Președintele Franței, Francois Hollande, s-a aflat marți în vizită de stat în România, având întâlniri cu șeful statului român, Klaus Iohannis, și cu premierul Dacian Cioloș.

Pe agenda vizitei s-au aflat și deplasări la Laserul de la Măgurele și fabrica Airbus de la Ghimbav, precum și un forum pe teme economice. “Aici, în România, am impresia că mă aflu acasă”, a afirmat Hollande iar președintele Klaus Iohannis a subliniat că parteneriatul cu Parisul este o prioritate pentru România și că “ne simțim sprijiniți de Franța” în chestiunea Schengen.

Președintele Franței a fost primit cu onoruri militare la Palatul Cotroceni, unde a fost întâmpinat de șeful statului român, de ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, și consilieri prezidențiali. Cei doi șefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale și de o declarație de presă comună. Anterior, Francois Hollande a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală.

*** Relația bilaterală a fost una dintre temele abordate de cei doi președinți, context în care Klaus Iohannis a subliniat că Franța este o prioritate pentru România și a menționat nevoia de a fi aprofundate aspecte de succes ale cooperării sectoriale, cu accent pe cooperarea economică.

La rândul său, Francois Hollande a arătat că, în cadrul Parteneriatului strategic, cele două țări doresc să aibă politici comune iar în domeniul economic Franța să contribuie cu soluții în mai multe domenii: noi tehnologii, mediu, transporturi, start-up-uri, tranziție energetică.

“Aici, în România, am impresia că mă aflu acasă”, a afirmat el.

*** Subiectul Schengen a fost și el discutat de Iohannis și Hollande. Șeful statului român a reiterat faptul că România acționează de mult timp ca membru “de facto” al spațiului Schengen și “a făcut față foarte bine” crizei migranților.

“Este în beneficiul Uniunii ca România să vină cu expertiza ei în acest spațiu. Din motive practice, acest lucru nu se poate realiza dintr-odată. (…) Trebuie să facem cât de curând demersurile potrivite la Bruxelles pentru a beneficia toată lumea de securitatea aeroporturilor românești. (…) Ar fi benefic pentru toată lumea ca acest pas să se facă cu cât mai repede, cu atât mai bine. (…) Pe scurt, da, ne simțim sprijiniți de Franța”, a spus Iohannis.

Pe de altă parte, Francois Hollande a subliniat importanța controlului frontierelor externe, obligație asumată de toate statele UE, temă care va fi abordată la Summitul liderilor Uniunii de la Bratislava. “România s-a dotat pentru controlul circulației persoanelor care tranzitează prin aeroporturi și s-a dotat cu o astfel de structură importantă pentru securitatea noastră. Pentru noi este un punct esențial în lupta împotriva terorismului, de aceea discuțiile trebuie purtate la Bruxelles, pentru a vedea cum pot aduce aeroporturile române o contribuție în spațiul Schengen prin eficacitatea lor”, a susținut președintele francez.

* O temă de politică externă discutată la Cotroceni a fost și Ucraina. “Trebuie să ne asigurăm ca acordurile de la Minsk, care sunt singura soluție, să fie singura metodă către stabilitate, securitate și pace”, a declarat liderul de la Elysee. În ceea ce privește Orientul Mijlociu, el a detaliat că trebuie făcute eforturi în ceea ce privește încetarea ostilităților.

“Mulțumesc României pentru solidaritatea pe care a avut-o față de Franța ca urmare a atentatelor, dar și pentru sprijinul pe care ni l-a acordat în Mali și în alte situații. Există riscuri pentru Europa, pentru securitatea Europei și trebuie să abordăm acest subiect la Bratislava”, a mai spus Hollande.

*** Ulterior, cei doi șefi de stat au mers la Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” de la Măgurele, unde au vizitat Camera de Control Laser și au participat la deschiderea evenimentului economic “Parteneriatele franco-române de viitor”. Francois Hollande a fost însoțit în această vizită de stat de circa 30 de directori de companii franceze.

La forum, președintele Klaus Iohannis le-a transmis reprezentanților companiilor franceze și române să aibă încredere în economia țării noastre, întrucât se pot realiza mai multe atât pentru români, cât și pentru francezi.

“România este și va rămâne competitivă din punct de vedere fiscal, ceea ce face bine atât întreprinzătorilor români, cât și investițiilor străine. Vrem să reducem în continuare birocrația, vom extinde transparența și calitatea instituțională pentru mediul de afaceri. Vrem să facem tot ceea ce se poate ca să gestionăm inteligent atuurile noastre, cum sunt calitatea forței de muncă și potențialul de inovare”, a declarat Iohannis.

Șeful statului român a precizat că în 2015 valoarea comerțului româno-francez a depășit 7 miliarde de euro, cu exporturi românești de 3,7 miliarde și importuri în jur de 3,5 miliarde. De asemenea, el a arătat că, în planul investițiilor în România, Franța este pe unul dintre locurile fruntașe, cu investiții directe de peste 7 miliarde de euro. Iohannis a menționat ca domenii de colaborare bilaterală industria auto, aeronautică, de apărare, domeniul nuclear, dar și cel energetic, în general.

În același context, președintele Franței a subliniat că întreprinderile franceze contribuie la dezvoltarea economică a României în sectoare de vârf și nu se orientează numai în domeniile în care mâna de lucru ar putea fi considerată mai avantajoasă. El a îndemnat companiile franceze din România să utilizeze fondurile structurale oferite de Uniunea Europeană.

