edificiul_roman_mozaic

Edificiul Roman cu Mozaic, unul dintre monumentele importante din Constanţa, se degradează de la o zi la alta, motiv pentru care a fost închis o lună. Redeschis la începutul lui iunie, dar fără să se ştie pentru cât timp, edificiul are nevoie de reparaţii urgente pentru care nu există însă fonduri.

În cei peste 50 de ani de când a fost descoperit, Edificiul Roman cu Mozaic a avut porţile deschise indiferent de anotimp, pentru sute de mii de vizitatori români şi străini. În luna aprilie a acestui an, conducerea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie de care aparţine acest monument a luat o decizie radicală, hotărând să-l închidă deoarece clădirea prezenta riscuri pentru vizitatori. După câteva săptămâni, la începutul lunii iunie, Edificiul Roman cu Mozaic a fost redeschis după ce au fost îndepărtate zonele cu potenţial pericol, dar este posibil ca din toamnă să ajungă din nou cu lacătul pe uşă pentru o perioadă nedeterminată. Clădirea are nevoie de reparaţii, mozaicul trebuie restaurat, însă deocamdată nu există fonduri pentru o asemenea investiţie, relateaza Mediafax.

Descoperit din întâmplare de o echipă de muncitori în timpul construirii unui bloc în centrul vechi al oraşului

Edificiul Roman cu Mozaic a fost descoperit din întâmplare la sfârşitul anilor ’50 de către o echipă de muncitori, în timpul lucrărilor de construcţie a unui bloc în centrul vechi al Constanţei.Specialiştii aveau să stabilească faptul că descoperirea era una importantă, fiind vorba despre un edificiu roman construit în secolul al IV-lea şi care a rezistat doar până în secolul al VI-lea, când s-a prăbuşit în urma unui cutremur. De altfel, în această zonă se afla în antichitate centrul economico-social şi comercial al oraşului Tomis şi atunci fuseseră ridicate aici mai multe clădiri impunătoare, de utilitate publică, printre care băi, basilici şi magazii. Una dintre aceste clădiri era un edificiu comercial pavimentat cu un mozaic multicolor. Sub acesta se aflau 11 magazii mari pentru depozitarea mărfurilor care tranzitau în bazinul Mării Negre şi al Mediteranei, având în vedere că portul antic se afla în imediata apropiere a edificiului. Sub bolţile acestor magazii, prăbuşite din cauza cutremurului din secolul al VI-lea, au fost descoperite, în anul 1968, 120 de amfore pline cu substanţe aromatice, răşini şi lingouri de fier pentru atelierele care deserveau portul.

Pavimentul cu mozaic avea în antichitate o suprafaţă de două mii de metri pătraţi, din care s-au păstrat circa 850 de metri pătraţi. Mozaicul a fost lucrat în cuburi de piatră şi marmură fixate într-un strat de mortar roman şi montate în diferite motive geometrice (cercuri, pătrate, romburi) şi florale.

După ce a fost descoperit edificiul, cercetările specialiştilor au mai continuat câţiva ani, monumentul a fost restaurat, fiind ridicată şi clădirea care îl adăposteşte acum şi care nu a mai suferit modificări de atunci şi până astăzi.

“A fost descoperit în 1956 – 1957 pe când se construia blocul care este chiar lângă el. Iniţial, blocul respectiv trebuia să aibă o scară în plus, dar nu a mai avut-o şi s-a modificat proiectul din acest motiv. Cercetările au continuat până în 1962, când s-a început restaurarea şi deasupra mozaicului s-a făcut clădirea din beton şi sticlă ce există şi astăzi. La început, fuseseră montate nişte scări din lemn, ţin minte că în clasele primare am umblat pe nişte scări de lemn ca să vedem mozaicul şi avea un acoperiş provizoriu”, spune directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Gabriel Custurea.

El a precizat că la sfârşitul anilor ’50 – începutul anilor ’60, pe lângă acest mozaic au mai fost făcute şi alte descoperiri importante.

“În acei ani au fost nişte descoperiri cu totul şi cu totul excepţionale şi mă refer aici la mozaic ca monument, care este un monument extraordinar al arhitecturii romane târzii în marginea asta de imperiu. Apoi a fost descoperit tezaurul de sculpturi, cele 24 de sculpturi, cam pe unde sunt acum Casa Albă şi cartierul de blocuri către gara nouă. Tot atunci a fost descoperită marea basilică a oraşului, catedrala oraşului antic. Din păcate, pe temeliile basilicii stă acum un bloc. Era şi o furie de construit, oamenii nu aveau case, se răsese tot cartierul din zona gării vechi şi oamenii stăteau înghesuiţi în alte locuri şi se construiau blocuri. Asta era situaţia atunci”, afirmă directorul muzeului.

