Europarlamentarul Renate Weber posteaza un mesaj extrem de dur in legatura cu efectele protocoalelor asupra actului de justitie si pentru cei responsabili de acest dezastru :

Protocoalele declasificate in ultimele zile devoaleaza, in clar, o actiune prin care cativa sefi ai unor institutii de forta, in primul rand ai SRI, la adapostul unui sef de stat, au inlocuit puterile statului roman si au fost, pentru o buna perioada de timp, adevaratii conducatori ai Romaniei! Pentru asta au apelat in primul rand la subordonarea justitiei si la folosirea ei in scopuri personale! Sub pretextul luptei impotriva coruptiei, au actionat astfel incat sa-i inlature pe cei considerati “corupti incomozi” ca sa poata prospera “coruptii agreati” de sefii acestor institutii de forta, in primul de SRI, prin generalul Coldea si “clanul” sau!

Cum e posibil ca oameni de buna credinta: judecatori, procurori, jurnalisti, oameni scoliti, oameni din diferite categorii profesionale, sa nu se indigneze fata de nelegiurea care a subjugat Romania atatia ani? Cum poate cineva justifica ingerinta unui serviciu de informatii in justitie? Ingerinta care a fost totala! Livia Stanciu impreuna cu cativa acoliti de-ai ei care au calcat in picioare conceptul de judecator au predat ICCJ. Alina Ghica si Oana Schmidt Haineala au predat CSM. Laura Codruta Kovesi a predat Parchetul General si mai apoi DNA. Toate inchinate unui serviciu de informatii care i-a controlat pe toti, adversari sau prieteni de circumstanta, prin intermediul unor dosare, reale sau inventate. Un SRI care a avut acces la deciziile privind cariera judecatorilor si a procurorilor si a facut odioase presiuni asupra lor. Justitia, despre care Constitutia spune ca se infaptuieste in numele legii, s-a facut, in multe dintre cazuri, in numele SRI! Sau, si mai bine spus, in numele lui Coldea si al grupului sau de interese! Din tara sau de afara!

Sa nu-l uitam si pe intaiul responsabil de crearea acestei monstruozitati! Traian Basescu. El le-a permis sa actioneze asa, convins fiind ca-i poate controla. Dar cand si-a dat seama ca multe din abuzuri erau in folosul acelei grupari, nu i-a pasat, cata vreme il ajutau si pe el sa scape de adversarii politici sau de cei din zona de afaceri. Abia cand protejatii lui in ilegalitati au inceput sa-l ameninte direct, arestandu-i familia sau pe apropiati, a inceput sa recunoasca existenta unei monstruoase coalitii, evident, victimizandu-se! Dar asta nu scuza vinovatiile celorlalti, nu doar morale, ci, probabil, chiar penale!

Eu nu inteleg cum e posibil ca oameni normali din tara asta, multi dintre ei intelectuali veritabili, oameni cu scoala, cu studii universitare, cu masterate si doctorate veritabile, multe obtinute la universitati din afara, sa nu se cutremure cand vad ce s-a petrecut, si poate ca inca se petrece, in Romania. Pentru unii ura fata de PSD justifica tot, inchide minti si umbreste argumente, dar oricat de indreptatit ar fi dispretul fata de interesele la fel de ticaloase ale unor senatori, deputati, sefi locali sau centrali PSD, el nu poate justifica lipsa de indignare pentru tradarea comisa tocmai de cei care aveau obligatia constitutionala de a apara statul de drept din Romania.

In urma cu cateva luni, cu ocazia unei intalniri cu mai multi jurnalisti, am intrebat cum e posibil ca un serviciu de informatii sa dea un fel de aviz, informal dar eficient, la numirile de ministri? O jurnalista mi-a raspuns timid ca nu poate aprecia… ca o sti un serviciu de informatii ceva! Evident, nimeni nu a putut sa-mi dea un singur exemplu de alta tara din UE unde s-ar intampla ceva asemanator. Dar aici, vina este in primul rand a Presedintilor Romaniei, din nou, incepand cu Traian Basescu, a tuturor prim-ministrilor si sefilor de partide care au apelat la astfel de servicii pentru a obtine informatii oculte, desi esenta democratiei si a bunei guvernari este tocmai transparenta! In felul acesta, oameni cu agende personale din SRI au capatat putere si au inteles cum pot ei guverna Romania in dispretul votului romanilor si al institutiilor firesti intr-o democratie.

