata se organizeaza asa atunci cred ca o sa ajungem sa trecem la adresa postala doar regiunea si Romania sa intre in derizoriu pana dispare. O sa spunem ,, a fost odata Romania” Existau si concursuri ,,dialog la distanta,, care au dus la intrigi intre regiuni si au semanat ura intre romani. Atunci se lansau bancuri impotriva cetatenilor din diverse regiuni presarate cu insulte care generau conflicte regionale. Poate ca etnicul geman trebuia sa lase SRI sa fie unitar si al Romaniei nu divizat in regiuni.fie ele si directii. Armata SRI si biserica trebuie sa se regionalizeze ultimele ele sunt ale Romaniei nu ale unui individ efemer.. ,,România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil” Inca nu a schimbat ciolos constitutia ca sa se organizeze in regiuni. Indivizii astia nu mai au pic de jena si asta app de ce ati scris despre Spania. Un ex de regionalizare si bataie de joc la adesa romanilor: mergeti in Gara De Nord si asteptati trenul privat care vine la la Constanta si merge in directia Severin Timisoara. O sa vedeti cum este sabotat de lucratorii cfr care trag trenul in triaj pentru schimbarea locomotivei regionale si ii dau drumul dupa o ora in bataia de joc a romanilor care merg in alta regiune cfr. Domnul Cuc de PSD se tot mira de ce au intarzaiere trenurile inca pastorite de ministerul regionalizat al transporturilor.Nu suntem destul de seriosi ca sa ne regionalizam. Un efort ca sa fim cum am mai fost asa cum daea a defilat azi in ridicol cu inaugurarea in Romania a primului magazin alimentar de stat ….ce ridicol si ce rusine un singur magazin romanesc! Pana in 96 Toate magazinele indiferent de marfa vanduta erau de stat. Singurul magazin strain din tara care vindea produse bulgaresti era Sofia din Bucuresti si asta pana ce independentul psd G Padure a reusit sa il desfiinteze …….. Poate ii spuneti lui Daea sa mearga si in piata noua Obor si sa ridice ochii in tavan …poate vede ca si Ontanu a facut ce a facut el …doar ca jos se vand si banane, portocale romanesti. Nu forma este importanta ci fondul structurii care trebuie sa fie in slujba cetatenilor si a Romaniei. Baronii nu dispar prin regionalizare!

Leave a Reply