Patriarhia Română a reacționat joi, printr-un comunicat de presă.Iată ce precizează Patriarhia Română în comunicatul oficial:

În urma declarației președintelui Klaus Iohannis referitoare la demersul Coaliției pentru Familie în urma căruia 3 milioane de cetățeni români au solicitat modificarea art. 48, alin. 1 din Constituția României referitor la definirea familiei, Patriarhia Română face următoarele precizări:

Reacția Domnului Preşedinte Iohannis este un răspuns la „o solicitare ultimativă” a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea Președintelui faţă de familia creștină. Probabil acest demers a fost catalogat ca „solicitare ultimativă”.

Oricum, un demers civic, perfect legal și validat de Curtea Constituțională a României, nu poate fi considerat în niciun caz o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranță. Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetățeni, este un exercițiu democratic firesc şi necesar.

Propunerea de amendare a Constituției nu reprezintă „o solicitare ultimativă”, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinței cetățenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societății, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinților şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane.

Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată nu doar de rațiuni ale moralei creștine, ci și de realitatea dramatică a prăbușirii demografice atât în România, cât și în celelalte țări europene.

Ne exprimăm speranța că demersul moral și civic al Coaliției pentru Familie va fi înțeles corect de către toate autoritățile statului român și că i se va da curs conform Constituției.

 ———

Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, despre modificarea Constituției – pe tema definirii căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie – că el este adeptul toleranței și este greșită ”calea fanatismului religios”.

Întrebat de presă ce părere are despre iniţiativa celor trei milioane de români care au semnat pentru modificarea Constituţiei şi precizarea clară că o căsătorie este o uniune între o femeie şi un bărbat, președintele Iohannis a invocat toleranța, dar a precizat că nu este încă rândul lui să se exprime.

”În chestiunea modificării Constituţiei încă nu este rândul meu să mă exprim, va veni puţin mai încolo rândul meu. Cred că e important să spun un lucru în care eu cred. Eu aparţin, provin dintr-o minoritate etnică şi dintr-o minoritate religioasă. Cred că trebuie să revenim la ceea ce se numeşte toleranţă şi la acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel, nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative, eu nu cred în ele şi nu le sprijin, eu sunt adeptul toleranţei, încrederii şi deschiderii către celălalt”, a spus președintele Iohannis.

 

11 COMMENTS

   • Poate sa tina e alegera lui personala. Problema e alta…
    Cand foloseste termenul de “fanatism religios” face o mare ticalosie. In anii 60 Anglia continua sa condamne cu inchisoare actele homosexuale.Erau ei fanatici religiosi? Evident nu, erau doar conservatori. In America la fel diferite state au avut diferite politici.
    Faptul ca suntem sau nu suntem de acord cu o anumita propunere nu ne face fanatici religiosi. Ca si basescu Iohannis divide si invrajbeste populatia.

 1. Să vorbească altul mai nepătat de afaceri în locul pre ”afaceristului” Daniel ! Şi ăştia au transformat religia şi credinţa întro afacere uriaşă ca ien! Stat bisericesc(cu catedrale din macadane şi geamuri termopan în era manipulării) în stat politico-mafiot sărăcind prin orice metodă poporul întru sfert de secol tocmai când nu trebuia!
  PS. nu trebuie să deranjeze pe niciunii! Este adevărul ascuns acoperit de imaginea aproape impecabilă din religia României!

 2. eu cred ca nu o sa se pronunte pana nu o sa se consulte si cu antrenorul de tenis din Miami. Asa cred eu…

  • Dl Iohannis este doar adeptul fanatismului contestatar al justitiei, cand e vb DOAR de dosarele dansului ;p in rest, cica justitia merge, a luat si premii pt ea, in Germania ;p

 3. Johannis nu a spus ca aceste casatorii devin obligatorii…Nu inseamna nici ca ele vor fi legalizate daca o majoritate in parlament considera ca legea care le-ar da posibilitatea e bine sa nu treaca…S-a referit strict juridic la Constitutie.Sa nu apara restrictii cu subiect si predicat in Constitutie,sa nu avem o Constitutie intoleranta…Mai departe exista instrumente care pot impiedica acest lucru,exista o dezbatere publica,poate si un referendum,totul se rezolva democratic.

