14 iulie.Vive la France !
Ziua Frantei, o tara de care ne leaga enorm de multe pe noi, ca romani.
Sute de pagini de istorie si de constructie statala au fost scrise pe relatia dintre marele si micul Paris.
Contributia Frantei este majora la realizarea obiectivului Romaniei Mari https://ro.wikipedia.org/wiki/Henri_Mathias_Berthelot
Franta este azi tara membra NATO si UE, cu un profil foarte bine conturat din punct de vedere economic, politic si militar.
Din pacate, Franta are azi un presedinte nepopular, nepriceput si nevizionar. Francois Hollande are azi o cota de peste 80% neincredere in populatia franceza.
Lovita grav de terorism, cu un guvern condus prost de premierul Vals aflat sub directa subordonare a presedintelui, cu un populism extremist ajuns la cote alarmante prin scorul Frontului National, Franta ar dori azi sa preia impreuna cu Germania locul gol lasat de iesirea Marii Britanii din UE. E de inteles asta.
De neinteles e de ce viseaza Hollande cai verzi pe pereti, sa strice inca o data solidaritatea transatlantica (mai rau ca in 1966). Solidaritate care a contribuit decisiv la infrangerea lui Hitler si eliminarea nazismului din Franta. Dar si la evitarea oricarui razboi intre mari puteri europene in ultimii 70 de ani.
Aceasta performanta remarcabila a NATO, din 1949 pina azi, pare sa fie subminata de propunerea lui Hollande privind “armata europeana”.
Un plan foarte riscant, menit a submina periculos capacitatea aliata ce functioneaza perfect in solidaritatea celor 28 de membri NATO, sa puna in planul 2 contributia americana, sa intareasca influenta militara a Germaniei si sa dea o mare satisfactie Rusiei.
Trei gafe istorice dintr-o lovitura.
Se rasucesc in mormant miile de militari americani ce au contribuit la eliberarea Frantei in 1944-1945 si a intregii Europe. Si cei care au pus ancora libertatii, democratiei si economiei de piata prin Planul Marshall in Europa de Vest.
https://en.wikipedia.org/wiki/Marshall_Plan
Fara masiva contributie militara a SUA, nici o tara europeana nu este capabila sa faca fata singura sau prin aliante regionale de conjuctura marelui apetit teritorial rusesc, dovedit inca o data in ultimii ani.
Ceea ce nu realizeaza Franta sau daca stie e si mai periculos ca insista : intregul continent va deveni un imens camp de aplicatii hibride si militare ale Rusiei. Culmea e ca si francezii au mai simtit-o pe pielea lor in istorie. Ei demult, noi mai recent.
Doar la Paris s-a inventat magazinul numit Bistro din strigatele rusilor ocupanti ai capitalei Frantei in 1814 : Bîstro, bîstro (repede, repede), nu-i asa?
———————————
O propunere pentru ‘consolidarea apărării europene’ va fi prezentată la inițiativa Franței, a anunțat miercuri președintele Francois Hollande, după ce și Germania s-a arătat favorabilă unui asemenea demers împiedicat până în prezent de Marea Britanie, transmite AFP.
‘Constat că și prietenii noștri germani sunt pregătiți. Așadar vom putea susține împreună această inițiativă’, a declarat Hollande într-un discurs susținut la Ministerul francez al Apărării.
‘Este vorba despre facilitarea angajamentelor Uniunii Europene în afara frontierelor ei, de consolidarea securității partenerilor și vecinilor noștri, de a lucra în comun la capacitățile de răspuns și de combaterea amenințărilor teroriste îndreptate împotriva noastră’, a detaliat liderul de la Elysee.
În opinia sa, ‘europenii trebuie să-și asigure propria securitate și să acționeze atât cât este posibil în mod autonom’.
Și guvernul de la Berlin și-a anunțat tot miercuri obiectivul ca Germania să joace un rol militar sporit în lume și dorința de a profita de Brexit (ieșirea Marii Britanii din UE) pentru a avansa în crearea unei apărări comune a blocului comunitar.
Marea Britanie s-a opus ferm unei integrări militare sporite între statele Uniunii Europene, guvernele britanice considerând că securitatea europeană nu trebuie deconectată de cea a SUA.
Înaintea referendumului privind Brexitul au existat relatări despre pregătirea unei inițiative privind integrarea militară sporită în cadrul UE, dar care ar fi fost ținută secret pentru a nu alimenta sentimentele antieuropene ale britanicilor chiar în preajma votului, responsabilii europeni negând atunci existența unor asemenea planuri.
Referindu-se la implicațiile militare ale ieșirii Marii Britanii din UE, președintele Hollande a menționat în intervenția sa de miercuri că această țară ‘va rămâne o putere militară europeană și interesele ei vor fi convergente cu ale noastre’.
Dar Hollande a ținut să evidențieze faptul că, odată ce britanicii nu vor mai fi în blocul comunitar, ‘Franța se va regăsi într-o situație nouă’, întrucât, dintre toate statele UE, ea va fi singura care este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, singura ce dispune de capacități nucleare și care poate proiecta la distanță o forță militară semnificativă.