ponta-maior-300x222

Directorul SRI George Maior in Parlament : ” SRI a transmis peste 500 de informari pe subiectul Rosia Montana, in perioada Ianuarie 1999 – Septembrie 2013. Rosia Montana a fost mereu in atentia SRI, pentru ca acest dosar constituie o problema de securitate nationala.

Am avut in vedere in primul rind prevenirea riscului de afectare a intereselor nationale, a resurselor statului si a patrimoniului national.

Informarile SRI au fost trimise catre 70 functii de demnitate publica, ocupate de-a lungul timpului de peste 120 persoane.

In rapoartele noastre se gasesc analize despre riscurile si beneficiile realizarii proiectului de exploatare, despre necesitatea stabilirii exacte a valorii si structurii geologice exacte a zacamintului de la Rosia Montana.

In legatura cu manifestatiile, am semnalat faptul ca grupari eco-anarhiste au incercat deturnarea protestelor, de altfel justificate”.

113 COMMENTS

 1. Urât gestul lui Maior,la conferinţa de presă…..l-a lăsat pe Georgian Pop cu mâna întinsă))În rest..îmi pare rău că nu funcţionează comisia de control cum trebuie!! Maior s-a vopsit cumva la păr?

   • simpla alaturare a initialelor s.r.i., impreuna cu sintagma “securitate nationala” devine o constructie oximoronica.

    nu e oximoron doar in cazul in care atributul national nu este subinteles a face referire la romania caz in care nu imi ramine decit sa ii urez domnului maior: mazal tov!

  • Capetele astea de bovine taie frunza la caiini de pomana, Maior a spus o laie bucalaie. El n-a venit cu date concrete despre cine a luat spaga si cati bani a bagat RMGC in reclama mass-media si buzunarul oamenilor politici din 1997 pana astazi. Informatiile furnizate de acest imbecil sunt frectie Diana la picior de lemn. Singurul lucru pe care papagalul din capul SRI l-a facut a fost sa arunce gaina moarta cum ca organizatiile eco au vrut sa deturneze protestele. De parca ingroparea in sute de mii de tone de cianura sunt un factor benefic atat pentru flora si fauna zonei dar mai ales pentru sanatatea oamenilor.

  • Mda, apparent este un gest nepoliticos dar poate ca este meritat! Acest Pop, in calitatea sa are cunostinta de continutul informarilor SRI si daca asociem gestul lui Maior cu afirmatiile:”Rosia Montana este o problema de securitate nationala” si “proteste justificate” imi vine sa cred ca astfel si-a exprimat dispretul. Posibil ca acele informari sa contina detalii de o gravitate maxima ce au fost ignorate sau tratate superficial, inclusiv de acest presedinte de comisie, Pop.
   Stie Maior ce stie!

  • Normal ca s-a vopsit! Sa faca “matching” cu ramele de la ochelari. E parte din jobul lui, “to blend in” ! 😉

 2. Daca Rosia Montana este o afacere de securitate nationala,de ce se ingramadesc politicienii si guvernantii de toate culorile politice,sa scoata la mezat, bogatiile tarii,ale neamului romanesc?
  Ce ar merita sa li se intample celor care vor sa lase Tara Romaneasca,fara bogatiile ei si ale natiei romane?
  Dupa dinamitarea celor patru munti,la terminarea exploatarii,acesti munti vor fi facuti la loc,cu tot cu pamant neafectat de cianura si cu padurile care sunt acum pe acele locuri?
  Cine va profita de pe urma xefrisarilor sutelor de hectare de padure?
  Asta nu inseamna oare,tradare nationala si subminarea economiei nationale?
  Daca ezte cumva asa,nu s-ar impune iar pedeapsa capitala in asemenea cazuri?
  Am intrebat si eu,ca tot omul.

  • .

   Îngăduiţi-mi vă rog să vă prezint câteva consideraţii privitoare la investiţia de la Roşia Montană care pot modifica felul cum cum este redată aceasta în media.

   1. Iazul de decantare principal este destinat să colecteze reziduurile din instalaţia de separare a aurului şi argintului din minereu. În finalul exploatării, în iaz se găsesc depozitate 215 mil tone şlam (cca un sfert de miliard de tone) ce reprezintă minereul măcinat la dimensiuni foarte mici (74 – 150 microni) din care au fost extrase metalele preţioase.

   Concomitent sunt introduse şi 12,3 mil mc apă reziduală în care s-au dizolvat reactivii din proces, inclusiv cei pentru neutralizarea cianurii ce nu a reacţinat cu roca şi anume 222 mii tone metasulfit de sodiu ce acompaniază cele 220 mii tone cianură de sodiu introdusă iniţial în proces Rezultă în final un număr de 66 (şasezeci şi şase !) compuşi chimici precum: cianaţi, thiocianaţi, sulfocianuri, compuşi ai metalelor grele cu cianura şi anume, compuşi ai fierului, cuprului, nichelului, zincului, arseniului, molibdenului, plumbului, cadmiului, stronţiului etc. Concentraţia acestor compuşi în apa din iaz se situează între 0,1 şi 600 mg/litru, ei sunt nebiodegradabili, iar gradul lor de toxicitate, de pericol pentru mediul înconjurător este departe de a fi cunoscut.

   Cei 66 compuşi, despre care nu se vorbeşte nimic în dezbaterile publice reprezintă un pericol real pentru mediu, deoarece, depozitaţi în concavitatea unei cariere pe termen infinit sunt o ameninţare continuă pentru calitatea apelor freatice şi subterane din Zonă.

   Studiul de impact întocmit de firma investitoare – din care s-au extras datele de mai sus – menţionează în volumul 8 pag.119, cazul în care apa din iazul de decantare devine acidă- urmarea absorbţiei dioxidului de carbon din atmosferă sau din cauza ploilor acide accidentale şi sub influenţa razelor ultraviolete – şi generează acid cianhidric gazos la suprafaţa apei şi care se împrăştie în atmosferă

   Documentaţia firmei investitoare afirmă că zilnic, prin suprafaţa apei iazului de decantare se pierde cantitatea de 100 kg acid cinahidric sau cca 30 tone anual, pierderi foarte periculoase pentru oameni, pentru mediul înconjurător.

   Se poate aprecia că în spatele discuţiei despre concentraţia admisă de cianuri în apa reziduală (iazul de decantare) trebuie văzută cantitate uriaşă de cianuri şi derivaţi ai aceştia, cuprinşi în cei 66 componenţi, mulţi toxici , ce rămân în urma exploatării ca „bombă” ecologică pentru multe generaţi umane, imaginar existente în perspectiva Zonei.

   Sursă de documentare: Raportul la Studiu de impact asupra mediului la Roşia Montana, mai 2006, Ed. RMGC, volumul 8 pag.; 17,19, 33, 87,119, 188-189.

   2. Localitatea Roşia Montana este una din cele 16 componente ale Comunei Roşia Montană. Populaţia Comunei era de 3865 locuitori în 2002, 4088 locuitori în 1998. – an în care în Localitatea Roşia Montana erau înregistraţi 1534 locuitori. Resursa potenţială de muncă a Comunei înumăra în anul 2002, 2171 persone din care, 756 în Localitatea Roşia Montana. După închiderea exploatării, 573 persoane au „emigrat” urmare a închiderii investiţiei, iar 130 au devenit navetişti. În categoria emigranţilor se înscriu şi familiile strămutate din localitate.

   Comuna nu este o Comună săracă privită la ansamblul României:

   posedă 28.700 ha (arabil-3.572 ha, 14.797 ha păşuni, 10.337 ha fâneţe), revenind 21,2 ha teren agricol per gopodărie, din care 2,6 ha teren arabil per gospodărie. Poate astfel să crească 3-4 capete bovine per gospodărie, 2-3 capete ovine, 11 păsări, un porc, să obţină 4,4 tone cartofi etc.

   Resursa păşuni şi fâneţe ar putea asigura cel puţin o dublare a numărului de oi şi bovine dacă ar exista posibilitatea desfacerii produselor pe piaţa in- ternă sau externă.

   Se propune reconsidererea activităţii economice a locuitorilor Comunei, prin valorificarea resurselor naturale existente, dar într-o schemă de organizare care să permită cel puţin dublarea activităţilor din agricultură. Schema este următoarea:
   •organizarea întregii comune într-o formă cooperatistă (entitate organizatorică liber exprimată);
   •înfiinţarea Parcului Agro-Industrial destinat amplasării activităţilor industriale de prelucrare a produselor agricole la produse finite (alimente gata comercializabile, fără intermediari) ce presupun aport maxim de valoare adăugată;
   •resurselel naturale vor fi valorificate pe filiere, materie primă-produs finit;
   •înfiinţarea Bancii agricole de credit a Comunei ce va gestiona economiile fiilor satului ce lucrează în străinătate şi care doresc să se înapoieze acasă şi să se antreneze într-o afacere proprie sau a cooperativei, eventual via Pacul Agro-Industrial;
   •Parcul Agro-Industrial ar putea fi amplasat în Localiatea Roşia Montană pentru se folosi abilităţile profesionale ale locuitorilor.

   Detalierea acestui Proiect se poate urmări în lucrarea anexată: ROSIA MONTANA CU SI FARĂ CIANURĂ

   Sperăm să vă folosescă datele de mai sus.

   Cu deosebit respect,

   Ing. Gheorghe Manea”

  • In 20 si de ani s-au adunat multi care merita pedeapsa capitala pentru ce au facut cu aceasta tara si acest popor. Tovarasul Nicolae Ceausescu a fost ucis ca sa taca, dar spunea adevarul. Cei care conduc Romania in aceste vremuri nu sunt Romani, nu simt, nu traiesc, si nu gandesc Romaneste, sunt niste tradatori si niste hoti 🙁

 3. Până într-un anume punct,sunt de acord cu SRI.Înschimb,trebuiau să se facă mai vocali dacă acum vor ca noi să-i mai credem

 4. ‘grupari anarhiate au incercat…’..sa mori tu? grupari anarhiste care nu exista, nu in forma organizata nici macar prin ‘tarile civilizate’cu ‘traditie’ in anarchism.. sau asta crede ca suntem pe vremurile in care Nestor Makhno era mare si tare..eh, ce vremuri! cred ca unii din sri sint cam nostalgici..

 5. Totul ar fi asa de simplu daca s-ar renunta la proiecte de distrugere nationala. Proiectele pe baza de cianuri si fracturari hidraulice. In ultimele saptamani au avut loc o serie de cutremure ciudate in zona Galati, zona ferita de cutremure cu epicentrul local. Cei de la Chevron au inceput doar explorarile si urmarile se simt direct de catre unii cetateni. Sa vedeti dezastre cand vor incepe exploatarile. De ce mai cred ca nu-i mama natura ci tata Chevron? Pai tocmai ce a iesit Ponta sa ne linisteasca, sa nu ne facem griji. Pai in ultimul an au avut loc numeroase seisme in zona Vrancea si Translvania, zone natural seismic, dar nu a iesit Ponta sa ne linisteasca.
  Romani iesiti pe strada, astia vor sa ne fure si dreptul la viata intr-un mediu curat.
  Urmariti documentarul GasLand 1 si 2, va veti convinge singuri.

 6. Auziti mai fratilor,Dan Sova ,este avocatul canadienilor si ne sperie ca Romania poate fi obligata sa dea oricum avizul de mediu pentru exploatarea aurului. Pai din tota tarasenia asta,eu inteleg ca aurul a fost vandut,baietii destepti si-au luat maruntisul,iar noi strigam in strada ca prostii,pentru Rosia Montana.
  Cine a fost poporul roman si ce a ajuns acum,dragi romani? Chiar asa am ajuns sa fim vaduti ca fasolea la piata? Cat ii mai rabdam pe acesti vanzatori de neam si tara? Mai merita sa ascultam de inalta poarta,fara sa le cerem socoteala celor care ne conduc destinele? Pentru ce i-am ales fratilor?

  • Da și mie mi s-a părut ciudat , cum Șova parcă le dă instrucțiuni celor de la Roșia M. cum să facă , pt a avea în orice variantă cîștig de cauză. Și în același timp induce sau mai bine zis susține cumva ideea că țara noastră va fi sancționată, obligată .. etc…dacă nu vom fi de acord cu acest proiect.
   Doamna mamă a lui care este avocată, probabil îl presează pe fiul chiar vitreg, să facă tot ce e nevoie să obțină aprobarea, pt.compania la care este angajată.
   Nu știu cum de Șova a fost pus la acest minister, el care este avocat și nu cred că are habar de altceva.————-Îți dă mereu impresia băiatul ăsta că se află la bară apărînd interesele R.M și nu pe cele României.

   • javrele astea trebuiau sa manince puscarie pe piine acum daca nu traiam in republica securista romania guvernata de toate sulfele politice ale securitatii

  • sova ar fi trebuit sa vorbeasca de legalitatea acordarii concesiunii data prin licitatie trucata, incheiata inainte de a fi anuntata,situatie ce duce la anularea concesiunii si apoi sa ne sperie cu arbitraje la viena.

  • sova e beat de putere. Este absolut convins ca sunt “acoperiti” din punct de vedere legal cu sterpelirea aurului de la Rosia Montana. Mai era unul, cu decenii in urma care a crezut ca daca face el Constitutia, gloantele nu-l ating.

   Tot sova e convins ca daca contractul cu Bechtel a luat drumul Flotei, totul e ok de acum incolo. Gata! Ce a fost a fost, ce e acum e important. RMGC si gazele de sist .. blah blah blah.