  • Hai,nu-l mai curatza pe prietenul tau,iohannis, cu hartie igienica.A acuzat de fanatism religios pe cei care se opun murdaririi actului casatoriei si care astfel vor sa apere casatoria oamenilor normali.

 4. Mincinosul Csolos a zis cand a venit la guvernare ca este un guvern TEMPORAR dar acum vrea sa ramana in functie , precum dupa 1989 Frontul Salvarii Nationale a ocupat puterea TEMPORAR mintind ca nu se va transforma in partid politic . Asa precum Iliescu si FSN au mintit in 1989 la fel astazi Csolos minte folosind criza Colectiv pentru a se instala “temporar” cu viclenie pentru 1+4 ani la butoane in baza unei excrocherii securist-johaniste diktata de PPE

 5. Aoleu, nu văzusem declarația lui nea Klaus negru pe alb (nu pot sa-l ascult vorbind, ma plictisesc de cum se pune la pupitru deci tot scrisul ma lămurește despre ce-i in capul marelui sef) e o capodopera de balmajala, mai ceva ca la Trump. Pai ce-i aia “trebuie sa-i luam pe ceilalți cu BUNE si RELE? Ce, e RĂU sa se căsătorească oameni de același sex intre ei? E BINE sa se limiteze noțiunea de căsătorie la “tagma”heterosexualilor? Ești tolerant doar daca faci parte dintr-o minoritate? Adică majoritatea nu poate fi decat INTOLERANTA? Mama-mama ce i-ar face studenții de anul intai de la Harvard daca ar debita asemenea prostii la vreo conferința despre “toleranta”, ba chiar si la Berlin/metropola de care depinde “minoritatea” d-sale s-ar putea sa-i întoarcă cineva așchiile din limba de lemn in care se exprima, drept in nas, pe motiv ca n-are proprietatea Termenilor nici măcar cand spune sloganuri.
  Oricum, nici una din tabere n-are proprietatea Termenilor dar propaganda pro-familie heterosexuală are tradiția in spate asa ca limba de lemn respectiva nu pare stranie nimănui; de fapt, ce se discuta e ideea de căsătorie in sensul de cadru al “procreației”, instaurata prin comandament religios si validată de secole de practica socială, vs cea de “parteneriat sexual” concepută ca echivalent modern al căsătoriei tradiționale după pulverizarea noțiunii de procreație pe cale fiziologică directa (metode de fertilizare in vitro, adopție extinsă, etc) încă aflat la stadiul de experiment social. Cineva cu studii de specialitate ar trebui, poate, sa se ocupe de clarificarea terminologiei inainte sa plecam la “luptă” cu steagul “tolerantei” sau al “intolerantei” in frunte. Si, poate, cineva de la palat sa-i faca un pustiu de bine lui Johannis si sa-l învețe un pic de retorica diplomatica? Unde naiba e faimoasa lui “toleranta” in chestiunea “penalilor”, unii nici măcar condamnați pe baza de făcături de tip DNA (precum Tariceanu)pe care s-a apucat sa-i înfiereze public de ceva timp încoace? Ca Johannis e prost crescut nu mai e nici o îndoiala, de la povestea cu paltonul ar fi trebuit sa ne lămurim cu toții, dar ca are si consilieri tot atat de neadecvati e greu de înghițit. Unde-or fi dispărut cei care l-au ținut pe “mut” in campania din 2014?

 6. Si-a dat arama pe fata solidarizandu-se cu discursul activiștilor pro-lgbt, ai stângii extreme atee europene. Se vede acum ca asta e probabil una din misiunile lui, si pt asta a fost înscăunat președinte, sa pună umărul la implementarea agendei agresive care exista acum împotriva familiei, a suveranității, a credinței creștine etc. Asta e teoria lor, mai nou, Creștinul e un soi de extremist periculos, fanatic, intolerant, care nu respecta drepturile omului si câte si mai câte. In curând o sa ajungă sa ne bage in pușcării, cum au făcut bolsevicii. Nu-s departe, pe fond nu e nicio diferența între ei si ideologia stângii de azi, si cea a așa-zisei drepte “moderate”, in fapt doar o stânga deghizată. Dreapta adevarata, care a rămas fidela valorilor ei dintotdeauna, in lumina ideologiei si propagandei de azi, nu poate fi decât extremista.

Leave a Reply