În același timp, Francois Hollande, referindu-se la chestiunea liberei circulații a lucrătorilor detașați, a punctat că “Franța nu va accepta abuzurile”. “E un principiu care justifică crearea Europei. (…) Principiul liberei circulații nu înseamnă abuz, exces, fraudă, apelul la lucrători care nu sunt angajați în condiții legale”, a afirmat Hollande la forumul de la Măgurele.

*** Alături de premierul Dacian Cioloș, Francois Hollande a vizitat apoi fabrica Airbus România de la Ghimbav, unde le-a fost prezentat un elicopter model H215, care se va produce aici.

Președintele francez consideră că fabrica Airbus Helicopters este un proiect de dimensiune europeană și consolidează industria apărării în Europa, nefiind vorba doar despre mentenanță, dar mai mult despre fabricarea de elicoptere “care vor reprezenta tehnologia de vârf”.

“Este un proiect franco-român, un proiect european și îi felicit și pe colegii din Germania care participă la ambiția noastră de aici, aceea de a furniza elicoptere în scopuri civile, dar și militare. (…) Am dorit, de asemenea, ca multe întreprinderi franceze să se implice în filiera aeronautică pe care o consolidăm la nivel european și sunt sigur ca uzina de la Brașov va ști să onoreze contractele viitoare”, a spus șeful statului francez.

Potrivit premierului Dacian Cioloș, investiția Airbus de la Ghimbav pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume, fiind un produs nou. Șeful Executivului a anunțat că Ministerul de Interne și Ministerul Apărării analizează oportunitatea achiziționării de elicoptere H215 de la Airbus România.

“Vom analiza cu foarte mare atenție această ofertă și pentru noi. (..) Avem în analiză la MAI și la MApN, acolo unde există nevoi de dotare pentru elicoptere de intervenție, multirol. Analizăm și această ofertă și sper că, așa cum Dacia Renault a dovedit competitivitate pe piață, sperăm ca acest produs să își dovedească competitivitatea și (…) să mergem împreună să cucerim piața internațională”, a afirmat Cioloș într-o conferință comună cu președintele Francois Hollande.

*** Președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe președintele francez cu Ordinul Național ‘Steaua României’ în grad de Colan, “în semn de înaltă apreciere pentru contribuția personală avută la dezvoltarea relațiilor de prietenie și colaborare dintre România și Republica Franceză, pentru înțelegerea și interesul manifestate față de istoria și cultura românească”.

Ordinul Național “Steaua României” este cea mai înaltă distincție a statului român iar gradul de Colan este al șaselea în ordine crescătoare și cel mai înalt grad al acestuia.

Ultima vizită de stat a unui președinte francez la București a fost cea a lui Francois Mitterrand în 1991, scrie Agerpres.

6 COMMENTS

 1. Pai da cam rar pe.. “Acasa”..;p
  Eh, nprmal ca daca ajungi intr-o tara in care toti pupincuristii se intrec in a nu-si vorbi limba nationala dar in a-si etala franceza, sa te simti ca acasa. Ca nu cred ca lipsa niquab-urilor pe strada l-a facut sa se simta “acasa”.

 2. **Hollande : “Aici, în România, am impresia că mă aflu acasă”**
  Oare fizician e totuna cu profesor de fizică? Cumva în primul scaun al ţării aven um fizician şi nu ştim noi? Nu cumva în străinătate se ştie că sunt fizician şi de fapt sunt un amărât cadru didactic care predam cândva ore de fizică la şcoala primară? Chiar vă rog să fiţi atenţi la traducerea a tot ce spune Hollande! Retrăim perioada ”renume mondial” pe nemeritate şi atribuită ilegal pentru actualii în funcţie?
  Waw! …Ce mişto!
  ”Puricele şi elefantul” o piesă în care **puricele nu-şi găsea cuvintele bazate pe mândrie, fală, laudaţio şi un elefant obosit de atâta citit şi alergătură**…vacanţă pentru revenire tati pentru turist! ”un purice căruia i s-a construit un piedestal (scara băieţi) pentru a nu se observa diferenţa ca caricatură**!
  Waw! …Ce mişto!
  Am văzut şi emisiunile de aseara cu Gădea şi purtătorul de vorbe”apărătoare de interese”, apoi cu Mircea care a fost genial cu întrebările puse apărătorului prin vorbe, din câte s-a observat pare a fi totul la plesneală…la purtător!
  Waw!….Ce mişto!
  Întrebare decentă:
  – vom înghiţi pe nemestecate în viitor o copie a acestui guvern care menţine ura şi sărăcia la cote alarmante, permanenta delimitare: ei şi noi în absolut toate?…
  Waw!…Ce mişto!

 3. Cat de frumoasa este intalnirea asta! Ce oameni minunati sunt Johannis si Ciolos! Fara glumite, fara conotatii politice de prost gust: cum dracu va este dor de ponta?

  • Cât mi-e de silă de aceste “personaje” pe care le “adori” atât de mult!…să ştii frate că sunt mulţi alţii ca mine cărora “şase case” şi “petul de Văcăreşti” ne provoacă greaţă.

  • Daca ai luat si o palinca este normal sa vezi minuni,iar daca ei mai multe, ti-e draga rau si Macucuvei si o iei si de nevasta.

 4. “Hans Klemm s-a fotografiat alături de steagul secuiesc”!!! Deschideti ochii daca mai puteti si convingeti-va singuri cine sunt americanii. In nemernicia lor cu toate ca ni se dau prieteni acesti nemernici au batut palma cu ungurii pentru a rupe Kovasna si Harghita din trupul Romaniei. Asa ca rusii e de porc.

Leave a Reply