În perioada comunistă şi în primii ani după 1990, mozaicul a fost restaurat de studenţi, dar acum zidurile de susţinere încep să cadă

Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa spune că în ultimii 25 de ani s-au făcut prea puţine lucruri pentru Edificiul Roman cu Mozaic şi că este nevoie atât de reabilitarea clădirii, cât şi de restaurarea monumentului propriu-zis, în condiţiile în care încep să cadă zidurile de susţinere.

“Între timp, au trecut 50 de ani şi cad zidurile de susţinere. Au fost infiltraţii, care au fost oprite prin săparea unui canal de drenaj după 1990, acum nemaifiind infiltrări în pereţii mozaicului, însă cam atât. De aceea cadrele din fier sunt într-un hal fără de hal”, a explicat Gabriel Custurea.

În perioada comunistă, dar şi în primii ani după 1990, mozaicul era restaurat de către studenţi de la Facultatea de Artă din Bucureşti care veneau în fiecare vară, curăţau fiecare pietricică şi o puneau la loc. De atunci însă, nimeni nu a mai restaurat mozaicul deoarece această operaţiune necesită finanţare şi nu există fonduri pentru aşa ceva, iar bugetul Ministerului Culturii pentru restaurări este în scădere de la an la an.

“Există restauratori specializaţi să vină să se apuce de treabă, dar cineva trebuie să plătească, oamenii aceia nu lucrează degeaba. Dacă nu sunt suficienţi cei din România, în Italia sunt specialişti nenumăraţi”, spune directorul muzeului.

El a adăugat că nici Ministerul Culturii nu are fonduri pentru restaurare, acestea fiind din ce în ce mai mici de la an la an.

“Nici ministerul nu are bani, are din ce în ce mai puţini bani. Avea pentru restaurări acum câţiva ani 40 de milioane de lei, anul trecut avea 13 milioane de lei şi anul acesta nici nu ştiu cât mai are. Sunt în scădere fondurile”, a menţionat Gabriel Custurea.

Directorul muzeului doreşte să-i cheme pe reprezentanţii Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice pentru ca aceştia să ia o decizie în privinţa Edificiului Roman cu Mozaic. “Comisia de monumente să vină să constate şi să hotărască ce facem mai departe, măcar să dea nişte linii strategice”, susţine Gabriel Custurea.

Edificul a fost închis câteva săptămâni pentru îndepărtarea potenţialului pericol pentru vizitatori

Decizia de a închide Edificiul Roman cu Mozaic a fost luată la sfârşitul lunii aprilie de către conducerea muzeului, după ce s-a constatat că anumite zone ale clădirii pot pune în pericol siguranţa vizitatorilor. Totuşi, el nu a rămas închis multă vreme, la începutul lunii iunie redeschizându-şi porţile, însă numai după ce au fost îndepărtate unele cadre metalice şi geamuri aflate înaintea intrării propriu-zise în edificiu, care riscau să cadă din cauza vechimii şi să îi rănească pe vizitatori.

Directorul muzeului susţine că dacă nu apar alte probleme Edificiul Roman cu Mozaic ar putea rămâne deschis în timpul acestei veri, însă este posibil ca de la începutul toamnei să fie închis din nou, probabil pentru o perioadă mai lungă.

“Clădirea devine din ce în ce mai periculoasă din cauza geamurilor şi a cadrelor de metal care sunt din ce în ce mai corodate. Iar mozaicul în sine, monumentul, ar trebui curăţat frumos şi refăcut”, a spus Gabriel Custurea.

Încasările muzeului, mult prea mici comparativ cu necesităţile, deşi Edificiul Roman cu Mozaic este vizitat de mulţi turişti români şi străini

Deşi Edificiul Roman cu Mozaic reprezintă una dintre atracţiile Constanţei, grupuri de turişti români şi străini venind aproape zilnic în această perioadă să-l viziteze şi să-l fotografieze, încasările sale, dar şi ale muzeului, sunt prea mici faţă de nevoile acestora.

