Două sondaje publicate săptămâna aceasta arată rezultate contradictorii în ceea ce privește poziția americanilor în disputa dintre Apple și FBI, relatează theverge.com citat de Agerpres.
Astfel, după cum relevă un sondaj Ipsos realizat pentru Reuters, publicul american ar fi de partea companiei în proporție de aproape jumătate: 46% susțin opoziția Apple față de ordinul judecătoresc prin care i se cere să permită decriptarea iPhone-ului unuia dintre autorii atacului armat de la San Bernardino, soldat cu 14 morți la începutul lunii decembrie în California. De asemenea, 35% consideră că Apple ar trebui să respecte solicitarea FBI, iar 20% nu au știut ce să creadă.
Conform aceluiași sondaj, desfășurat online în cursul acestei săptămâni pe 1.576 de americani, trei sferturi dintre respondenți au susținut că nu ar renunța la intimitatea căsuței lor poștale electronice în schimbul dejucării unui atentat terorist în țară sau în străinătate. Același lucru a fost valabil pentru confidențialitatea mesajelor text și a înregistrării convorbirilor telefonice în general.
Acest sondaj contrazice o altă cercetare socială realizată în weekendul trecut de Pew Research Center și ale cărei rezultate au fost publicate la începutul acestei săptămâni. Potrivit acestui sondaj, mai mult de jumătate dintre americani și-au exprimat opinia că Apple ar trebui să respecte cererea FBI, iar 38% au considerat că Apple trebuie să lupte mai departe pentru protejarea dispozitivelor sale.
Formularea a fost o diferență cheie între cele două sondaje, remarcă Reuters. Ipsos a expus poziția companiei Apple și faptul că s-ar putea crea un precedent pentru cazuri viitoare, în timp ce studiul Pew Research nu a reflectat îngrijorările companiei americane la fel de mult și a spus că FBI trebuie să decripteze iPhone-ul respectiv pentru că reprezintă o ”parte importantă” din investigația sa. De asemenea, sondajul Pew Research a fost desfășurat la telefon, în timp ce repondenții Ipsos au răspuns online, așa încât respondenții acestui institut ar putea fi mai interesați de tehnologie.
Ceea ce se poate constata, însă, din ambele sondaje este că americanii nu sunt siguri unde se încadrează ei în această dispută. Procente importante de cetățeni din ambele studii s-au declarat indeciși sau nesiguri în legătură cu ceea ce simt în legătură cu acest subiect.
În timp ce lupta pe acest caz va fi tranșată probabil în justiție în câteva luni, șeful Apple, Tim Cook, a lansat Congresului o propunere de legiferare a problemei.