Dupa ce a declansat un razboi de ocupatie in Estul Ucrainei soldat cu 13000 de morti pana in prezent, a anexat ilegal Crimeea, a invadat Georgia in 2008 prin trupele amplasate in Abhazia si Osetia, Rusia isi amplifica si componenta de razboi hibrid. Campaniile de fake news, manipulare si rasturnare a unor adevaruri istorice sunt o componenta esentiala in retorica si propaganda acestui stat nedemocratic.

—-

Președintele Comitetului Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusiei, Viktor Bondarev, a declarat, miercuri, că Rusia va aplica o rispostă militară imediată, dacă soldații ruși de menținere a păcii din regiunea separatist sunt blocați pe Nistru.

În tot acest timp, România, membră NATO, nici măcar nu încearcă să ascundă planurile agresive. O altă parte interesată în proces este Ucraina. Din 2014, Kievul discută activ despre opțiunile pentru o blocadă militară a forțelor de menținere a păcii rusești. Președintele pro-occidental al Moldovei Maia Sandu, care a anunțat public un astfel de plan, a primit noi atuuri după ce și-a asigurat o majoritate pro-românească în Parlament ”, a declarat Bondarev, citat de portalul EurAsia Daily.

Este pentru a doua oară când în ultimele două spătămâni două săptămâni când Rusia amenință din nou puterea pro-Europeană de la Chișinău și cere ca Republica Moldova să nu încerce sub nicio formă să ceară schimbarea statului trupelor ruse cantotate ilegal de circa 30 de ani în regiunea separatistă transnistreană.

„Fără sprijinul direct al NATO, nici România, nici Ucraina nu ar risca să blocheze armata rusă [în Transnistria -n.r.]. Dar NATO, având în vedere o agravare gravă, lucrează serios la această opțiune ”, spune Bondarev.

Rusia menține în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați. O parte dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere au misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.

Planuri virtuale de atac

Bondarev a mai afirmat că această presupusă strategie a Alianței nu este un secret pentru Federația Rusă. Așadar, Ministerul rus al Apărării, cu participarea Comitetului, al cărui șef este, a elaborat procedura pentru acțiuni de represalii.

„Blocada militară a forțelor de menținere a păcii este un act de agresiune directă. În acest caz, Rusia va aplica o lovitură de deblocare. Forța de asalt navală a Flotei Mării Negre a Marinei Ruse este gata să desanteze în Odesa. Acesta nu este doar un coridor înspre regiunea transnistreană, ci înseamnă și perspective clare pentru problema Donbas-ului”, a conchis Viktor Bondarev.

A doua zi după anunțul victoriei forțelor pro-europene la Chișinău, Rusia a făcut declarații similare prin vocea lui Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții.

Politica rusă față de Moldova va depinde de guvernul care a fost ales: dacă acest guvern respinge Rusia, atunci, desigur, vom acționa în consecință, în special, atunci ne vom consolida factorul transnistrean”, a declarat, luni, oficialul rus, după rezultatele ultimelor alegeri parlamentare din Republica Moldova, scrie G4media.ro

În același timp, el a menționat că „va fi din ce în ce mai dificil să se facă acest lucru, deoarece Transnistria este acum situată între două state esențial ostile [Moscovei]”.

Kalașnikov adăugat „declarațiile conciliante ale PAS despre relațiile cu Rusia în ajunul alegerilor se vor transforma în pro-UE și pro-NATO și în resuscitarea scenariului de forță față de Transnistria și ulterior, probabil, unirea cu România”.


Moscova a ucis cateva sute de romani in 1992, romani care incercau sa-si apere dreptul la existenta, la identitate, la folosirea limbii romane

8 COMMENTS

 1. Cind scrii ceva despre SUA, ocupant ilegal al Romaniei? Am schimbat armata rusa cu armata americana. Si la ce ne-a folosit?

 2. Democratie? In Romania? Ma faci sa rid. Ce democratie e aia in care partidele “de dreapta” si cei care le sustin din afara fac tot posibilul sa dea jos PSD-ul de la guvernare prin manifestatii “spontane”, “lupta anticoruptie” si spalarea pe creier a romanilor (“comunistii, coruptii”), de cite ori acesta e ales in mod democratic?

 3. „…a anexat ilegal Crimeea…”

  😀 Ce glumă bună. Mai studiați istoria, stimate domn. De drept, Crimeea n-a aparținut niciodată Ucrainei. A fost doar inclusă, în anii ’50, de Hrușciov, în RSS Ucrainiană, din motive pur administrative (ca să nu mai greveze bugetul republicii ruse).