 7. Pacat ca la noi nu se aplica sistemul din alte tari in care beneficiarul informatiilor este obligat, in termen de 45 de zile, sa raspunda in scris ce masuri a luat in urma informatiilor primite.
  In alta ordine de idei, atunci cand conducerea tarii este in slujba unor interese straine, ce poate face SRI?..tace si inghite!..mai ales ca sefii SRI sunt numiti politic…Comisia de control parlamentar e o gluma proasta!
  Vad ca manipularea continua, constituie un pericol la adresa sigurantei nationale cei ce protesteaza, nu cei ce vand aurul tarii pe 3 lei, cei care au distrus industria, economia, cei care o indatoreaza si cei care au adus-o in punctul in care sunt la mana finantei mondiale oculte

 8. Cu alte cuvinte ii platim regeste pe cei de la SRI sa ne livreze “apa de ploaie”(adica nicio implicare…macar emotionala ca a oricarui roman interesat de binele societatii).Pai trebue sa stie ca si apa poate fi plata,carbogazoasa,pura sau toxica,incolora,colorata… si ei nu plutesc asa deasupra societatii(fac parte integranta din societate )ca niste …heruvimi.

 9. Eu stiam ca daca esti angajat la SRI nu poti sa porti ochelari. Trebuie sa fii perfect, fizic si psihic. Sau la sef nu se pune ?

 10. Daca-i ,,problema de securitate nationala,, , chiar se impune o hotarare a CSAT , in urma unei intruniri . Deducem ca Basescu PUNE IN PERICOL SIGURANTA NATIONALA daca nu convoaca o sedinta de urgenta a CSAT , competent sa se pronunte pe actiuni sau inactiuni ce pun in pericol tara ! Cereti voi , jurnalistii , ca , in urma acestei declaratii a SRI , presedintele sa explice de ce a tratat cu lipsa de raspundere convocarea CSAT ceruta de premier si a fixat data sedintei iresponsabil , stiind ca Ponta este in avion in acea zi ?! Sa dea socoteala pentru mentinerea tarii in starea aceasta de tensiune , cand problema SE IMPUNE a fi transata in CSAT !!!

 11. Pai sa facem o sinteza. Protestatarii sunt anarhisti (nu stiam ca exista în România astfel de grupări), teroriști ecologici, yoghini care beau pipi, drogați cu ketamină, spioni unguri și ruși care doresc să submineze statul român, oameni cumparați de Soros pentru a face bani pe bursă, hipsteri, golani, persoane cinstite dar fără minte manipulate de alții, băsiști care vor să îl submineze pe Ponta, si multe alte categorii de oameni răi care trebuie condamnați pentru că lucrează împotriva interesului național. De partea cealaltă sunt doar oameni de bine care doresc ca țărisoara să-și exploateze bogațiile si să fie (la fel ca țările africane în care strainii exșloatează minele)o țară prosperă cu multe-multe locuri de muncă plătite ca pe Wall Street.
  Cei care au ochi să vadă pot recunoaște printre protestatari pe aceiași oameni care au manifestat și în iarnă împotriva președintelui….dar cred că aceștia au fost păcăliți de spioni și anarhiștii teroriști.

 12. Cea mai ticăloasă este manipularea cu băsiștii. Eu nu sunt Băsist iar alții manifestanți pe care ii cunosc îl urăsc pe Băse. Nu se scandează lozinci anti băse pentru ca Ponta este cel care a înaintat proiectul si acum ele este cel mai mare susținător al său. Ti-e scărbă să vezi cum Ponta a preluat metodele Basisto-comuniste de propagandă – se îmbracă în haine de miner și plânge de mila copilasilor de miner care nu vor avea ce manca și a nevestelor de miner. Își schimbă opiniile de la o zi la alta la fel ca și maestrul său și îi preia pe toți aliații și servitorii băsiști – ungurii, Koveși etc. Printre ministrii săi au fost diverse persoane dubioase sau nulități nu profesioniștii pe care îi promitea. După ce l-am avut (și îl avem incă) pe Băsescu ca cel mai mare lobbist al RMGC vedem că Ponta face același lucru și preia aceleași metode ticăloase. Lansează ideea stupidă că a fost împotriva RM doar pentru că Băse a fost în favoarea ei. Orice om inteligent vede în spate manipularea. Îți dai seama că în spate e și posibilitatea de a te ”suci” ca Băse – adică să spui că ți-ai dat seama că totuși de data asta Base avea dreptate. Totodată această afirmație face pe oameni să vadă că e un argument care nu stă în picioare. Ponta sugerează că nu sunt alte motive împotriva RM decăt o dușmănie absurdă pesete care ”un tehnocrat” va trebui să treacă la fel ca și în alte cazuri. Nu tot Ponta a considerat că Koveși e rea doar pentru că a fost pusă de Băse? Iată că în cele din urmă și-a dat seama că ea e un procuror onest și competent iar ranchiuna lui era lipsită de temei. La fel și în cazul ”generalului izmană” care eun om integru prea valoros ca să nu fie cooplata în guvern.

 13. basecu: Crin Antonescu s-a urcat in trenul anti-Rosia Montana desi nu stie ce e acolo. Ponta s-a urcat in trenul pro-Rosia Montana desi nici el nu stie ce e acolo.
  Moderator: Si dumneavoastra v-ati urcat in cateva trenuri
  basecu: Da. M-am urcat in trenul coruptiei – 29.09.2013

  Gura pacatosului adevar graieste.

  • da, ba, l-ai prins tu ca e corupt, mare destept ce esti…
   cum de nu pun un inteligent ca tine sef prin USL, pacat, nici nu stiu astia ce pierd

   • da, ba, florine, nu l-am prins eu, asa e el.
    De ce te superi pe mine pentru declaratiile altora ?

 14. Și dacă SRI-ul a făcut 500 de informări, oare noi nu avem dreptul să știm despre ce e vb? Atîta secretomanie în țara asta, toată lumea știe, dar vezi Doamne e — Secret !–și așa se fură, se distruge, se șantajează, se vinde preferențial… și totul pare a se face chiar cu aprobarea mai mult decît tacită a SRI, -ului, a președinției, a guvernului….mai puțin a noastră a poporului.Pt că de noi au nevoie doar odată la 4 ani. În rest , nimic nu mai contează atîta timp cît conturile lor cresc, cît neamurile lor o duc din ce în ce mai bine, etc…

  • Ati vazut dvs., vreodata secretomanie fara hotie,sau mai bine zis ,hotie fara secretomanie? Cum ar mai fura ei,daca nu ar da legi care sa ii apere,si sa vanda totul pe acte secrete?

 15. SRI-ul spune ca protestele sunt justificate.

  SRI-ul are numai atributiuni de transmitere a informatiilor?

  • inseamna ca ei recunosc oficial ca problema e la guvern si la parlament sa inteleg. De ce nu au transmis informatii si la DNA de exemplu?

  • Serviciul Român de Informații culege, verifică și valorifică informațiile necesare cunoașterii, prevenirii și contracarării acțiunilor care sunt de natură să lezeze siguranța națională a României, și desfășoară activități vizând apărarea secretului de stat și prevenirea scurgerii de informații care nu pot fi făcute publice din punct de vedere legal. De asemenea, la cererea Consiliul suprem de apărare a țării, serviciul asigură protecția antiteroristă a demnitarilor români și străini, sau altor persoane, atunci când acestea sunt vizate de amenințări cu acte de terorism și desfășoară activități pentru descoperirea și contracararea acțiunilor de confecționare, deținere sau folosire ilegală de mijloace de interceptare a comunicațiilor.

   Serviciul Român de Informații este o instituție fără competențe în desfășurarea activităților de urmărire penală, acesta neavând posibilitatea reținerii sau arestării preventive, unitățile sale nedispunând de spații proprii de arest.

   Informațiile din domeniul siguranței naționale pot fi comunicate, potrivit legii nr. 51/1991, următoarelor instituții[5]:

   Președintelui României, Președintelui Senatului, Președintelui Camerei Deputaților și Comisiilor permanente pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale celor două camere ale Parlamentului României;
   Primului Ministru, miniștrilor și șefilor de departamente din ministere (când informațiile au legătură cu domeniile de activitate pe care aceștia le coordonează);
   Prefecților, primarului general al capitalei, precum și conducătorilor consiliilor județene, respectiv al municipiului București (pentru probleme care sunt de competența acestora);
   Organelor de urmărire penală, când informațiile privesc săvârșirea unei infracțiuni;

   • Director – George Cristian Maior, numit la data de 6 octombrie 2006, prin Hotărârea nr. 32 a Parlamentului României[6]. Anterior, a fost senator din partea Pardidului Social Democrat și președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

    Prim-adjunct – Generalul maior cu două stele Florian Coldea, numit prim-adjunct al Directorului SRI la data de 27 iulie 2005, prin Decretul semnat de Președintele României[7].

    Adjunct – Generalul de brigadă cu o stea Ion Grosu, numit la data de 7 martie 2008
    Adjunct – Generalul maior cu două stele Dumitru Cocoru, numit la data de 26 ianuarie 2009.
    Adjunct – Generalul maior cu două stele George-Viorel Voinescu, numit la data de 27 iulie 2005.

   • Mu uit si eu la conducere si vad ca toti sunt generali mai putin Maior. De ce directorul nu e general? Dupa mine eu as fi pus un general la conducere nu un politician.

 16. Perfect, m-am lamurit. Asa cum protestele din Turcia au fost organizate de elemente extremiste alimentate de puterile straine nici noi nu puteam fi ocoliti. Noroc cu comisia asta ca ne-a luat valul de pe fata.
  Sef SIE: bla, bla, bla, suveranitate bla, bla , bla
  Sef SRI: yada, yada, yada, interes national, yada, yada, yada, securitate nationala

  In concluzie, Rosia Montana Frank Timis Gold Digger Corporation este un proiect curat, plin de beneficii pentru natiunea romana, cu arome de migdale si samburi de caise. PARFUM. Nici nu trebuie sa investim mare lucru, doar vin americanii cu finantarea.
  Si daca Ungaria va emite vreodata pretentii teritoriale, sa le dam halde de steril, cianuri, defrisari, cratere samd.

 17. jegurile au incercat sa ne faca basisti, hipsteri iar acum anarhisti…

  felicitari securitatii pt lipsa inteligentei…

  • Cine nu e cu cotropitorii este anarhist. Ce nu intelegi ? Extremist, anti-semit, xenofob, anti-sistem si alte basini d-astea imputite, scoase pe gura de niste c00r00ri cu buze.

  • Io nu ştiu ce aşteptări aveţi de la SRi….pt mine sunt duşmanii poporului..şi zic că-i plătim degeaba.Acum zice de 500 de informări..la Oltchim 97 şi faliment…dar deşteptul de citizen ne spune că SRI nu are competenţe în cercetare penală…dar infiltraţii din parchete ce fac*?Dar acoperiţii din presă de ce nu presează organele de anchetă? Maior e bun să scrie romane poliţiste…nu să conducă SRI….dacă Maior şi SRI apărau democraţia,s-ar fi opus la numirea Ungureanului ca premier…dar Maior are şi el putinisme în cap,s-o vrea şi el preşedinte sau premier))

   • am luat-o de pe site aia cu competentele, nu le-am scris eu. Destepul citizen n-a facut competentele la SRI.

   • Si oricum mai bine citesc competentele si discut documentat, decat sa bat campii ca voi pe aici. E treaba DNA-ului sa rezolve ilegalitatile constatate de SRI. Orice om si-ar da seama ca Base si DNA-ul nu si-au facut treaba privind informatiile SRI. La fel au procedat si parlamentarii si guvernul.

    Pana una alta DNA-ul, guvernul, parlamentul si Base n-au negat ca ar fi primit documente de la SRI. E cardasie intre toti la hotii.

   • infiltratii toarna, nu judeca, acum nu tin partea SRI-ului da e acoperit avand in vedere competentele pe care le are, nici nu poate fi tras la raspundere.

  • Afirmatia lui nasu’ pontantalului,nu este decat un bobarnac pentru inceputul atentionarii ca manifestatiile pot lua amploare si atunci “dansii”,sa fie “pusi in garda si sa ia masurile de rigoare”. Ce este asa de greu de inteles?
   Ieri spuneam ca basaul se va face traseist politic. Astazi,pontacu’ afirma ca nu il va primi in pesedeua lui.

  • Mitingul din P-ta Universitatii a fost organizat de Traian Basescu & SRI, iar cele din diaspora de Monica Macovei si ICR. Basisti sunt oricum, aia, daca Basescu i-a si trimis acolo. E o problema de logica elementara. Bafta. Sal.

   P.S.: A zis cineva ca acum exista facebook-ul si ca de-aia s-au organizat proteste concomitent si in diaspora. I-auzi frate! Si dupa ce s-au furat 7.4 mil de voturi anul trecut in vara, atunci au cazut serverele la facebook sau care-i scoru’ de nu a mai iesit nimeni, nu numai in diaspora, dar si in tara? Plus la multe, f multe alte povesti, evenimente. Pentru altele nu exista facebook?! Vrajeli de 2 lei si cin’spe bani speranta. Pierdem timp. Haidi brei, bafta. Pa

  • Nuuu! S-a referit la faptul ca au anihilat incercarile “unora” de a se infiltra printre protestatari cu scopul de a provoca violente, anarhie. Asa cum s-a intamplat si in 1989.

 18. Statul român ar putea fi forţat să dea autorizaţiile pentru exploatarea de la Roşia Montană. Afirmaţia a fost făcută de ministrul marilor proiecte, Dan Şova, în faţa Comisiei Speciale pentru Roşia Montană.

  RMGC poate cere acest lucru la Curtea de Arbitraj, a afirmat Şova, care a declarat în acelaşi timp că licenţa de exploatare de la Roşia Montană NU conţinea iniţial garanţii de mediu, NU făcea referiri la patrimoniul cultural şi NU prevedea avantaje pentru localnici.
  Sursa: Antena 3
  Deci Statul roman este OBLIGAT ? Extraordinar. Ati mai vazut asa ceva ? Oare cine poate obliga Statul Roman ? Adica Statul roman, compus din USL E VARZA defapt. Asta este si ideea. USL nu e in stare de nimic. Au luat puterea si nu stiu ce sa faca cu ea. La fel ca si tortionarii PDL-aci. Oricum poporul roman isi merita soarta cu varf si indesat. Ca e plin de prosti….. cu caru’. Multi si desi; iar asta se vede din 4 in 4 ani la vot si pe anumite programe TV. Apar toti handicapatii sa ne explice noua ca ce bine e sa ne autodistrugem. Dar asta este.