“Nu ştiu exact câţi bani se strâng de la Edificiu, dar pot să vă spun că muzeul încasează anual din turism, din biletele de intrare şi suveniruri, aproximativ 500.000 de lei, bani care se duc pe lumină, pe apă. Bugetul nostru este sub un milion de euro. Muzeul, care este cartea de vizită a judeţului, a fost curăţat, reabilitat de noi în ultimii opt ani, cu ce am avut la îndemână. Se numeşte cârpeală ce am făcut, însă arată curat şi elegant. Iar oamenii sunt impresionaţi de ceea ce văd şi scriu în cartea de oaspeţi diverse aprecieri – ce piese frumoase, ce muzeu interesant”, spune Gabriel Custurea.

Preţul unui bilet pentru vizitarea Edificiului Roman cu Mozaic este de 5 lei, elevii şi studenţii având o reducere de 50 la sută.

Directorul muzeului mai spune că nu ştie cum va putea fi reabilitat Edificiul Roman cu Mozaic, susţinând că nu există fonduri în acest sens nici la nivel judeţean, Muzeul aparţinând de Consiliul Judeţean Constanţa, nici la nivel guvernamental, singura variantă fiind cea a obţinerii unor fonduri europene.

Gabriel Custurea a menţionat că nu ştie la cât s-ar ridica reabilitarea clădirii şi restaurarea mozaicului, fiind necesare diverse studii care, la rândul lor, au nevoie de finanţare, în prezent inexistentă.

PS : Am scris de citeva ori si despre distrugerea unui alt simbol al Constantei, Cazinoul. Acum citesc despre drama Edificiului Roman cu Mozaic. Daca a mai ramas ceva sentiment romanesc in sufletul guvernantilor, le adresez un apel premierului Victor Ponta, ministrului Dezvoltarii Liviu Dragnea, ministrului culturii Kelemen Hunor si ministrului Turismului Florin Jianu sa ajute Consiliul Judetean Constanta pentru salvarea acestui element important al istoriei si identitatii romanesti. Nimeni nu va ierta o eventuala distrugere a importantului edificiu! Daca edilii din Constanta nu gasesc resurse printre multele licitatii cu bani de la Primarie sau Consiliul Judetean, este de datoria Guvernului sa intervina rapid pentru salvarea celor doua importante edificii de istorie autentica !

 

 

 

26 COMMENTS

 1. Adrian Ursu a făcut o campanie intitulată Să Salvăm Comorile Românești.Vorbiți cu el și să ne apucăm de niște semnături

 2. De fiecare data trebuie sa faca cineva scandal ca sa-si faca si jigodiile astea treaba pentru care sunt platiti? Asa merge in romania?

  • Nu sunt bani pentru ca tara a fost lasata in datorii pana la gat de regimul Boc-Basescu si cel mai important ar fi sa fie aplicate legile in cazul cautatorilor de comori neautorizati care de ani de zile periaza siturile arheologice cu aparatura de ultima generatie .

 3. Da, Guvernul trebuie sa aloce bani ptr reconstructia si intretinerea tuturor edificiilor istorice din tara, dar nu face asta. Ei se preocupa de microbii de Casa Poporuli, cum sa distruga virusii aparuti pe tavan, nu cumva sa se imbolnaveasca. Ptr asta Guvernul a primit bani (asa stiu) si ptr multe altele. nu-i drept!!Eu vizitez tara mea in fiecare an, imi place sa vizitez tot ce tine de istoria noastra, numa’o istorie adevarata te poate caracteriza ceea ce esti, fara istorie suntem “nimeni”(parerea mea) S.O.S GUVERNUL ROMANIEI SI MINISTERULUI CULTURII !!!

 4. Romanii isi omoara istoria?!!! Gresiti domnule Radu Tudor; nu romanii, ci asa zisii edili, politicieni lacomi si corupti si ofac metodic de 25 de ani! Sa nu incepeti sa spuneti, ca noi i-am ales! Stiti foarte bine cum s-au instalat si se mentin la putere.

 5. PENTRU CA ALTII AU FACUT ISTORIA ACESTEI TARI MEREU. POPORUL ROMAN NU E CAPABIL SA-SI IA SOARTA IN PROPRIILE MAINI. TOTDEAUNA A ASTEPTAT CA ALTII SA-I REZOLVE PROBLEMELE. NE PLACE, NU NE PLACE, ASTA E.

 6. PANA LA URMA O SA SE DUCA DRACU,SA SE DEZMEMBREZE CA DEGEABA E MARE SI CU 20 MILIOANE DE SPECTATORI.

 7. Intrebati-l pe Mazare, nu gaseste niste bani pentru acest edificiu? Ca pentru alte prostii se gasesc bani; pentru carnavalul ala de prost gust, de exmplu.