Faptul ca azi avem acces la acele protocoale e un semn ca ceva s-a schimbat in comportamentul SRI. Dar nu e o garantie ca nu se va mai repeta, mai ales cand vedem sefi si fosti sefi de parchet si CSM incercand sa le justifice. Laura Codruta Kovesi, Alina Ghica, Oana Haineala apara si azi cu tarie niste protocoale secrete prin care au ingenunchiat institutiile pe care le conduceau, Augustin Lazar, desi in urma cu doi ani se referea in sefinta CSM la protocoale ca la niste grozavii de neacceptat, azi le considera nerelevante. Livia Stanciu, autodeclarata “partenera de nadejde a DNA” si implicit a SRI, tace, dar din fotoliul de judecator la Curtea Constitutionala continua sa justifice si sa apere ilegalitatile SRI.

Cu atat mai mult, astazi Presedintele Romaniei are obligatia sa condamne public aceste orori ale trecutului nostru recent, pentru a fi siguri ca nu se vor mai repeta! Declaratia conform careia nu comenteaza protocoale secrete, astazi deja desecretizate, este inacceptabila si contravine articolului 80 din Constitutie care il obliga sa vegheze la respectarea legii fundamentale si la buna functionare a autoritatilor publice. Cata vreme aceste protocoale au afectat functionarea autoritatilor publice Presedintele trebuie sa le condamne! Chiar daca asta presupune implicit condamnarea celor care le-au initiat si semnat. Lupta impotriva coruptiei poate fi eficienta si de necontestat numai daca este facuta cu mijloacele si garantiile statului de drept. Cel adevarat, nu cel pervertit de unii si de altii!

 

7 COMMENTS

 1. Foarte bine spune europarlamentarul Renate Weber, intaiul responsabil de crearea acestei monstruozitati cand va raspunde ?

  • Primul monstru care a creeat sistemul Basau de acord…

   Si pe urma ambasadele straine,
   UE si dept de stat care au STIUT F BINE dar au continuat sa-l sustina pe Basau si sa acest sistem securist infernal.
   Probabil amabasadorii au avut nostalgia Americii de Sud din anii 60-80. Ce frumoase junte militare.!!! In Argentina ii aruncau pe dizidenti sedati din avion in ocean. Ca sa nu mai gaseasca gropile comune. La noi la Rahova. Ce e timpuri moderne…

 2. Dar dumneavoastra unde erati stimata doamna ? In aceiasi barca a salvatorilor PCR doar ca pe colacul de salvare ati scris pnl. Tacerea monstrilor care isi zic romanj. Cand fugitj si voi in costa rica? O sa ne lasati singuri sa platjm datoriile voastre in numele romanilor. Nerusinate fiinte mancatoare de vieti.Vor veni copii vostri sa le explice copiilor nostrii cat de prosti am fost si ce aiurea am gestionat tara. Ne vor jigni asa cum o faceti si voi . Nerusinarea se repeta vorba lui Eminescu.

 3. A creat cu ajutorul celorlalti! Daca parlamentarii si guvernele din perioada respectiva erau demni de seriozitate si mergeau la munca 8 ore fara chiul,nu se intamplai atatea nemernicii! Dar si perioada in care li s-a facut loc tehnocratilor,vezi madam Pruna,amica de plaha a macovitei care a bagat legi engros despre care se urla la ora actuala! Bezi cersetorul care spune “sa plece sa facem loc la altii”, care altii,astia ai castigat alegerile! Pe care ii vrei tu,robotule plimbaret?! Sa mai trecem printro perioada de uratenie si schimbari de legi aiuritoare sau,ai destui pe care trebuie sa ii plasezi in functii,la borcanul cu miere!? A crescut birocratia ingrozitor de mult,a depasit perioada ceausista in care biroul era aproape personalizat de absolventii recomandati politic la stefan gheorghiu! Incredibil,cata coincidenta intre cele doua perioade!

Leave a Reply