Toti, dar absolut toti oficialii romani si aliati au declarat ca scutul antiracheta NATO din Romaniei este 100% defensiv si ca nu este indreptat impotriva Rusiei.
Ce face Moscova?
Reia propaganda mincinoasa de tip sovietic potrivit careia “scutul din Romania este o amenintare”. Moscova a primit asigurari atat verbale cat si scrise din partea oficialilor americani si NATO ca scutul nu are nici o destinatie agresiva contra Rusiei.
El este strict prevazut pentru protejarea teritoriilor si populatiilor statelor membre NATO, inclusiv Romania.
Rusia si-a trimis la inaugurarea elementelor scutului antiracheta, la Deveselu, numerosi jurnalisti si cameramani. Au filmat si-n dunga totul !
Ei stiu mai bine ca oricine ca ceea ce este amplasat acolo nu are, din punct de vedere militar, nici o capabilitate ofensiva, de atac.
Scutul 100% defensiv este al NATO, nu al Romaniei. Daca Rusia vrea sa considere NATO o amenintare si un inamic, atunci ne vom intoarce la perioada Razboiului Rece din dorinta Moscovei.
Sa desfiintam Consiliul NATO-Rusia, sa aruncam la cos toate eforturile reale de pace si stabilitate din ultimii 25 de ani, sa revenim la invaziile militare sovietice asupra statelor independente.
http://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_50091.htm
Cu toate consecintele diplomatice, politice si militare ce decurg de aici.
Inclusiv cu tratarea lui Putin drept Stalin sau Brejnev.
Stiu, pentru el nu e o comparatie dezonoranta.
Doar pentru lumea civilizata e.
Sper totusi ca afirmatia acestui diplomat ciudat din MAE rus sa nu ramana fara o replica ferma din partea Romaniei, dar si din partea NATO.
După instalarea pe teritoriul său a elementelor SUA antirachetă, Moscova consideră România drept o țară avanpost, care reprezintă o amenințare la adresa securității Federației Ruse, relatează Interfax în pagina sa electronică, citând un înalt diplomat rus.
“Toate aceste decizii, aceste planuri reprezintă o amenințare pentru Rusia, și, desigur, ele sunt îndreptate, în primul rând, împotriva Rusiei. Este un fapt că aceasta complică extrem de mult interacțiunea și cooperarea (noastră). Dar, în același timp, este necesar să fie menținute și utilizate posibilitățile existente”, a mai spus diplomatul menționat în același interviu.
Potrivit acestuia, “din partea Bucureștiului s-a observat o linie fățiș antirusească, chiar rusofobă, prin punerea în aplicare a sancțiunilor și a unei retorici antirusești fervente”.
Cu toate acestea, “avem o bază de cooperare, există puncte pe care ne putem baza pentru a depăși această situație nefavorabilă în relația noastră. Și vom căuta totuși să interacționăm într-un mod constructiv”, a menționat diplomatul rus.
Autoritățile de la București și conducerea NATO au asigurat în repetate rânduri că echipamentele antirachetă instalate pe teritoriul României sunt strict de apărare și nu reprezintă vreun pericol pentru Federația Rusă.
Mai multe canale media rusești au difuzat joi declarațiile făcute de reprezentantul diplomației de la Moscova sub titlul “MAE: România reprezintă o amenințare clară pentru Rusia după instalarea elementelor sistemului antirachetă al SUA acolo”.
Raspunsul MAE Roman :
România a evidenţiat constant că sistemul de apărare anti-rachetă găzduit la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei şi este în concordanţă cu prevederile relevante ale Cartei ONU, iar perpetuarea în spaţiul public a unei retorici care nu ţine cont de toate aceste elemente ‘nu este adecvată şi nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă’, arată un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) la o solicitare AGERPRES.
‘România a evidenţiat constant atât public, cât şi în contactele cu partenerii, că sistemul de apărare anti-rachetă, găzduit de ţara noastră la Deveselu, nu este îndreptat împotriva Rusiei, având un caracter pur defensiv, în deplină concordanţă cu prevederile relevante ale Cartei ONU’, precizează mesajul MAE.
MAE arată coerenţa, în acest mesaj, cu reprezentanţii NATO. ‘Această poziţie este împărtăşită de Alianţa Nord-Atlantică, aspect care reiese inclusiv din Declaraţia finală a Summit-ului NATO din 2016, când a fost decisă integrarea sistemului de la Deveselu în sistemul Aliat de apărare anti-rachetă’, subliniază ministerul român de Externe.
MAE apreciază că un mesaj contrar nu ar facilita o ‘abordare constructivă’
‘În consecinţă, perpetuarea în spaţiul public a unei retorici care nu ţine cont de toate aceste elemente nu este adecvată şi nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă’, mai apreciază MAE.
Moment istoric : inaugurarea Scutului American antiracheta in Romania
NATO a preluat comanda Scutului american antiracheta din Romania
Rusia intareste atitudinea agresiva la adresa Europei de Est