 8. cred ca nici Ministerul culturii nu si-a zdrobit creierii cu aceste monumente deosebite pt ca eu Cazinoul l-am vazut ,Mozaicul roman nu ,ei bine cred ca nu numai autoritatile de la Bucuresti au vina ci si cele locale .interesant e ca bani pt care alegorice si bataieli printre fulgi si pene exista pt. istorie nu .D-le Tudor asta este nivelul ,oare credeti ca Mazare ,Constantinescu si nu numai ei si alti baroni din alte localitati sunt cocuta de carte? au ajuns acolo unde sunt acum pt. cu totul alte ,,calitati” mai apreciate in zilele noastre.nu vedeti ca nonvalorile primeaza ?asa era si pe timpul comunistilor .nici un prim-secretar nu am auzit ca avea titluri academice hai sa fim seriosi .si la scoala nu stiu daca stiti istoria nu mai valoreaza nimic ,nu i se mai da importanta cuvenita exista alte prioritati de asta si liftele unguresti isi fac de cap si chiar ignora istoria noastra si chiar si a lor ca de fapt sunt si ei cetateni romani .

 9. doar basescu conteaza in tara asta …pe asta sa ne cheltuim tot ce avem…in rest tara sa arda ca nu conteaza! Nu ziceti nimic de clovnul din Constanta ? de ce sa-l atingeti cu ceva…tot bugetul Constantei se duce pe recuzita de carnaval a mazarichii…

 10. Ce e aia finanţare de la guvern??? Ei nu se mai satură de bani(majoritatea fac parte din diferite comisii din care primesc sume consistente, chiar dacă nu sunt prezenţi, uitaţi-vă şi cînd e vorba de şedinţe, cîţi sunt prezenţi??? dar încasează veniturile fără nicio jenă), de bonusuiri !!! Cînd e vorba de ajutor, se cere de la popor, mulţi dintre ei săraci, deabia îşi duc zilele cu banii pe care-i au lunar…
  Distrugerea face parte,,din programul politicienilor, de ieri, de azi şi de mîine”, tacit/tacită…

 11. Romanii care sunt curati nu isi omoara Istoria ci doar TRADATORII de Tara care au doar cetatenia Romana.

 12. Ungurul ala de la Ministerul Culturii din ROMANIA nu mai are fonduri pentru Istoria Antica a Romaniei? Ha- ha- ha! Bine am ajuns. Multumim d- le Tonta la 70%

 13. Imi pare bine sa vad un articol pe aceasta tema. am vizitat anul trecut muzeul si m-am cutremurat. Este cel mai mare (ca suprafata) mozaic roman pastrat. din pacate, in afara de cladirea care il acopera, care sta sa cada, era plin de praf si desenele nu puteau fi puse in valoare. In timp ce eram acolo, de altfel cu un coleg din Germania care si el se minuna de ce este asa un monument atat de prost intretinut, a aparut un grup de turisti maghiari, cu ghis care traducea explicatiile ghidului muzeului. Sincera sa fiu, mi-a fost ciuda, vor vedea si ei cum ne pretuim noi istoria…
  In fine la iesire, la casa o intreb pe domana care statea si croseta, pentru ce tursiti sunt din 2 in 2, de ce nu se face ceva sa puna in valoare mozaicul. Raspunsul ar fi de ras, daca nu e de fapt tragic: “Ce sa facem doamna, nu ne lasa Bucurestiul. In anii trecuti dadeam eu cu ASPIRATORUL sau cu MOPUL!!! dar au venit de la Bucuresti si ne-au interzis”. nici nu vreau sa imi inchipui cate piese din mozaic au ajuns in aspirator… Apoi mi-a spus ca orasul nu are fonduri pentru muzeu, ca am avut mare noroc sa il gasesc deschis pentru ca nu au personal. “Norocul” era ca dansa fusese in spital si medicul ii recomandase sa stea la lumina zilei si nu in intuneric cum ar fi fost la muzeul de istorie (care si el arata eplorabil).Asa ca o detasasera pentru 1 luna. Intre timp se pare ca muzeul a fost inchis. Am plecat cu o mare tristete…Ca sa nu mai spun ca mi s-a spus ca o mare parte din coridoarele vechiului port romana sunt momentan inundate si nu exista bani sa le usuce… probabil ca in timp scurt vom ramane fara ele

Leave a Reply