 19. Voi nu intelegeti ca pana la urma va fi tot cum vor ei, iar pe voi va vor aduce la tacere prin orice mijloace ? Se vede foarte clar. Ce sa mai discutam ? V-am mai zis sa nu va imbatati cu apa rece. Romania nu exista.

 20. Pai daca Sova spune ca vom fii obligati sa la dam avizul de mediu(si aurul) la ..canadieni ,atunci de ce atata TEVATURA:parlament,comisie parlamentara,dezbateri,manifestatii…in zadar.La dam totul …ei ne spun merci si toate problemele sunt …oable si rezolvate.Trebue vazut daca nu este vre-o gandire de …puiut de fesenist.

  • Pai nu tocmai DAN SOVA ,actual ministru ESTE SI AVOCATUL lui Gold Corporation???????????????? Ce este greu de inteles ca le vom da totul pe gratis canadienilor? Ca astilalti sunt cu buzunarele pline deja de maruntis.

 21. SRI a transmis informatii; cei din conducerea tarii au primit informatiile; si ce au facut cu ele? cred ca le-au ignorat; sau le-au aruncat la cos;

  ce se poate intampla, din punct de vedere legal, daca ignori anumite informatii furnizate de SRI sau alt serviciu secret? cred ca nu patesti nimic;

  unii politicieni au modificat anumite prevederi legale pt ca RMGC sa fie favorizata ( http://www.cotidianul.ro/gheorghe-piperea-societatea-comerciala-rmgc-nu-mai-exista-de-drept-din-decembrie-2009-222296/ ), altii nu sunt interesati de ROMANIA; au ajuns acolo doar sa-si mareasca buzunarele;

  dl Sova ar tebui sa afle ca este platit de Statul Roman; sa lucreze in interesul Statului Roman; daca nu poate sa faca acest lucru ar trebui sa-si dea demisia; nu l-am auzit sa spuna ca va face toate eforturile necesare pt ca ROMANIA sa nu plateasca penalitati sau daune; oare de ce a ajuns in Guvern ? nu castiga mai bine din avocatura ?

 22. Cred ca gruparile alea anarhiste sunt chiar in SRI. Dar cand prostii si ahtiatii conduc, asa se intampla. Oricum, mi-a placut aia cu satul ala care a fost revendicat si castigat de un contaran si acum urla ca ii va da afara din case pa toti. Perfect. Nu erau aia da dreapta cu “restitutio in integrum” ? “Ca-cam” asa era. Afara cu toti taranii prosti de la coada vacii. Doar au votat “cu cine trebuie” ce p.m.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/o-familie-de-romani-a-castigat-in-instanta-un-sat-intreg-si-cere-evacuarea-localnicilor-101.html

 23. Mi se pare o idiotenie aruncata de Sova,aratam baubaul ca poate-i aburim,cum ca Romania ar putea fi obligata sa dea avizul de mediu,NIMENI NU POATE OBLIGA UN STAT,niciun complet de judecata,nici macar whasingtonul cand este vorba de protectia mediului,suna ca n-avem ce face si trebuie sa-l dam,poate niste cianura l-ar trezi la realitate sau poate cand o lua la vale tot sterilul ala sau s-or zgaltai Apusenii aia de i-ar mai linisti,poate ar fi cazul sa monitorizeze si acolo,nu numai Galatiul,poate vor intelege de ce este importanta zona aia pentru toata Romania si nu pentru interesele unei firme obscure,a unui escroc,care se face ca da o lopata alora care tot ameninta ca se baga in mina,de parca ar fi pe bulevard,ca mai apoi sa-i arunce ca pe o masea cariata!”Marii investitori” sunt marii escroci iar astia sunt escroci,o tin zalanga cu locurile de munca,devine enervant,cand toti din Romania au nevoie de locuri de munca si nu mai fac tam-tam pe reclame la televiziuni!”Nu ne vindem tara”s-a demonstrat ca am dat-o pe comisioane grase iar apoi o pusa pe butuci,s-au privatizat pana s-au evaporat iar romanasii stau pe la porti sa-si ceara drepturile!maior ala este un marlan fara minima educatie,sa dai mana nu inseamna sa te tragi de bracinari,inseamna sa fii politicos,dar era prea ocupat cu grupurile anarhice si cu cele 500 de mesaje!

 24. stiti, domnule radu tudor, de ce propaganda basista impotriva antenei 3 pe tema rosiei montane a prins un pic? pentru ca pe cand era usl in opozitie gadea a facut emisiuni defavorabile proiectului. faptul ca postul a devenit neutru a fost sesizat de catre unii (poate putini) telespectatori si aceasta diferenta de abordare intre anti si neutru a determinat o anumita credibilitate pentru basismele care s-au spus despre antena 3 acum. mai bine postul si-ar fi mentinut atitudinea anti-coabitare de la momentul numirii lui kovesi, dar nu sunt eu in masura sa va dau sfaturi…

   • valeu… m-am uitat pe link-ul asta si s-a zburlit parul pe mine

    antena3 va prezinta:
    – amenintarile avocatului gold corporation in guvernul romaniei dan sova despre ce o sa pateasca romanii daca nu dau voie sa fie PRADUITI fara sa opuna rezistenta
    – scuzele patetice ale lui badea si gadea despre spurcaturile impotriva celor care protestam impotriva hotiei demente a guvernului usl de la Rosia Montana
    – manipularea privind un dialog intre comisia cianura si “protestatari” pe care nu-i recunoaste nimeni din Piarta ca fiind delegati sa ne reprezinte… fie vorba intre noi am impresia ca doar unul de acolo a fost in Piata (si nu a mai dat pe acolo dupa asta)
    – protestatarii sint eco-anarhistii care “ameninta” parlamentarii care se chinuie si ei saracii sa faca un furt cinstit iar noi incepem s-i deranjam de la spaga
    – etc.

    Radu Tudor asta a fost o gluma… ramine sa stabilesti tu ce fel de gluma

    • ne cerem scuze ca am facut – in mod democratic – zeci de emisiuni cu opinii pro si contra rosia montana. oricine din piata are dreptul sa vorbeasca. daca esti mai destept ca ei, ofera-te

  • Dar care televiziune le-a dat ? Nu intelgeti ca e vorba de “grupuri anarhiste”. In curand POPORUL va fi anarhist. Oricum daca se va umple Bucurestiul de manifestanti, se va trage in ei. Ciocoii isi apara cu orice mijloace averile si interesele. Oricum, era cineva care ma contrazicea si-mi spunea ca suntem intr-o tara europeana si ca n-are cum sa se traga. LOL. BA ARE ! Se va trage fara retineri. Bineinteles, asta nu inseamna ca trebuie sa stam in casa.

 25. Fix tranta ia sa ne spuna Maior cine a luat spaga cine a trada interesul national,care au fost escrocii care au dat aceasta avere a acestui popr.Dintrastea un povestiile lui de doi lei.Sri de Ghita bucatari.Sub nasul lor a fost nenorocita tara asta,

 26. Sunt convinsa de faptul ca SRI si-a facut datoria. Problema este ca pana in momentul acesta, nimeni nu a prezentat proiectul si problemele lui. Nota 10 pentru premier ca a luat decizia inteleapta de a trimite proiectul in parlament pentru dezbatere publica. In ceea ce privesc manifestatiile, intotdeauna au existat indivizi cu interese altele decat tema protestului. Nu este nimic deosebit. Traim intr-o lume a manipularii si din pacate pentru a manipula trebuie sa fie si persoane care pot fi manipulate. Astfel s-au nascut manipulatorii.In tara noastra este foarte usor sa manipulezi!

 27. Propun ca Administratia Prezidentiala impreuna cu Parlamentul si Guvernul sa se mute de la Bucuresti la Abrud in judetul Alba.
  De asemenea toate specimenele care populeaza aceste institutii impreuna cu progeniturile lor sa-si mute domiciliu in acelasi oras din tara motilor.Sa stea cu totii sub barajul format din steril cu cianuri intins pe 300 ha si cu adancime de 140m.

 28. Off-topic:

  @adrian: Da, a intrat corectorul de windows care face tot, e vorba despre 2.5-3.0 km, cum bine ai intuit.

  Gresesti grav cand spui ca se foloseste tehnologia fracturarii hidraulice la forarea puturilor pentru captarea energiei geo-termale. E vorba despre forare mecanica (nu hidraulica!!) a unui simplu put vertical, cu o freza montata la capatul unor tevi ce se mufeaza una in cealalta. Freza e gresata in permanenta cu o emulsie, ce are ca rol evitarea supraincalzirii pastilelor sau a cutitelor frezei si spargerea acestora, ca urmare a frecarii rezultate in urma procesului de foraj. Putul are ca simplu scop introducerea unei teavi prin interiorul lui, teava prin care sa fie captat fluidul supraincalzit, nimic mai mult.

  Gresesti cand spui ca n-a trecut nimeni de foraje mai adanci de 8000 de metri. Pe vremea lui Ceausescu eram primii in lume la instalatii de foraj de mare adancime, si alea duceau pana la 9 km, inca de atunci. S-a mai avansat oricum de-atunci, nu stau sa ma uit pe net dar garantez…

  Referitor la zona Otopeni, faci o confuzie grava. A fost o tentative pe vremea lui Ceausescu, s-a facut captarea in 1988 dar s-a dezafectat instalatia in ’93 sau ’94. Apa e la aprox. 3 km adancime si are intre + 40-80 grd C. In Otopeni chiar au existat apartamente incalzite din aceste surse de apa termala. Instalatiile au fost distruse si duse la fier vechi. Inca mai exista cateva puturi de la vechile instalatii.

  Tu te referi pentru situatia actuala la pompe de caldura probabil, confunzi grav pompa de caldura cu centrala geo-termica, e cu totul alt principiu si se refera la cu totul altceva. In Romania nu se pot exploata apele termale decat prin intermediul pompelor de caldura. Romania nu este Islanda, unde apa termala se duce direct in conducta de incalzire. Cu pompe de caldura se pot obtine temperaturi de peste 150 grade celsius si presiuni pe masura, agent termic numai bun pentru a fi distribuit in retelele de incalzire. Pompa de caldura e cu totul altul principiul de functionare, n-are nicio legatura cu CGT.

  Gresesti de asemenea cand spui ca numai in zonele montane se ajunge la asemenea adancimi (recte 25-30 km). Am recunoscut ca am gresit eu, indiferent de cauza, deci nu e vorba nicaieri de foraje de 20-30 km, care nu exista instalatie de foraj pentru asa ceva, indiferent de nebunia cuiva sau altcuiva, care sa vrea sa sape, dupa cum mentionezi tu. Nu de asta depinde, ci de imposibilitatea tehnica mai degraba.

  Daca tu spui ca se foloseste fracturarea hidraulica in procesul de forare a putului de captare a energiei geo-termale, te descalifici, adica in principiu nu mai e nimic de discutat.

  Metoda fracturarii hidraulice este folosita NUMAI in procesul de extragere a gazelor de sist!!

  In speranta ca informatiile si discutia ti-au folosit la cunoastere, si nu numai la a iti rezolva problemele de orgoliu in diferite dezbateri, in care nu cauti decat sa ti se dea dreptate sau sa te contrazici, iti doresc toate cele bune.

  Sa traiesti.

  P.S.: Pentru teza ta de doctorat pe-aici, te rog sa iti sustii primul referat de cercetare. Descrie-ne si noua principiul de functionare al unei pompe de caldura, dar fara sa te uiti pe internet, te rog. Pentru ca altfel vei fi acuzat de plagiat, ca in binecunoscutul caz al premierului Victor Ponta. Succes. Pa.

 29. va rog, poate sa-mi transmita si mie cineva cati oameni au iesit duminica asta in P. Universitatii? vreau sa imi fac un Excel, cu date la zi, cu un grafic frumos, sa urmaresc “trendul”…

  😛

  deci, cati au iesit duminica asta?
  nu mi-am notat weekendul asta, nu am urmarit – am fost ocupat.
  am auzit ca a cam plouat in BUC.

  senk you!

 30. Domnule Radu Tudor,
  Va rog frumos,ca cu inteleg,cum vine treaba asta:
  Tu ministru in Guverul Romaniei, esti in acelasi timp avocatul lui Gold Corporation,si le faci toate jocurile,dar mai atragi atentia (ca sa nu zic ca ameninti) ca Romania va fi obligata sa dea avizul de mediu fara a se tine cont de Parlament. Pai mai fratilor,asta ale carei mama dracului interese le apara?,ale canadienilor sau ale Romanilor. Asta nu este in cazul de fata, exact cum ar spune militarii,adica fitilul din curul cspsei de la dinamita?

 31. bai tovarasi, treaba e simpla: in 1934 Roosevelt a decretat confiscarea urului detinut de populatie. Apoi au devalorizat olarul cu 66%. Apoi au fcut un razboi. Asa au iseit din ciza aia.
  Acum, cu globalizarea, ideea e s confisti tot aurul potentil avut la dispozitie de nel tari, ca sa nu cumva sa se mentina in afara sistemului dolarului, sa nu aiba orice alt monede in ce se refugia (=sa cumpere). Probabil ca va fi si un razboi, cel mai probabil 2014-2016.
  Asa ca, da, aurul asta e o problema de Securitate…

 32. Sosit în România cu Chelsea, pentru meciul de marţi seara, cu Steaua, din Liga Campionilor, Jose Mourinho şi-a exprimat regretul că nu se va putea întâlni la stadion cu Gigi Becali, însă a vrut să meargă să-l viziteze la închisoare pe patronul roş-albaştrilor.
  Sursa: RTV
  Cum sa nu fie Romania cu fundul in sus si la acest capitol ? Sau defapt Jose Mourinho e dintr-o lume necivilizata. Nu de alta dar titlul articolului incepe cu “Gest incredibil”… Extraordinar… Este incredibil sa fii normal la cap. Asa e.