  De altfel, etnic și istoric vorbind, nici nu există un popor ucrainian. Asta-i o gogoriță, e ca și cum am spune că sârbii și muntenegrenii sunt două popoare diferite. De statul medieval numit Rusia KIEVEANĂ ai auzit matale?

  Mai și citiți, d-lor jurnaliști, mai și citiți! Propaganda imperiului american nu ține loc de cultură.

 4. Puteam să jur că voi primi acest răspuns. Eu vă vorbesc despre istorie medievală și contemporană, despre etnicitate, dvs. îmi răspundeți cu propaganda sovietică. Mă rog, fiecare după facultăți, cum ar spune Moromete. 😀

  La un moment dat, Putin a spus ceva de genul: „Este exclus ca Rusia să accepte alipirea Republicii Moldova la România cu tot cu Transnistria”. Ăla a fost un semnal clar: luați-vă Basarabia și lăsați-ne Transnistria. Mesajul a căzut în urechi surde (cum spun francezii), NIMENI nu l-a comentat cât de puțin, nici politicienii, nici jurnaliștii, pt. că orice colaborare sau înțelegere cu Rusia e, din start, exclusă, altminteri îi supărăm pe „aliații” americani.

  În perioada premergătoare recuperării Crimeii de către Rusia, Jirinovski a spus: „Ucraina e un stat artificial, care ar trebui împărțit între Rusia, Polonia și România”. Etnic și istoric vorbind, avea dreptate. Din nou, mesajul a căzut în urechi surde. Retardatul atoatedistrugător Băsescu Traian era ocupat să facă pe viteazul din spatele „aliaților” americani, declarând la infinit că responsabilă de criză este Rusia (deși vinovată era CIA, care, nemulțumită de rezultatul negativ al referendumului din Ucraina referitor la intrarea în NATO, a organizat manifestații „spontane” și l-a iritat pe Putin până a anexat Crimeea) și să-l certe pe Ponta că „îl doare gura” să facă declarații similare.

  Până acum, profitând de conjuncturile regionale propice, un președinte inteligent ar fi recuperat de mult și Basarabia, și Bucovina de N, în deplină înțelegere cu Rusia. Dar asta nu s-a întâmplat, pentru că nu avem în fruntea statului decât cretinoizi fără viziune, grijulii să nu-i nemulțumească pe „aliații” care ne apără de eternul și ILUZORIUL pericol al unei invazii ruse, în timp ce ambasadorii americani sfătuiesc Republica Moldova să uite de România și să-și urmeze drumul propriu, pt. că e o țară cu o istorie și o cultură diferite de ale României.

  P.S.: Trebuie spus că nici „analiștii” de genul dvs. nu-s mult mai breji ca politicienii. Analiză ADEVĂRATĂ e ce v-am făcut eu mai sus, nu locurile comune de genul „aliații”, „pericolul rusesc” și „mesajele cruciale ale secretarului general al NATO”. Cu astea, vom ajunge exact unde-am ajuns și până acum: NICĂIERI. Ăștia suntem: popor mic, cu suflet de slugă.

  • Aceasta joaca de-a teritoriile, granitele, batjocura statelor independente, a tratatelor internationale, ocuparea militara dupa pofte medievale si imperiale, toate fac parte din arsenalul rusiei dintotdeauna. Daca prin educatia pe care pretindeti ca o aveti acceptati astfel de comportamente agresive si dictatoriale, inseamna ca da, am facut scoli diferite

 5. bunicii mei un roșcovan și un brunet cu piele albă am cunoscut tineri agresivi roșcovani , și acei ciolănoși nu-s blonzi sau roșcovani nici țigani am rude nemți și-s altfel am verișori cu piele albă păr blond victimele nici acum nu pot să uit cei cu pielea albă și păr negru atacați chiar și cu cuțitul de ciolănoși ei erau cei mai agresivi nu erau unguri ce vor rușii nu exista rusia și nici polonia ucraina ce nu pricep cine-c cei cu piele albă și păr negru polonezi lituanezi ruși români unguri nemți italieni opriți coșmarul am cunoscut și pe cei bronzați mândri bărbați ce origine avea prințul philip al anglei era un bronzat cu un minunat zâmbet basme cu făt frumos cu ileana cu cosițe aurii la soare te poți uita la ea ba au existat târguri vestite în moldova = care pe care ar trebui să ne-nțelegem istoric domn.vasile lupu ambele fete una în lituania și una cu un cazac timus tătar să încercăm să ne gândim normal chiar dacă istoric există diferențe

Leave a Reply