Analizele Ziarului Financiar dezvaluie situatia sectorului bancar din Romania : ce profituri au bancile, ce taxe si impozite au platit, cat au incasat din dobanzi platite de persoane fizice si juridice dar si de statul roman.
BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen – primele trei bănci locale în funcţie de active – concentrau anul trecut 42,5% din activele sistemului bancar, aproape 40% din credite, peste 48% din depozite şi aproximativ 70% din profitul întregului sector bancar.
BCR a rămas liderul pieţei bancare anul trecut, reuşind să câştige teren şi să ajungă la o cotă de piaţă de circa 16,5%.
Podiumul bancar local a înregistrat în 2016 o schimbare istorică, Banca Transilvania depăşind BRD-SocGen în topul celor mai mari bănci de pe piaţa locală după active şi urcând pe locul doi, o poziţie care a fost ocupată tradiţional până în 2015 de instituţia de credit cu capital francez. La nivel agregat, sistemul bancar avea anul trecut active totale nete de aproape 394 mld. lei.
BRD-SocGen şi Banca Transilvania au reuşit să crească creditarea anul trecut, în timp ce soldul împrumuturilor acordate de BCR a fost în uşoară scădere faţă de 2015. În schimb, pe partea de depozite toate cele trei bănci au reuşit să câştige teren.
Banca Transilvania a raportat cel mai mare profit pentru 2016, de 1,2 miliarde de lei, în timp ce grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut un profit net de 1,04 mld. lei, iar BRD a obţinut un profit net de 728,3 mil. lei, cel mai bun rezultat anual de după 2009.
Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia, a plătit anul trecut impozit pe profit la buget de doar 306,4 mil. lei, în condiţiile în care a obţinut un câştig net de circa 4,3 mld. lei, al doilea cel mai mare profit anual după izbucnirea crizei economice.
În 2015, băncile raportaseră un câştig record de 4,5 mld. lei, după pierderile record din 2014.
Conform Codului fiscal, băncile au obligaţia de a plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial. Astfel, trimestrial se plăteşte o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. Suma plătită de bănci în 2016 la buget ar trebui să reprezinte impozitele anticipate aferente profiturilor din 2015, când sistemul bancar a obţinut un câştig record.
Însă, impozitul pe profit de la băncile comerciale a fost anul trecut în scădere cu 40%, totalizând 306,4 mil. lei faţă de nivelul de 523,3 mil. lei din 2015.
„Discrepanţa sesizată poate avea la bază, de exemplu faptul că nu toate societăţile bancare au realizat aceeaşi rată a profitului în cei doi ani – 2015 şi 2016. De asemenea, din repartizarea inegală a profitului/pierderilor fiscale poate să apară această discrepanţă. Totodată, dacă societăţile bancare mai aveau pierderi fiscale la sfârşitul anului 2015, plăţile anticipate se determină pe baza profitului contabil al perioadei fiscale respective“, a explicat Emilian Duca, partener al firmei de consultanţă Tax&Business Solutions.
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI) a anunțat miercuri că în 2016 a înregistrat în România un profit după plata taxelor de 104 milioane euro, în creștere cu 4,5% față de rezultatul de 100 de milioane de euro înregistrat în 2015, în timp ce numărul sucursalelor a scăzut cu 6,3% până la 480, iar numărul angajaților s-a redus cu 2,1% până la 5.322 de persoane, informează un comunicat de presă.
La nivelul întregului grup, în 2016 Raiffeisen Bank International a înregistrat o creștere de 31,9% în ritm anual a profitului după plata unor taxe de până la 574 milioane de euro, în timp ce profitul consolidat a crescut cu 22,2%, până la 463 milioane de euro. Aceasta în condițiile în care venitul net din dobânzi a scăzut cu 11,8%, până la 2,935 miliarde euro, în timp ce provizioanele pentru pierderi s-au diminuat cu 40,3%, până la 754 milioane de euro.
“Având în vedere contextul de dobânzi scăzute care pune presiuni asupra câștigurilor noastre, sunt mulțumit de profitul consolidat. Am reușit să ne îmbunătățim considerabil rezultatele în toate regiunile. În special, aș dori să scot în evidență Europa de Sud-Est, unde rezultatele ar putea fi majorare cu aproape 40%”, a declarat directorul general de la RBI, Karl Sevelda.
Chiar dacă profitul consolidat a crescut, RBI a precizat că nu va plăti dividende nici pentru anul 2016.
Ultima dată când RBI a acordat dividende a fost în anul 2013.