 33. Este in primul rand o problema de demnitate nationala si una economica. Din 1990 si pana acum guvernele au risipit 2000 miliarde de euro care se regasesc in buzunarele unei gasti.2 miliarde (afacerea Rosia) in 20 de ani este un purice la un elefant. Frauda de 2000 de miliarde este problema de securitate nationala. Rosia Montana o afacere cat cornuletul cu lapte al lui bombonel

 34. Domnule Radu Tudor, cunostiintele mele despre armata sunt foarte foarte limitate. Armata a fost un accident pentru mine sau eu pentru ea… 🙂 dar imi amintesc vag ca salutul in armata e foarte important.
  Ma intreb asa si eu, cum SRI e o institutie militarizata, acolo la ei nu e o obligatie sa iti saluti superiorul? Ca o onoare se pare ca nu e. Sau poate ei se saluta strivindu-se unul pe altul cu burta? 🙂

 35. basecu: Este pentru prima data cand miza majora este guvernarea pe imagine si nu guvernarea pe ce faci. Eu va pot spune ca… asa, am 9 ani de cand sunt seful statului, presedintele Romaniei, sa folosesc formularea corecta din Constitutie, va dau cuvantul meu ca daca as fi spus “este esentiala, primordiala, guvernarea pe imagine”, cu siguranta as fi gasit formule sa nu-l am nici pe Vantu impotriva, nici pe Voiculescu impotriva, nici pe Patriciu atunci cand ma durea mai tare. N-am vrut, pentru ca si in politica, ai o limita. Eu ma intreb, cum se simt oamenii astia, care stiau ca Voiculescu are probleme mari, stiau ca televiziunea lui are probleme mari, stiau ca Vantu are probleme mari, stiau ca televiziunea lor are probleme mari. Cum se simt cand ii vad ca pleaca unul cate unul din salile de judecata cu condamnari. Care este responsabilitatea lor si pana unde cred ei ca au dus compromisul, macar si de-asta, nici unul din cei doi n-au ce cauta.
  Moderator: Dupa ce va incheiati mandatul, nu credeti ca veti ajunge, veti avea niste dosare, exista aceasta posibilitate ?
  basecu: ha-hmm, domnu’ Pandaru, daca vor fi, habar n-am (mirat), desi, aici sa stiti ca Presedintia gestioneaza un buget de 5 milioane de euro (rade)…
  Moderator: Ati fost ministru al transporturilor, ati fost primar general…
  basecu: Bun, daca vor fi ma voi duce in fata procurorului si daca va fi nevoie, in fata instantei. Nu am nici o retinere din acest punct de vedere.
  Moderator: Deci, nu va temeti ca vreodata veti imparti…
  basecu: Nu, pentru ca aici este o mare minciuna… aaa… care se aude si in zona celor care opereaza fonduri europene… ne este frica de DNA. O mare minciuna. Cand stii ca n-ai incalcat legea, si eu am fost, cand eram primar general, am fost des in fata procurorilor si a politistilor de judiciar, pentru reclamatii pe care le primeam ca primar general. Te duci, arati ca decizia ta a fost in conformitate cu legea, si nu-ti face nimeni nimic. Deci nu am nici o retinere sa ma duc in fata unui procuror care m-ar intreba ce-am facut cand am fost ministru, ce-am facut cand am fost presedinte. Si, minciuna asta a inceput sa prinda la incompetenti de prin ministere care spun “ne e frica sa semnam pentru bani europeni pentru ca ne ia DNA-ul”. Da, foarte bine, poti sa ai reclamatii ca ai atribuit un contract in mod incorect si ti-ai pus semnatura acolo, dar cand te duci in fata procurorului si-i spui ca a fost corect, eu nu vad procurori care sa spuna “nu, nu, eu iti fac dosarul pentru ca…” Deci trebuie sa iesim din minciuna asta. – 29.09.2013

  Deci, basecu recunoaste ca a guvernat pe fapte (din functia de presedinte, ceea ce e profund “constitutional”) iar cei care l-au “incurcat” au trebuit sa fie condamnati, pentru ca totul are o limita. Iata inca o dovada a dosarului politic al dlui Voiculescu.
  Dle Tudor, poate dezvoltati un pic in emisiune.

 36. Manipulari ale propagandei SRI .Maior a ramas un baietas pus de PSD sa ne supravegheze si nimic mai mult.

  Daca ai instinct de conservare si nu te lasi otravit ne numesti ecologist ?

  Daca nu te lasi mintit de Ponta si Basescu sau constato dezastrul clasei politice corupte esti ANARHIST ?

  Ecologist eram daca ieseam la protest cand defrisa Haisam Padurile prin Moldova sub protectia PSD …

  Partizanii RMGC manipuleaza atunci cand definesc protestatarii ca ECOLOGISTI sau ANARHISTI .

  Ei sunt CETATENI care nu vor sa se lase otraviti si pacaliti de o clasa politica corupta .

 37. Limbajul de lemn adica “diplomatic” la d-lor, se transmite din generatie in generatie, bouche a la bouche!Uite ce nouate auzim, dupa 24 de ani de jaf al Romaniei si umblat brambura prin Europa ca un maidanez, avem problema cu Siguranta Nationala cu Rosia Montana! De ce nu se publica cele 500 de informari, sa vedem cine cu cine,cine pe cine!Dragilor, “Trebuie desecretizat mai intai”, dupa care mai vedem!De ce nu rezolva Parlamentul trecerea sub control a SRI!Give Power to the people! Ati vrea voi!!! Mai asteptati o tura, cum s-ar spune!Ne-a explicat destul, ce mai vrem! Il mai vad si pe Sova, aparand din cand in cand, sa stiti ca nu e chiar asa de simplu, s-ar putea sa platim miliarde! Ma manca-v-ar taica de politruci de doi bani,ca o sa va mai bateti voi joc de noi, de copiii nostri, de familiile noatsre, de viata noastra?

 38. Limbajul de lemn adica “diplomatic” la d-lor, se transmite din generatie in generatie, bouche a la bouche!Uite ce nouate auzim, dupa 24 de ani de jaf al Romaniei si umblat brambura prin Europa ca un maidanez, avem problema cu Siguranta Nationala cu Rosia Montana! De ce nu se publica cele 500 de informari, sa vedem cine cu cine,cine pe cine!Dragilor, “Trebuie desecretizat mai intai”, dupa care mai vedem!De ce nu rezolva Parlamentul trecerea sub control a SRI!Give Power to the people! Ati vrea voi!!! Mai asteptati o tura, cum s-ar spune!Ne-a explicat destul, ce mai vrem! Il mai vad si pe Sova, aparand din cand in cand, sa stiti ca nu e chiar asa de simplu, s-ar putea sa platim miliarde! Ma manca-v-ar taica de politruci de doi bani,cat o sa va mai bateti voi joc de noi, de copiii nostri, de familiile noatsre, de viata noastra?

 39. Oare ce o fi asa extraordinar ca ninge pe 1 Octombrie in anumite zone ? Inainte ploua 3 saptamani de la jumatea lui August pana la sfarsitul lui Septembrie si apoi ningea de rupea pamantul. Atata tambalau pe Antena 3 pentru o ploaie si o ninsoare. Vine iarna… Care e problema ? Sau cineva vrea sa fie 30 de grade tot timpul anului ? Atunci sa va faceti probleme…

 40. vai.iar i-a luat prin surprindere iarna!..apa..aerul..raul,ramu’..
  e de coma frate!zici ca e uragan!nu-i.o ploaie si gata,dezastrul a lovit,soc si groaza.
  au facut oleaca de bani baronii,gusatii,basitii,imbecilii astia ce-si zic “stat” din delapidarea costanta a banului public..ce trebuia folosit in infrastructura,economie,cercetare samd+deastea loco pt mamaligarii cotizanti din ai caror bani au afacut astia averi de nu mai stiu ce sa faca cu ele sunt Snobificati si super umflati deatata Bogatie=>sanatate invatamant chestii trestii..
  iote:ce ziceam?mai urma vreme?
  trece Furia cu Regili pli,vine Furia cu apa,cu Cainele,Cu zapada,

  tot o furie siun kkt e tara asta!…si se organizeaza ei,…Fac Ei Celuuuule de crizaa(!?)..te doare pla Frateee ce fel se organizeaza ei!Organilii,interventii,basini..Rahat! …cum din saracia asta de tot rasul de tot kktu facuta de gusatii si basitii , EI(tot Ei adica) SE ORGANIZEAZA,FAC SEDINTEE,MASURI,FIGURI..BRANZA!..sa-mi********..cand aud “sedintele”,cum discuta Ei…

  ..treburi chestii..activitati preventive!!..hahahaha..baaai tampitilor de Basiti si Gusati,in hotia voastra,
  macar nu trebuia sa distrugeti

  Absolut complet ce era mai Important pt rumani=> orice Speranta

  ca tara asta isi va reveni vreodata in decursul vietii celui mai tanar locuitor al ei…si 10 generatii deaci incolo…,(pur si simplu o sa Dispara de pe harta)
  au furat frate de zici tu ca au 70000 de vieti! toata tara au praduit-o!.acu,faceti “organizari” si “furie” in media…in loc sa le stea capu in pari..aici rusinica la mamaligi tre amintit neaparat,ca n-o sa vina licuricosu sa-i pedepseasca peastia ca doara sunt tradatorii nostri in slujba lor,daca ii pedepsim noi bine daca nu nu,inseamna ca ne place

  • e un jet-stream acuma..

   am terminat cu tradatorii imbecili macaci ce au facut tara praf din prostie si hotie extrema,
   gen emanatii si bashiti(aceiasi dar ..hmm ….oarecum altii..is distilati,ca basau..spuma lor esteee beeshitii.ma rog,ati inteles ce vreau a zice)

   hai sa ne cautam o vina globala:”ocultii”.
   ocultii frate,astia din secunda2 a democratiei au vandut tara la fier vechi.
   azi avem basirea.spuneti voi daca nu e Distilarea a tot ce a fost pana acum?
   ca munsonu paciocar si bildanbergii fac si dreg..ma nu zic nu,fac..ca vorba aia daca intreaga umanitate se retrage la origini astia cu ochiu si compasu si timpanu de ce n-ar face-o?de ce nu s-ar bashi si astia?
   orice merituoos poate fi muson,de ex adi minune..le-a pus frate o manea de sareau sortzurile dupa ei..bateau cu palma in dusumeaua sfanta si dansau pe altar beti morti..si asta aduce beneficii umanitatii nu?

   de ce nu ar avea si astia factiuni antagonice in cadrul aceiasi intreprinderi intru Bunastarea Lumii(ca ei sunt buni nu rai),exact pe modelul “politicii” din rumunia(deh, e mondiala treaba dar eu zic doar de exemplul cel mai la indemana).

   de ce nu ar avea si ei coabitare intre purtatoru talangei pe stanfga si ala pa dreapta,mai face unu un compromis,mai o balaceala,mai o vrajala si ..exact asa este,de prosti si hjoti ce sunt si ocultii astia au dat-o din BINELE LUMII INTREGI IN SA AVEMM NOI FRATE RRRRR4 ..SI MANEAUA BASHEA PUTERNIC..

   in concluzie,ce vreu a zice adica :)e ca fix pla e tot.orice explicatie,orice dare de vina e inutila.tot pe basau si pe rahatii ce au decis DIN IMENSA LOR PROSTIE SI DORINTA DE AVERE DISTRUGEREA TARII MELE MEEEELEE,TOT PE ASTIA AS VREA SA-I VAD CU STALPU LA CAP,O RAZBUNARE MESCHINA DAR ASA CRED EU CA E DREPT.alminteri..cu/co/nspiratia mundiala bercita..ce sa zic?

   Ocultii tot neste uuooameni sunt(si f prosti din cate vad,bogatia si controlul absolut asupra lumii care e in pierdere de portanta momentan si definitiv se pare din cauza lor , nu-i scuteste de atributele omului inteligent vorba dlui Karnat)
   si ei supusi placerii carnale,dorintei de avere, bogatiei,hotiei,rautatii,cruzi debili tembeli psihopati ca orice bashit,gusat si manelist tampit ce a ruinat tara numita rumunia(e o tara imaginara folosita ca ex)

  • in rumunia judecatorii,procurorii,ma rog tot ce e benguos in “justitie” mai frate au astia niste averi de te sperii!sute de mii si mi.li ne oiro avere.
   au vedeti voi cum Cei mari si mici au furat de acum a ramas doar “furia” cainilor apelor spitalelor zapezilor si orice blestematie se abate..fiindca Natura isi revendica ce-i al ei,drumurile se distrug,creste iarba,desert,taiat copaci,..iar tampitii astia au dat $ pe 1cent ca sa-si faca averi de nabab..e de remarcat cat de bogata a fost tara..ma rog,teritoriul asta cat de plin de resurse a fost..si mai are..tre stors la maxim…si iar ajung la tampitii nostri de puoliticieni si uoameni de afaceri in acelasi timp si relatia cu “ocultii” pli mele..ca niiiimeni nimeni inafara de prostia si hotia lor cretina de sclavi nu i-a pus sa-si tradeze tara

  • “justitia” e clan in clan.vreau sa vad cum o sa vindece oricine tara daca armata ce formeaza justitia si organu de represiune e corupt si structurat ca un clan interlop.

   cum? prin coabitare? astia-s a mei,hotia asta e a mea,astia sunt ai vostri hotia ,felia de hotie,e a voastra? asta e JUSTITIA?CARE LA RANDUL EI IN SANUL EI SUNT GASTI SI PARAGASTI..ASTA E JUSTITIA,LEGEA?pe ce traiesc astia?ca daca le dai drumu i8n padure ii gasesti mancati de soareci i 2zile..pe ce teroaree se bazeaza astia?

   civilizatie?legea?care lege?

   totul,tot luxul si “jocu pulitic” e pe
   spinarea de magar batut a mamaligarului platitor de taxe si obedient sistemului/legii,sclavul rumun adica?

   corectati-ma daca gresesc.

   gasiti si voi solutia la problema asta fratilor.eu am gasit da nu pot sa zic aici..nu..nu e “civilizat”

  • ma gandeam in beci,ca taranu..ef important dl Tudor,sa intelegeti.

   ex.la care ma gandesc,tara:usa.

   eu nu-l suspectez pe O’bama ca vrea sa se imbogateasca.nici sa-si faca copilul/copii aia urati ca babunii printese parlamentare.

   o fi controlat de oculti sau nu,dar de fac comparatie cu ce am patit noi din 90 incoace..e rusinos frate.

   astia ai nostri numai la imbogatire cu orice pret s-au gandit.nu neqpqrat iliescu si Constantinescu,DAR GASTILEEEE…

   cu ce a culminat tot dezmatul asta? cu Besescu!ironic asa il cheama.asta a fost pctul culminant al prostiei si hotiei la nivel inalt
   LA CEL MAI INALT NIVEL!ALESI DE RUMUNI.10 ANI RAHATU ASTA CU NUME DE BASINA RULES!
   si inca are suport masiv din partea unei mari parti,pirti,a pupulatiei.
   poporul e PRAF FRATE!e sfarsitul natiei astea si a tarii rumunia.constientizati asta.

 41. Off topic, ca de obicei:

  Măcar acum sper să telefonați după ajutor la CNN! Ăia să sară pe Barack, iar ăla pe Băsescu! Nu mai merge așa!

 42. Se vb că USL a votat pt noul cod penal că procurorii au voie în casă , să-ți pună aparatură de ascultare și urmărire. Se vede că , cineva dintr-un post mare n-a uitat din ce branșă provine.Dacă asta e adevărat, atunci, ne-am întors în timp , nepermis de repede.

 43. Păi putea să vorbească băiatul lu’ Tata Maior despre tata lu’ băiatu Maior? Sau fostul şef de la Externe, subordonatul lui Ilici, despre actualii săi subordonaţi de la servicii şi foşti subordonaţi de la externe, el fiind acum subordonatu lu’ Băse?
  Păi nu-i mai bine aşa! “Servim patria 2canadiană”, domnilor colonei, n’aşa?

 44. Din cate inteleg Rosia Montana este un subiect “TABU”. Fara suparare dar indiferent de ceea ce afirma ( nu declara ) Dl. George Maior acest proiect era necesar ROMANIEI ( poporului – nu politicieni ). Cine ne va lua la intrebari daca rezerva in aur a romaniei ar creste?; Cine ne va lua de gat daca ROMANIA vinde aur in beneficiul ei?; Cine poate decide daca resursele acestei tari sunt exploatate in beneficiul acesteia? NOI !!!. Numai de noi depinde !!. Am indatorat tara dar nu suntem in stare sa achizitionam tehnologie !!. Ma intreb DE CE?. Spunem ca suntem saraci dar BOGATI. O vorba spunea in felul acesta: Daca doresti sa fi stapan saraceste multimea ( nu rasplati munca ) pentru a fi manipulata prin spaga ( cred ca se subintelege ).

 45.  
   recunosc ca nu sunt autorul, si am folosit cu succes ctrl c ctrl v asemeni preacintitului phonta
  Poate lumineaza pe cineva sau ……..
   
  http://www.universulargesean.ro

   
  ROMÂNIA, JOCURI DE INTERESE – Ziarul “Cotidianul” repune în circulaţie, exact la momentul potrivit, mai multe idei fundamentale din cartea lui Gheorghe Smeoreanu “România, jocuri de interese” – un interviu amplu cu Nicolae Văcăroiu axat pe chestiuni de economie. Cartea s-a vândut, la acea vreme, în 10 mii de exemplare, care au dispărut din librării imediat, un cititor exprimându-se că o ţine la căpătâi şi este “Biblia zilelor de azi”. Într-adevăr, au fost lansate atunci în premieră o serie de idei care păreau atunci ciudate dar au fost perfect confirmate peste timp. Cartea se află citată în mari dicţionare mondiale de specialitate şi în bibliografia multor lucrări de economie şi doctorate. (SURSA CRITERII POLITICE). Iată sinteza din “Cotidianul”: Nicolae Văcăroiu, fostul premier al României între 1993 şi 1996, face dezvăluiri incendiare despre presiunile infernale pe care Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, dar şi Uniunea Europeană le fac asupra autorităţilor române de la cel mai înalt nivel pentru a le fi pusă România la picioare, despre mecanismul complex şi extrem de eficient prin care ţara ajunge o colonie dispusă să înghită orice, să rabde oricât. Vorbeşte şi despre trădare, iar printre rânduri pot fi identificate figurile sclivisite ale “gulerelor albe” şi ale politicienilor care stau la coadă nerăbdători să-şi trădeze neamul şi ţara. Acum, când Victor Ponta şi ai săi par că tropăie de nerăbdare să dea şi ultimele resurse ale economiei româneşti – de la Roşia Montană la Oltchim, de la Căile Ferate Române la cupru şi gaze de şist -, dezvăluirile fostului premier, făcute în 1998, în volumul “România, jocuri de interese”, constituie un adevărat manual despre cum să-ţi iubeşti ţara. Fără declaraţii pompoase, fără parade ci muncind pe brânci, cu inteligenţă şi maximă responsabilitate.
  Victimele genocidului practicat de Banca Mondială şi FMI
  “FMI şi Banca Mondială reprezintă o serie de interese, în primul rând interesele celor şapte mari puteri superindustrializate, care deţin peste 56% din pachetul de acţiuni al celor două bănci. Ca să fiu sincer cu dumneavoastră, pot să afirm că ei reprezintă în domeniul financiar-monetar, dar şi în politicile economice, ceea ce erau pe timpuri comisarii sovietici. Au o matrice generală, una şi aceeaşi, pe care o aplică în toate ţările aflate în tranziţie, fără să ţină seama de specificul şi de evoluţia ţării respective, de perspectivele ei de dezvoltare. Este un program perfect din punct de vedere teoretic, dar care poate provoca efecte negative, mai mari sau mai mici, în funcţie de condiţiile concrete din fiecare ţară. Personal, nu cunosc vreo ţară care să fi obţinut succese în urma aplicării măsurilor de ajustare structurală impuse de FMI şi Banca Mondială. Din contră, au avut ca efect adâncirea crizei economice, agravând situaţia deja critică a celor săraci. În cartea sa «Scandalul şi Ruşinea», editată în 1997, Bertrand Schneider – o mare personalitate a Clubului de la Roma – spunea: «Într-adevăr, câmpul vizual al Băncii Mondiale s-a îngustat într-o asemenea măsură încât ea sfârşeşte prin a reprezenta o sursă de sărăcie şi de subdezvoltare în contradicţie totală cu însuşi spiritul misiunii sale». Un eveniment semnificativ în ceea ce priveşte «succesul» celor două organisme financiare internaţionale s-a petrecut în urmă cu circa doi ani, cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a FMI şi BIRD. Organizaţii neguvernamentale din întreaga lume au organizat în paralel un forum sub lozinca «50 de ani ajung». Toţi participanţii au fost alături de Vandana Shiva când aceasta a cerut «un minut de tăcere» pentru victimele genocidului practicat de Banca Mondială şi FMI. Am încercat în acele perioade de negocieri să spargem acest model general, această matrice şi să adoptăm o serie de măsuri convenabile”.
  Sinucidere prin cădere economică
  “S-a dorit să ni se impună, pentru anul 1993, o cădere economică de circa 15%. Aceasta era principala problemă care ni se punea în faţă. Adăugaţi acest procent la căderea de cca. 54% din perioada 1990-1992 şi veţi avea, cred, imaginea a ceea ce ar fi rămas din economia românească. Ar fi însemnat păstrarea doar a câtorva segmente ale economiei şi coborârea capacităţilor de producţie la o serie de obiective sub pragul de eficienţă. A accepta aşa ceva era echivalent cu o sinucidere, însemna în primul rând distrugerea perspectivei capitalului autohton, care nu ar mai fi avut ce să deservească. Să deservească populaţia? De acord, dar asta în proporţie, să zicem, de 30%, în rest trebuie să deservească marea industrie. Însămarea industrie era pur şi simplu propusă spre lichidare.  Într-adevăr, când am preluat guvernarea, cam 80% din economie se afla în blocaj financiar şi circa 1800 de societăţi mari şi mijlocii erau în pierdere, sau la limită, dar a lichida aceste obiective dintr-un condei ar fi însemnat decapitarea economiei româneşti şi rămânerea fără nici un fel de perspectivă de dezvoltare ulterioară. (…) Se solicita, de regulă, închiderea societăţilor comerciale din ramurile de prelucrare finală, deci cele cu grad ridicat de prelucrare.”
  “Să nu exportăm buşteni, ci mobilă”
  “De asemenea, interzisesem exportul de fier vechi, minereuri brute, blocuri de marmură şi granit, buşteni etc. – deci materii prime brute – pentru o anumită perioadă de timp, pentru a da posibilitatea producătorilor din ţară (indiferent de forma de proprietate) să se modernizeze, retehnologizeze, restructureze, pentru a ajunge la performanţă în prelucrarea acestor materii prime brute. Cu alte cuvinte, să nu exportăm buşteni ci mobilă, nu blocuri din marmură ci plăci fine, nu fier vechi ci metal prelucrat etc. Era o formă de a atrage investitori străini în realizarea de produse cu grad înalt de valorificare, în România. Asta însemna dezvoltare industrială, asigurarea de noi locuri de muncă, export etc.”
  Dispute foarte dure şi foarte serioase
  “Când, în locul unei scăderi de 15% am propus o creştere, fie şi mică, reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale au spus că aşa ceva este practic imposibil, dar eu ştiam că putem şi am demonstrat-o. Aveam experienţă, eram, sub aspectul pregătirii profesionale, cel puţin la nivelul echipei lor, o echipă condusă de un anume Watson, un irlandez. În ţară aveau ca reprezentant permanent pe un anume Green. Rezultatele obţinute au dovedit viabilitatea programului nostru de guvernare şi capacitatea profesională a echipei guvernamentale. Concret, am realizat în anul 1993 o creştere a PIB cu 1,3% faţă de anul 1992 şi nu o cădere de cca. 10% cât era estimarea organismelor financiare internaţionale. Au fost şi alte mici victorii în confruntarea cu reprezentanţii FMI şi Băncii Mondiale. Spre exemplu, mi-au spus că prin introducerea TVA veniturile bugetului de stat se vor diminua cu 0,5%, în timp ce noi susţineam că vor creşte cu 0,5%. Rezultatul final a condus la creştere a veniturilor cu 0,4%. Până la urmă, am dobândit un anumit respect profesional din partea acestor echipe de negociatori, însă disputa a rămas în cotinuare foarte dură şi foarte serioasă. Să nu vă închipuiţi însă că stăteam şi ne târguiam zi de vară până seară, că apăream cu dânşii la televiziune, aşa cum s-a întâmplat ulterior. Discutau cu specialiştii noştri din Ministerul de Finanţe, Banca Naţională, ministerele economice, iar la primul ministru nu stăteau decât o jumătate de oră, o oră maxim, aşa cum este normal.”
  Măsurile impuse de FMI duc la destabilizarea ţării
  “Măsura care ni se cerea era de lichidare rapidă a tuturor societăţilor comerciale cu pierderi, care nu-şi pot onora obligaţiile financiare faţă de furnizori, bugetul de stat şi de asigurări. Era o analiză economică la rece care nu ţinea seama de situaţia concretă din ţară, de efectele dezastruoase pe care le-ar provoca asupra întregii societăţi, pe termen mediu şi lung, punerea în aplicare a măsurilor propuse de aceste organisme financiare internaţionale. În 1993, când se purtau aceste discuţii, aproape întreaga economie se afla în blocaj financiar, mai bine de jumătate din industrie îşi închisese porţile (în primii trei ani de după revoluţie se produsese deja o restructurare, involuntară, haotică), agricultura se afla în plină criză, nemaiputând să asigure securitatea alimentaţiei populaţiei, subcapitalizarea societăţilor comerciale atinsese cote alarmante (creditul pentru producţie depăşea, în medie, 75% din necesarul de capital circulant) în mare parte şi ca efect al practicării de dobânzi real pozitive exagerate timp de trei ani. Şi nu uitaţi că economia ajunsese în această stare după punerea în aplicare de către guvernanţi a măsurilor impuse prin acorduri de către FMI şi Banca Mondială. A continua pe această linie ar fi însemnat colapsul total al economiei, costuri sociale imposibil de suportat, declanşarea de conflicte sociale puternice, destabilizarea ţării.
  Sigur că aveam alternative pregătite – chiar acceptând unele din măsurile cerute de organismele financiare internaţionale – pe care le-am pus pe masă în discuţiile purtate mai bine de jumătate de an. În final, au fost acceptate multe din măsurile propuse de noi. În practică, rezultatul noilor mecanisme s-a concretizat în reducerea treptată a blocajului financiar de la 80% din PIB (la 1 ianuarie 1993) la cca. 18% din PIB (la 31 decembrie 1996), refacerea echilibrelor macroeconomice prin creştere economică şi nu prin cădere, aşa cum ni se propunea, recuperarea în mare parte a pieţelor externe, dezvoltarea sectorului privat, care la predarea mandatului nostru contribuia cu 52% la crearea PIB.”
  Preţuri mari impuse la electricitate şi gaze
  “Am avut discuţii interminabile şi în ceea ce priveşte impunerea unor preţuri la energia electrică şi la gazele naturale. Punctul meu de vedere a fost acela că, fiind producători de astfel de resurse, nu e nevoie să includem o serie de cheltuieli în preţ ca şi cum am importa energie. De altfel, ceea ce se solicita şi anume un preţ de 50 de dolari pe MW nici nu exista ca atare în economia mondială, era un preţ artifical. Până la urmă, am reuşit să cădem de acord asupra unui mecanism de recalculare în baza păcurii, care avea preţul cel mai scăzut. De asemenea, s-a acceptat, pentru câţiva ani, să practicăm un tarif mai scăzut la energia electrică şi termică livrată populaţiei, comparativ cu cel suportat de agenţii economici. Oricum, industria, agricultura etc. primeau energia la un tarif mediu de 40-45 dolari/MW, faţă de 65-75 dolari/MW în prezent în comparaţie cu 40-45 dolari/MW cât este tariful mediu pe piaţa mondială. Am obţinut deci o serie de succese în aceste negocieri, ceea ce a dus la unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere mediu anuale din Europa, de 5-6% în industrie, iar în agricultură reuşisem, după o muncă de selecţie, să reabilităm marile complexe de creştere a porcilor şi a păsărilor şi să reintroducem şi să dezvoltăm sistemul de subvenţii şi prime, desigur în măsura în care ne permiteau resursele. În acest fel, până în 2002, când era prevăzută liberalizarea comerţului cu Uniunea Europeană, am fi ajuns la acelaşi mecanism cu cel practicat în ţările respective. Am fi ajuns şi noi, spre exemplu, să acordăm producătorilor de carne, de la buget, o subvenţie de 40% din preţ şi o primă de export de 10-15%, aşa cum procedează astăzi ţările membre ale Uniunii Europene şi chiar unele ţări vecine, cum este Ungaria. Efectele scontate: valorificarea potenţialului agricol deosebit de care dispune România; asigurarea securităţii alimentaţiei populaţiei la preţuri accesibile; transformarea agriculturii, prin export, într-o ramură aducătoare de aport valutar; relansarea industriei care deserveşte agricultura; creşterea substanţială a veniturilor celor care lucrează în această ramură.”
  Florin Georgescu: ”Naţionalizează pierderile şi se privatizează profiturile”
  “Am privatizat 2800 de unităţi şi, mă rog, se poate comenta că au fost multe sau că au fost puţine, dar criteriul nu a fost numărul lor ci oportunitatea de a le privatiza, creşterea producţiei, a calităţii acesteia în condiţii superioare de profitabilitate. Nu mi-aş fi putut permite în nici un caz să scot la privatizare societăţile cele mai profitabile, să scot la vânzare fabricile de ciment care făceau două sute de miliarde profit pe an şi să le dau unui investitor strategic. Trebuie să spun ori de câte ori am prilejul că aceste societăţi trebuiau scoase la momentul oportun la privatizare, respectiv când ar fi existat condiţii de participare a capitalului autohton la acest proces şi prin ofertă publică şi în orice caz printr-o formulă adecvată care să conducă la spargerea monopolului. Mai ales că la fabricile de ciment – ca să rămân doar la acest exemplu – nu era nevoie de investiţii deosebite, poate de câteva milioane de dolari ca să fie cumpărate filtrele pentru a diminua poluarea. Am realizat că este o crimă să dai din mână societăţile cele mai profitabile, să faci ceea ce a spus la un moment dat Florin Georgescu despre ceea ce se întâmplă acum, respectiv că «se naţionalizează pierderile şi se privatizează profiturile». Mi se cerea atunci – şi iată că după aceea s-a şi realizat – să facem privatizarea la normă, conform unui plan, fără să privesc în perspectivă, să văd în ce măsură este profitabil pentru economia naţională.”
  Nevoia de guvernanţi puternici, inteligenţi, care să nu piardă cel mai aprig război – al pieţelor de desfacere
  “Este vorba şi de o strategie conjugată, bine gândită, impusă de FMI şi Banca Mondială. Nu trebuie ascuns faptul că aceste organisme financiare internaţionale fac jocul marilor puteri care deţin pachetul majoritar de acţiuni şi nu ţin seama de condiţiile specifice din fiecare ţară.Aplicarea brutală a unor strategii economico-financiare generale duce automat la o scădere pronunţată pe plan industrial, agricol şi efectele se regăsesc în căderea pieţei interne, pierderea pieţelor externe, ceea ce transformă totul într-o măsură eficace de penetrare a produselor din ţările dezvoltate pe pieţele eliberate. Să nu uităm că la sfârşit de secol XX ne confruntăm cu cel mai aprig şi dureros război – lupta pentru pieţe de desfacere. Lovitura sub centură, pe la spate, face parte, ca ceva normal, din regulile de bază ale acestui război. Cine câştigă? Aproape întotdeauna ţările superindustrializate, căci au de partea lor puternicele corporaţii multinaţionale (urmăriţi fuziunile din ultima vreme) şi bineînţeles organismele financiare internaţionale. Ţie, ca ţară în curs de dezvoltare, aflată în traziţie, ţi se cere să iei măsuri rapide de fărâmiţare a terenurilor agricole, să divizezi societăţile mari în mai multe societăţi, să distrugi sistemele integrate din domeniul energetic, transporturi etc. În aceste condiţii, ai nevoie de guvernanţi puternici, inteligenţi, care aleg cu răbdare calea, nu pentru a câştiga dar cel puţin pentru a nu pierde acest război.”
  Trădarea din interior
  “România, la începutul lui 1995, începuse să aibă o imagine excelentă în mediile politice occidentale şi mai ales pe piaţa privată de capital. Deci, se impunea să procedăm ca celelalte ţări, Ungaria, Polonia, Cehia, să ieşim pe piaţa privată de capital de unde să luăm două, trei miliarde de dolari, bani pe care să-i introducem în totalitate în rezerva valutară a statului pentru a da încredere în moneda naţională. Era o măsură obligatorie, pe care alţii au realizat-o, fiindcă în acest fel puteam ieşi de sub dependenţa totală de FMI şi Banca Mondială. (…) Am avut discuţii destul de dure cu guvernatorul Băncii Naţionale, discuţii care nu au dat rezultate. Sigur, Banca Naţională n-a spus nu, de altfel o şi ajutasem să poată ieşi pe o astfel de piaţă, cu ajutorul ambasadorului nostru în Japonia, domnul Dijmărescu, cu care am colaborat personal pentru a intra în legătură cu societatea financiară Nomura. Nu s-a spus deci un «nu» ferm, dar m-a deranjat enorm – şi o spun pentru prima oară – faptul că în urma acestei discuţii într-un cerc restrâns, care avea un caracter oarecum confidenţial, reprezentantul misiunii FMI a venit urgent la Bucureşti.Cineva îl informase că premierul forţează ieşirea pe piaţa privată de capital. L-am întrebat de ce este interesat de această problemă, i-am explicat că rolul său este să-şi vadă de atribuţiile pe care le are, că FMI şi Banca Mondială sunt totuşi bănci internaţionale, unde şi ţara noastră este acţionar şi că nu au dreptul de a trage la răspundere guvernul pentru intenţia de a atrage şi alte surse financiare externe. Discuţia s-a închis foarte rapid. În concluzie, operaţiunea a fost declanşată cu aproape un an de zile întârziere, când am ieşit, într-adevăr, pe piaţa privată de capital pentru prima dată în istorie. Este vorba de piaţa japoneză, piaţa care dispunea de lichidităţi şi era cea mai receptivă în acel moment. Ne-a ajutat să facem acest pas faptul că România obţinuse ca urmare a rezultatelor pe linia reformelor, a ritmurilor ridicate de creştere economică, a stabilităţii macroeconomice realizate în a doua parte a anului 1994 etc., o cotă de risc de ţară bună (BB+), apropiată de cea a Cehiei şi a Poloniei. (…) Aceasta a fost deci a doua acţiune care, cu toată buna mea intenţie şi cu toată activitatea depusă, n-am putut să o realizez la timp, ceea ce ne-a costat. Normal ar fi fost să avem până în 1996 cel puţin patru, cinci ieşiri pe piaţa privată de capital, să avem cinci-şase miliarde de dolari de pe această piaţă. În momentul când s-a înregistrat o cădere a PIB de peste 10% în 1997, am devenit din nou dependenţi aproape în exclusivitate de FMI şi Banca Mondială.”
  „Se dorea să revenim la nivelul dinainte de 1945”
  “Când am preluat guvernarea, circa 80% din PIB se afla în blocaj financiar şi, mai mult decât atât, peste 1400 de societăţi şi regii se aflau în pierdere. La sfârşitul mandatului meu, acest număr se redusese la 200, ca urmare a muncii de aplicare a programelor de restructurare. Dacă aş fi mers pe principiile aplicate sau măcar enunţate în anul 1997 şi impuse de FMI, ar fi însemnat, pur şi simplu, ca toate aceste societăţi şi regii să fie lichidate, ceea ce ar însemnat ca economia românească să funcţioneze la circa 20% din nivelul anului 1989. Practic, însemna să nu mai aibă industrie, să revenim, poate, la nivelul dinainte de 1945, să nu mai contăm pe piaţa externă, să nu mai putem asigura satisfacerea necesităţilor populaţiei, să fim condamnaţi să ne transformăm într-o ţară puternic importatoare de absolut orice. Ar fi fost o tragedie naţională, ar fi însemnat intrarea ţării în situaţia de a nu mai putea plăti, chiar şi cu un buget destul de restrâns, aparatul public, am fi ajuns ca Rusia, Ucraina, să nu mai putem plăti pensiile decât la patru sau la şase luni de zile, n-am mai fi avut bani pentru armată, pentru sănătatea publică, pentru cultură, pentru cercetarea ştiinşifică.”
  Privatizare la doi lei
  “Asemenea gafe nu se pot face decât din nepricepere, dar la fel de adevărat este că în spatele acestor iniţiative au fost şi sunt jocuri de interese, mai întîi cele externe, care urmăresc eliminarea concurenţilor de pe piaţa externă şi penetrarea pe piaţa internă a României, şi în al doilea rând cele interne prin realizarea de venituri personale sau de grup, privatizând societăţi comerciale atractive în faza de lichidare, respectiv la un preţ mult mai scăzut decât cel real. (…)Şi acum apare şi reaua intenţie, fiindcă în paralel cu desfiinţarea societăţii Promex Brăila, care producea excavatoare, buldozere, s-au început negocierile pentru încheierea unor contracte de import (din SUA) de utilaje complexe (maşini agricole, buldozere, excavatoare etc.) în valoare de cca. 180 de milioane de dolari, desigur cu garanţia guvernului român. Fiindcă nu trebuie uitat că până în 1989, peste 60% din producţia de aici era livrată la export, iar excavatoarele şi buldozerele din Brăila erau cunoscute în întreaga lume. Cum poţi, deci, să iei decizia de desfiinţare a unei astfel de societăţi numai fiindcă ţi-a cerut-o cineva de la FMI sau Banca Mondială şi în acelaşi timp să vorbeşti despre buna ta credinţă? Vreţi ca FMI şi Banca Mondială să ţină cu România, sau cu americanii, germanii, japonezii etc., care sunt principalii acţionari?”
  Devalorizarea teribilă a leului şi majorarea explozivă a dobânzilor, mijloacele falimentării
  “La începutul anului 1997, Guvernul şi Banca Naţională au acceptat, sub presiunea FMI, punerea în aplicare a două măsuri – deprecierea leului de la 4.035 lei/USD la 8.500 lei/USD şi majorarea dobânzilor la credite de la 70% pe an la peste 200% pe an, măsuri care au provocat punerea în situaţia de a falimenta a majorităţii societăţilor comerciale, indiferent de forma de proprietate. Efectul s-a regăsit în căderea serioasă a veniturilor bugetare, obligând Ministerul Finanţelor să emită pe bandă rulantă noi titluri de stat, cu dobânzi uriaşe, chiar şi de 400%. Sigur că în atare situaţie băncile comerciale au redus operaţiunile de creditare a economiei, cumpărând titluri de stat, unde realizau profituri de 4-5 ori mai mari. Şi iată cum, după ce ne-au criticat vehement, într-un singur an, 1997, datoria publică a ajuns la peste 18 mii de miliarde. Şi acum să discutăm despre o a doua acuzaţie. S-a spus că eu am ţinut cursul de schimb pe loc. Absurd, fiindcă Banca Naţională nu-mi era subordonată. S-a trecut însă la această devalorizare masivă – şi opinia mea este că ea a fost realizată de Banca Naţională în înţelegere cu FMI – care a fost una dintre cele mai mari gafe posibile ale actualei guvernări.”
  Desfiinţarea rezervei strategice de grâu
  “În 1997 s-a realizat o producţie-record de cereale, datorită campaniei agricole din 1996, numai că aceste produse nu au mai avut valorificare, iar producătorul agricol nu a mai avut cum să-şi achite datoriile. De ce nu s-au mai vândut cerealele, iarăşi este interesant să analizăm. În primul rând, s-a desfiinţat practic rezerva strategică de cereale a României, mai ales la grâu, printr-o măsură impusă din exterior. Măsura a fost bine gândită ca să ne pună pe butuci. Concret, rezerva de grâu a ţării era, dintotdeauna, de cca. două milioane de tone (din care un milion de tone pe stoc de siguranţă), respectiv trebuia să se asigure aprovizionarea populaţiei cu pâine pe un an de zile, în cazuri deosebite – secetă, inundaţii, război etc. În 1997 această rezervă s-a redus la 350 mii de tone.
  Au fost presiuni externe şi asupra mea, în 1993, şi m-am opus categoric să desfiinţez rezerva strategică. M-am opus, fiindcă exact în acelaşi o trăsesem, ca să spun aşa, pe pielea mea, avusesem un an agricol dezastruos pe vremea Guvernului Stolojan şi m-am văzut în situaţia de a rămâne fără grâu pentru pâinea populaţiei şi de a apela la marii exportatori, adică la Canada, Franţa etc. Preţul la grâu era atunci 115-120 dolari, dar ştiind că am nevoie au crescut imediat preţul la 175 de dolari tona. Iată ce înseamnă lupta pe piaţă pentru profit, cum se realizează în fapt sprijinul ţărilor dezvoltate către cele aflate în tranziţie.”
  Odată distrusă, industria nu se mai poate reconstrui
  “La bănci, unde profiturile sunt mari, s-a făcut deci restructurare cu bani publici, iar la societăţile importante pentru economie nu se preiau datoriile şi sunt lăsate în faliment. Iată un exemplu clar de cum se acţionează faţă de interesele României.
  Unii au spus că mecanismele de piaţă trebuie puse imediat în funcţiune, chiar în mod brutal, iar piaţa va juca rolul de regulator. S-ar închide astfel circa 90% din industrie, după care s-ar încerca punerea pe picioare, aproape de la zero, a unei noi economii. Întrebarea – sau una dintre întrebări – este în cât timp am putea reuşi să construim din nou industria care ne trebuie. Ne-ar trebui 30 de ani? Ne-ar trebui 60?
  Cert este că o industrie nu se construieşte în cinci ani sau într-un deceniu.
  Următoarea întrebare ar fi dacă principiile globalizării economice ne-ar mai permite să creăm o industrie în România. Ne mai putem întreba, legat de acestă ultimă problemă, dacă putem identifica vreun segment al industriei pe care vrem să o construim din nou în care să nu existe în ţările dezvoltate mari producători, care domină astăzi piaţa mondială şi care să nu se confrunte periodic cu supraproducţia. Deci, întrebarea este dacă există cineva în lume dispus să vină în România cu tehnologie de vârf într-un anumit domeniu, în situaţia când ţările industrializate se confruntă cu criza de supraproducţie? Şi dacă ar fi cineva dispus să ne ofere o astfel de tehnologie, îi va permite statul lui acest lucru? ”
  România – colonie corporatistă internaţională
  “Noi suntem în situaţia ca într-un an-doi să avem raportul despre care vorbeam răsturnat şi să avem 60-65% investitori străini care vor deţine puterea economică şi numai 35-40% capital autohton şi aceasta doar în întreprinderile mici şi mijlocii. În acel moment putem spune că România va pierde independenţa economică cu toate implicaţiile ce decurg. Trebuie să pornim de la faptul că noi am moştenit o economie centralizată, o economie în care totul era proprietate publică a acestor 23 de milioane de locuitori. Oamenii care au muncit, au stat în frig, au răbdat de foame sunt cei care au creat, cu suferinţa lor, tot ce s-a creat. Nu poţi să bagi capul în nisip şi să le spui acestor oameni că nu te interesează ceea ce au construit, că te-ai decis să vinzi totul către oamenii de afaceri străini, deci să nu dai nici o şansă capitalului autohton, nici măcar la societăţile comerciale cu profit. Să fim clari şi corecţi, cine deţine puterea economică, controlează întreaga societate românească.
  Nu poţi, de asemenea, să le spui că 1% vor deţine bogăţiile României, iar cei care au muncit pe acest pământ românesc nu au altă şansă decât să muncească în continuare pentru profitul altora şi să trăiască, cel puţin o bună perioadă de vreme, mai rău decât pe timpul lui Ceauşescu. Nu poţi să provoci dintr-odată o asemenea suferinţă populaţiei cel puţin pentru motivul că efectul va fi dezastruos şi imediat. Ne putem afla în situaţa unei destabilizări totale, când nu se va mai putea aplica nici un fel de reformă în România, nici graduală, nici de şoc. Iar remediul unei asemenea situaţii nu ar putea fi altul decât reinstaurarea dictaturii, ori eu cred că nimeni nu îşi doreşte aşa ceva. Iată că situaţia poate deveni foarte gravă dacă analizăm posibilele evoluţii în timp. Permanent trebuie să ne gândim să nu pierdem autonomia economică a ţării, să nu ne transformăm într-o colonie corporatistă internaţională în aşa fel încât generaţiile care vin după noi să înceapă lupta pentru independenţă, să declanşeze un nou război, de data aceasta politic şi economic, pentru independenţa României.”
  De la construcţia de avioane la spătare pentru Mercedes
  “Vă întreb, la ce ar folosi la un moment dat chiar dacă vor veni în România câteva miliarde de dolari, dacă populaţia e slăbită, bolnavă, lipsită de mândrie naţională, lipsită de speranţă? Reconstruirea unei societăţi moderne ar dura extrem de mult, poate câteva generaţii. Şi în această perioadă nu putem realiza acea pătură mijlocie, întreprinzătorii mici şi mijlocii? Pe cine să deservească aceste întreprinderi mici şi mijlocii? Să facă un spătar de lemn pentru Mercedes, aşa cum se face la Codlea? Dacă considerăm că asta va fi industria de viitor a României, industrie care produce astăzi elicoptere şi avioane, nave etc., atunci nu mai avem ce discuta. (…) Pierderea autonomiei economice ar crea probleme serioase în ceea ce priveşte păstrarea statului naţional unitar român, care este primul principiu al Constituţiei.”
  Industria şi agricultura, pe butuci
  “Ceea ce se întâmplă acum este întru totul asemănător cu ceea ce s-a întâmplat cu CAP-urile. Aduceţi-vă aminte că în 48 de ore s-a distrus tot, o întreagă avuţie naţională, s-au distrus grajduri, s-au împărţit animale, s-au scos din funcţiune utilaje, sisteme de irigaţii. S-a mai refăcut ceva în agricultură? S-ar mai putea reface ceva în industrie după ce ea ar fi complet distrusă?
  Eu, indiferent ce mi s-ar spune că se doreşte, nu pot fi de acord cu o politică prin care vând fier vechi din România, vând blocuri de marmură din România, vând lemn brut, totul fiind de vânzare, cât mai liber, iar noi terminăm cu fabricile de mobilă, cu fabricile de prelucrare a blocurilor de marmură şi cu metalurgia românească.”
  Plan Marshall, nu para-ndărăt prin „Asistenţă tehnică”・
  “Economia de piaţă din ţările dezvoltate s-a construit în timp, până a ajuns la performanţă, şi a început să funcţioneze când au fost puse în aplicare cu o rigoare extraordinară două instrumente şi anume hotărârea de a face cea mai puternică lege din contractul dintre părţi (orice întârziere în respectarea contractelor însemnând amenzi şi penalităţi extrem de dure) şi, în al doilea rând, când s-au dat puteri depline poliţiei fiscale şi orice încălcare a disciplinei fiscale a fost sancţionată foarte dur, cu închisoarea.
  În momentul când au fost puse la punct aceste două instrumente, abia atunci a început să funcţioneze cum trebuie economia capitalistă.
  În ţările europene avansate, după ce s-a ajuns la performanţă economică, având, fireşte, în spate un Plan Marshall, nu o asistenţă tehnică în care banii se întorc la cei care ni-i dau, ci o finanţare directă, nerambursabilă, aşadar după ce s-a construit o economie dezvoltată, s-a pus accentul pe fiscalitate, cum este în Suedia, unde fiscalitatea este de 55%, faţă de 32% în România şi astfel s-a ajuns la o redistribuire care să asigure pacea socială şi stabilitatea iar cei care fac afaceri să nu fie tulburaţi de cei care nu au ce mânca şi trebuie să fure sau să provoace acte din ce în ce mai perturbatoare pentru societate.”
  Agricultura, obligatoriu bine dezvoltată
  “Deci, să aducem în ţară valută şi cu ea să realizăm modernizarea, retehnologizarea, astfel încât să ajungem, spre 2005-2010, la o industrie care să fie cât de cât competitivă, la o agricultură obligatoriu bine dezvoltată, fiindcă aici este punctul cel mai sensibil al competiţiei cu ţările UE, competiţie în care dacă nu ne putem angaja, atunci murim. Iar în acest timp să acţionăm pentru pregătirea noilor generaţii în domeniul informaţional, ceea ce începe cu dotarea şi pregătirea din şcoli.”
  S-au acceptat toate condiţiile impuse de FMI
  “Am spus că trebuie renegociate acordurile cu FMI şi Banca Mondială, fiindcă multe din măsurile înscrise în aceste acorduri ne conduc spre prăpastie şi s-a spus da (de către premierul Radu Vasile – n. red.), se vor renegocia, dar deocamdată lucrurile au rămas la fel. Programul economic este la ora actuală alcătuit din tot felul de principii generale care nu servesc la nimic, luate toate din respectivele acorduri şi astfel circa 80% din măsurile programului Guvernului Radu Vasile le găsim în programele ASAL şi FESAL, cu toate că se spune că sunt programe pur româneşti.
  Din păcate, în februarie 1997, o dată cu sosirea misiunilor FMI şi Băncii Mondiale,guvernanţii s-au grăbit nepermis de mult (practic, nu au negociat), şi au acceptat toate condiţiile impuse de aceste organisme internaţionale. Le găsiţi în detaliu în memorandumul semnat cu FMI şi în acordurile ASAL şi FESAL semnate cu Banca Mondială. (…) Efectul îl scontam, fiindcă în aceste acorduri am regăsit în mare parte condiţiile care se încercase să mi se impună în 1993. Am regăsit şi unele condiţii cum ar fi aceea, esenţială, că refacerea echlibrului macroeconomic trebuie să se facă prin cădere economică şi nu prin creştere. S-au acceptat condiţii noi, cum ar fi privatizarea prin lichidare, pentru ca apoi să se spună că a fost o greşeală de traducere, că era vorba de privatizare sau lichidare. S-a stipulat chiar şi un număr exact de societăţi care trebuie lichidate, fără ca în prealabil să se facă o analiză de fond a fiecărui caz în parte.”
  Victor Ciorbea a fost umilit
  ”Pentru mine a fost o surpriză neplăcută (când premierul Victor Ciorbea a prezentat noul program de guvernare în faţa televizoarelor fiind însoţit de reprezentanţii organismelor financiare internaţionale – n.red.) şi am considerat că primul ministru a fost umilit, mai precis s-a pus în situaţia de a fi umilit. Nu este admisibil ca şeful executivului unei ţări, nu contează care este acea ţară, să iasă braţ la braţ cu nişte funcţionari ai unor organisme financiare internaţionale la o conferinţă de presă. Este nefiresc şi nu am auzit să se fi întâmplat un caz similar în alt colţ al lumii.”
  Ordonanţe şi decizii de proastă calitate
  “(…) Membrii Guvernului (Ciorbea – n. red.) au început să nu mai consulte specialiştii, care de o viaţă întreagă studiau problemele din domeniul lor, ci pur şi simplu să se întâlnească ei între ei şi să ia decizii, emiţând ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă «pe picior>, cum se spune, ordonanţe şi decizii de proastă calitate. Iar după semnarea acordurilor cu FMI şi Banca Mondială, au început pur şi simplu să le pună în aplicare, măsură cu măsură, fără măcar a consulta specialiştii din ministere cu privire la efectele asupra economiei şi societăţii româneşti în ansamblul ei.”
  UE, împotriva grâului românesc
  “La aceasta s-a adăugat şi măsura stipulată în acordul cu Banca Mondială de desfiinţare a rezervei strategice de grâu. De la două milioane de tone de grâu s-a ajuns la 350 de mii de tone, care înseamnă consumul pentru panificaţie de circa o lună, o lună şi jumătate. Această măsură a fost forţată nu numai de Banca Mondială ci şi de UE, datorită faptului că grâul este unul dintre produsele de bază care circulă în economie, face obiectul exportului, iar UE se confruntă cu excedente la grâu, ca şi Canada ori SUA, ţări interesate să pătrundă cu livrări de grâu şi pe piaţa românească.Dădeam primele şi subvenţiile cu condiţia ca 40% din producţie să o contracteze cu statul şi să preluăm grâul la rezerva strategică, acolo unde nu putea aduce decât grâu de calitate.”
  „Am exportat lemn în disperare”
  “Pentru a se suplini această cădere a producţiei prelucrate, s-au dat o serie de ordonanţe care ne-au surprins. S-a liberalizat exportul pentru lemnul pe picior, am început să exportăm buşteni, ceea ce a făcut ca preţul să explodeze şi fabricile de prelucrare a lemnului să fie puse pe butuci. Deci, am început să exportăm lemn oarecum în disperare, nu a fost tras nici măcar în cherestea sau în parchete, nu s-a urmat nici cel puţin al doilea ciclu de valorificare. Am început să exportăm fără limită fier vechi sau blocuri de marmură, în condiţiile în care avem şase, şapte fabrici private de prelucrare a marmurii care au adus instalaţii ultramoderne în valoare de zeci de milioane de dolari pentru tăierea blocurilor de marmură în plăci, crescând gradul de valorificare de la unu la patru.
  Adăugaţi la toate acestea politicile comerciale şi politicile în domeniul vamal care ne-au descumpănit o dată în plus. Ne-am trezit peste noapte cu o serie de măsuri, dintre care unele, sunt convins, deservesc o serie de interese de grup, prin care se produc modificări ale nivelului taxelor vamale, reduceri masive care au lăsat fără protecţie industria naţională, agricultura, zootehnia şi toate acestea în condiţiile în care aveam un acord semnat cu UE care ne permitea să avem taxe vamale ridicate până în 2002, când aceste taxe trebuiau reduse.
  Efectul nu este altul decât prăbuşirea sectoarelor respective din economie, mergând până la lichidare, până la închidere.
  Au fost şi cazuri de-a dreptul hilare, cum ar fi exemplul pe care l-am discutat deja privitor la introducerea taxelor vamale la importul de bumbac, în condiţiile în care România nu produce bumbac. Deci, se reduce sau se desfiinţează taxele vamale la lână, în condiţiile în care avem lână în ţară şi se măresc la bumbac, pe care nu-l producem, ceea ce pur şi simplu, ca observator al acestor fenomene, te poate pune serios pe gânduri.
  Pot eu să spun că aceste măsuri sunt luate din nepricepere? S-a venit cu argumentul că nu s-a făcut altceva decât să fie aplicat acordul de asociere cu UE semnat pe timpul Guvernului Văcăroiu. Dar operaţiunile au fost făcute înainte de termen şi, în al doilea rând, în contextul în care s-au acceptat măsuri de cădere economică trebuia imediat să se treacă la renegocierea acestui acord fiindcă nu mai corespundeau termenele, trebuia mărit intervalul de protecţie a economiei româneşti. Renegocierea trebuia făcută cu atât mai mult cu cât nu facem parte din rândurile ţărilor care au fost acceptate pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.”
  “・Nici reprezentanţii FMI în România nu cred în reuşita programului lor”・
  “Reprezentanţii FMI vin cu lecţia bine învăţată de acasă şi pentru orice abatere cer aprobarea conducerii FMI. (…) E greu să-ţi dai seama de tot ceea ce gândesc, dar cred că în mare parte nici reprezentanţii FMI în România nu cred în reuşita programului lor, pentru simplul motiv că programele FMI nu au dat rezultate în nici o ţară, cel puţin până la ora actuală. De altfel, în ultimii ani aceste organisme financiare internaţionale sunt supuse unor critici din ce în ce mai acerbe ale unor specialişti de marcă în probleme de economie mondială. Tot mai mulţi coloşi ai gândirii economice critică aceste politici şi practici ale FMI de a impune o matrice unică, foarte bună teoretic, pentru toate ţările aflate în tranziţie. Este ca şi cum ai trata un bolnav, indiferent de boala lui, numai cu aspirine. Sau nu, ar fi bine dacă ar fi un tratate numai cu aspirine, dar e vorba de un tratament chirurgical, se taie şi după ce te-a tăiat şi ţi-a scos câteva organe, constată că acele organe sunt sănătoase.
  Repet afirmaţia că nu trebuie uitat pe cine reprezintă FMI, că acest organism este, în fond, o bancă ai cărei acţionari majoritari sunt marile puteri industrializate care nu au şi nu vor avea niciodată interes să-şi creeze concurenţi pe anumite pieţe printre ţările în curs de dezvoltare.Aceşti reprezentanţi ai FMI sunt bine instruiţi înainte de a pleca în misiunile lor.Pe ei nu-i interesează condiţiile concrete din ţările unde sunt trimişi iar mandatul lor este limitat, vrei să faci ceea ce-ţi cere, bine, nu vrei, pleacă acasă, se mai discută… şi aşa mai departe.
  Duritatea acestor negocieri este mare, având în vedere jocul de interese, iar până la urmă totul depinde de măsura în care ai forţa şi pregătirea să-l ţii în corzi, fireşte, nu la nivel de prim ministru, ci la nivelul specialiştilor, al Băncii Naţionale. Specialiştii trebuind să aibă şi pricepere şi forţă şi, mai ales, să aibă dorinţa de a lupta pentru ţară, nu plăcerea de a face pe gustul FMI.”
  FMI nu-şi asumă eşecurile
  “Este de ştiut că nici FMI şi nici Banca Mondială nu-şi asumă responsabilitatea în caz de eşec. De fiecare dată, reprezentanţii acestor organisme internaţionale declară public (după ce ai acceptat măsurile cerute, în caz contrar eşti ameninţat cu ruperea relaţiilor) că programul de măsuri este al guvernului şi deci toată responsabilitatea este a lui. Este însă la fel de adevărat că atunci când în negocieri vii cu argumente solide, ai câştig de cauză în faţa FMI şi a Băncii Mondiale. (…) Când misiunea FMI se loveşte de argumente puternice, cedează. Nu uitaţi că premierul Ciorbea a avut un mare avantaj, acela de a fi avut la îndemână o serie de acorduri încheiate de noi cu FMI şi Banca Mondială, acorduri în care o serie de măsuri impuse până în 1992 au fost apoi eliminate.”
  România, dependentă total de FMI
  “Nerespectarea unor prevederi (din acordurile încheiate în 1997 – n. red.) ar însemna o ruptură totală cu FMI şi Banca Mondială, ceea ce ar fi o mare greşeală. Au fost ţări care şi-au permis acest lucru, dar numai după ce au avut o serie de surse financiare atrase de pe piaţa privată de capital. Ori, ceea ce am început noi în 1996, prin ieşirea pe piaţa privată de capital şi în Japonia şi în Europa şi în SUA, s-a blocat o dată cu căderea economiei în 1997, o dată cu creşterea riscului de ţară. Am rămas astfel descoperiţi şi acum singura noastră sursă este FMI şi Banca Mondială, am devenit în totalitate dependenţi de aceste organisme.
  Este suficient ca aceşti comisari financiari ai marilor puteri să dea un semnal negativ pentru a nu mai avea acces pe piaţa mondială de capital.”
  “Am îngenuncheat şi facem sluj”
  “Nimeni nu ne vrea binele, precum nimeni nu ne vrea răul, ci îşi urmăreşte binele propriu.Important este ca noi înşine să ne dorim binele şi când am discutat despre relaţiile noastre cu FMI şi Banca Mondială nu am dorit să culpabilizez aceste organisme, ci să demonstrez că nu ele greşesc, ci noi greşim. Acum, însă, am impresia că am îngenuncheat, că ascultăm prea uşor o serie de sfaturi, că indiferent cine ne spune ceva noi punem imdeiat în aplicare.
  (…) Ne-am umilit şi m-a durut, ca fost prim ministru, dar şi ca cetăţean, să văd cum facem sluj pe la diferite mărimi. Şi îmi pare rău de faptul că mari specialişti ai ţării, mari personalităţi ale culturii, economiei etc., care înţeleg foarte bine ce se întâmplă la această oră în România, nu au curaj să-şi exprime opiniile de teamă. Imediat ce spune cineva un cuvânt împotriva unei măsuri cuprinse într-un acord financiar internaţional, imediat este catalogat drept conservator, comunist, antireformator, ceea ce provoacă o stare generală de frică.
  Cred că este timpul ca specialiştii să nu se mai teamă, să ridice problemele, să spună ce gândesc, la televiziune, în presă, la întâlnirile cu politicienii, să arate efectele care se produc, să spună ce se întâmplă cu ţara, să vină cu idei, soluţii, să se bată pentru ele.
  Este momentul să înţelegem că am înlocuit frica totalitară, ceauşistă, printr-o altă frică, la fel de dăunătoare pentru destinul naţional.
  Dacă nu vom înţelege asta, înseamnă că ne merităm soarta.”
   

 46. Blogul, îi dă dreptul autorului blogului sau unui administrator, să devină el factorul de autorizare, cenzuratorul dialogului, textelor şi al afirmaţiilor tale. Adică, ţi le filtrează el, ţi le aprobă el, altfel rămâi în aşteptare până când hotărăşte el să ţi le aprobe.

  Şi dacă vrei să dialoghezi cu alţi comentatori de pe un blog, situaţia e aceeaşi, adică aştepţi practic reactualizarea şi aprobarea comment-urilor şi ca urmare tot aşa, decide altcineva când şi anume ce discuţi tu cu ceilalţi de pe blogul lui. Astfel, autorul blogului sau administratorul, devin decidenţii afirmaţiilor şi ai ideilor tale, ai dialogului tău, asupra cărora ei au drept de aprobare sau de invalidare. Ceea ce mi se pare total abstract şi aberant.

  Dacă vreau să discut cu cineva, discut prin intermediul altor forme, care să-mi ofere interactivitatea dialogului, nu să stau eu după refresh-ari sau după cenzurări, aprobări, reactualizări sau altele.

  Ce reprezintă blogurile, ca să stai tu să aştepţi să ţi se aprobe afirmaţiile, ideile sau dialogul tău cu toţi ceilalţi?! Unde s-a mai pomenit aşa ceva, asemenea poveste, în ce logică? Mi se pare o mega-prostie şi total aiurea, aberant. Aşa încât, eu am închis pe aici. ‘Trăiţi!

 47. Daca americanii erau investitori adevarati in domeniul energetic și nu coloniști – construiau americanii baraje in Romania sa producă energie .

  In realitate FMI ne obliga sa le vindem sectorul energetic subevaluat americanilor la preț de criza .

  Adica barajele noastre construite in comunism vor deveni proprietate General Electric de exemplu .

  Astazi se cutremura pamantul la Galati intr-o zona unde s-au facut exploatari de gaze si petrol – ce va face Chevron in Vrancea cand e recunoscut ca pot favoriza declansarea de seisme ?

 48. Se spun multe lucruri si se face putin. Toate aceste probleme sunt precum aschia sarita dintr-un copac.
  Toata lumea se uita la aschie cand in realitate adevarata problema se afla in “pom”.
  Un lucru este sigur: actualul sistem, politic, economic si judiciar, au pierdut de multa vreme independenta.
  Daca se doreste o adevarata schimbare ar trebui ca noua constitutie sa faca o MARE separare intre aceste puteri.
  Un prin pas ar fi: alegeri de primar si parlamentar – in cazul puterii politice
  – alegeri de procuror si sef de politie – in cazul puterii judiciare
  – limitarea veniturilor si a privilegiilor de care beneficiaza acestia – ar trebui sa aiba acelasi statut precum voluntarii ONG.

  Pe cand o emisiune pe aceasta tema?

  Daca va animati va mai pot aduce inca cateva sugestii viabile.

  • Puterea politica datorita “puterii primite de la popor” prin alegeri taie si spanzura in interiorul puterii judiciare si economice.
   Si nu o face intr-un mod agresiv ci foarte subtil, intimidare, santaj, presiune, influenta.

   Nu zic mai mult pentru ca se vede “de la o posta” oamenii din aceste institutii care au putere de decizie dupa o perioada de acomodare pe respectivele scaune pierd toate simturile si ce e ma important isi pierd constiinta deoarece nu mai au mustrari de constiinta.

 49. da, este un caz de siguranta nationala iar aceste autoritati sunt complice la crima pentru ca tolereaza mari poluatori din jud Alba sa functioneze cu buna stiinta.
  Județul Alba a înregistrat, în ultimii cinci ani, cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de cancer dintre județele din Regiunea Centru. Alba deține locuri „fruntașe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric și melanom malign. Este de notat faptul că populația județului Alba este aproape jumătate decât cea a județului Brașov și două treimi din cea a județului Sibiu, însă incidența formelor de cancer raportată la populația județului este mult mai ridicată.

  Poate că acesta este chiar motivul nedeclarat pentru care autoritățile au acordat în ultimii ani o atenție mai mare pentru amenajarea unei secții de oncologie. la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a fost inaugurată în urmă cu doi ani o secție cu un număr mai mare de paturi și dotată cu aparatură pentru tratarea bolnavilor de cancer.

  La Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Alba au fost înregistrate, în primele două trimestre ale anului acestuia, 585 de cazuri noi de cancer. Anul trecut, numărul acestora era de 1.169, din care 816 s-au soldat cu decese. Comparativ, în 2008, erau trecute în evidenţe 1.269 cazuri de îmbolnăviri cu această afecţiune letală.

  Anul acesta, în județul Alba au fost înregistrate 296 cazuri noi de cancer în primele trei luni ale anului şi 289 în al doilea trimestru. În ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de cancer la sân, în 2013 au fost semnalate 30 de persoane diagnosticate până la sfârşitul lunii iunie, iar anul trecut, 116.

  Din studiul realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş în 2008 pentru Regiunea Centru, la un total de 376.086 de locuitori în judeţul Alba la vremea respectivă, erau în evidenţele medicilor 1.269 de cazuri de cancer. În Alba s-au înregistrat cele mai multe din Regiunea Centru, 29,53%, mai multe decât în Sibiu (1189 cazuri, 27,67%) la o populație de 421.724 locuitori sau Covasna (889 cazuri, 20,69%). Potrivit studiului, cazurile noi de cancer din judeţele Braşov, Mureş, Harghita au fost raportate de către IOCN. Din 2008 până în prezent nu mai există studii comparative la nivel de regiune.

  Acum cinci ani, incidenţa anuală la 100.000 de locuitori a cazurilor de cancer era în Alba de 337,4.

  Majoritatea cazurilor de cancer afectează femeile

  Din cazurile noi de cancer raportate în Regiunea Centru în 2008 predominau cele care au afectat femeile, 58,18%. În ceea ce priveşte grupele de vârstă, cele mai multe sunt înregistrate la segmentul 55-59 ani (642 cazuri), la 60-64 ani (573 cazuri), la 50-54 ani (541 cazuri), apoi la 70-74 ani (492 cazuri).

  Cazurile noi de cancer raportate la Regiunea Centru au fost repartizate pe topografia tumorii. Cele mai frecvente topografii sunt: mamar în 708 cazuri (16,47%), col uterin în 487 cazuri (11,33 %), colo-rectal în 468 cazuri (10,89 %), bronho-pulmonar în 454 cazuri (10,56%), melanom malign în 199 cazuri (4,63 %), stomac în 182 cazuri (4,23%), prostată în 179 cazuri (4,16 %), uter în 169 cazuri (3,93 %), ovar în 16 cazuri (2,69 %).

  Cancerul mamar în Regiunea Centru este cel mai frecvent în judeţul Sibiu (27,97%), apoi în judeţul Alba (27,12) şi Covasna (13,14%).

  Cancerul de col uterin în Regiunea Centru este cel mai frecvent în judeţul Alba (23,41%), apoi în judeţul Braşov ( 22,59%), în judeţul Sibiu (18,07%) şi în judeţul Covasna

  (15,61%).

  Cancerul colo-rectal în Regiunea Centru este cel mai frecvent în judeţul Alba (29,49%), apoi în judeţul Sibiu (28,21%) şi Covasna (26,71%). Cancerul colo- rectal în Regiunea Centru predomină la sexul masculin.

  Cancerul bronho-pulmonar în Regiunea Centru este cel mai frecvent în judeţul Alba (33,26%), apoi în judeţul Covasna (30,18%) şi în judeţul Sibiu (28,85%). Cancerul bronho-pulmonar în Regiunea Centru predomină la sexul masculin.

  Melanomul malign în Regiunea Centru este cel mai frecvent în judeţul Alba (25,63%), apoi în judeţul Sibiu (24,12%). şi în judeţul Covasna (23,62%).

  Cancerul gastric în Regiunea Centru este cel mai frecvent în judeţul Alba (35,16%), apoi în judeţul Sibiu (30,77%). şi în judeţul Covasna (23,08%).

  Confirmări histologice: 1.269 cazuri noi în Alba în 2008, 74,5% confirmări.

Leave a Reply