Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare catre Financial Times in care sustine ca nu are nimic personal impotriva Laurei Codruta Kovesi, dar considera ca aceasta nu ar trebui sa ocupe postul de procuror-sef european, scrie ziare.com

“Nu am nimic personal impotriva Laurei Codruta Kovesi, unul dintre cei trei candidati pentru functia de procuror-sef al noii institutii a Procurorului European. Dar din toate dovezile pe care le-am vazut – de la judecatori, procurori si alte surse credibile- ea nu ar trebui sa fie numita in aceasta pozitie extrem de importanta”, a scris ministrul Justitiei in scrisoarea trimisa Financial Times.

“Doamna Kovesi nu a fost demisa anul trecut pentru ca institutia pe care o conducea, DNA, viza politicieni corupti. Ea a fost demisa pentru ca DNA incalca legea. Curtea Constitutionala a spus acest lucru. Strategia de investigare a doamnei Kovesi se baza pe constrangere”, mai sustine Toader.

Acesta a spus ca dupa plecarea lui Kovesi de la DNA a descoperit ca, pe parcursul a patru ani in timp ce aceasta era in functie, s-au inceput investigatii impotriva a 3.420 de judecatori si procurori – peste jumatate din magistratura. El a precizat ca aceste dosare au ramas deschise si nu au fost niciodata judecate.

El a mai spus ca noua sectie infiintata pentru investigarea magistratilor, care este independenta de DNA, a raportat ca a preluat 1.422 de dosare.

“Aproximativ 70% au fost initiate pe plan intern – nu ca urmare a unei plangeri externe. Majoritatea dosarelor au ramas deschise dupa cel putin doi ani si, conform raportului, au fost initiate ca raspuns la hotararile si hotararile care s-au opus vointei DNA-ului. Dana Garbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a numit raportul ‘socant'”, a adaugat Toader in scrisoare.

El a mai acuzat ca uneori se recurgea la inculpari fata de unii judecatori sau procurori vizati pentru ca acestia sa poata fi suspendati si eliminati din cazurile in care DNA avea un inderes.

“Judecatorii care au revizuit dosarele preluate de DNA au gasit, de asemenea, modificari ale transcrierilor convorbirilor telefonice, dovezi false, denunturi false ale martorilor si dovezi atenuante, in mod deliberat, retinute de la inculpati.

Aceasta nu este justitie. Parchetul European trebuie sa ii urmareasca in mod agresiv pe infractori, dar nu prin sacrificarea respectarii drepturilor omului si a procesului corespunzator”, a incheiat Tudorel scrisoarea aparuta sub numele de “‘Coercitia’ in campania anti-coruptie din Romania”.

Scrisoarea este publicata in aceeasi zi in care Kovesi a fost citata la Sectia de investigare a magistratilor, ca sa fie audiata in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa.

Tot joi, Conferinta Presedintilor va decide pasii de urmat in aceasta procedura, inaintea negocierilor cu Consiliul UE.

Pe 28 februarie, Financial Times a publicat un material intitulat “Femeia potrivita pentru a fi procuror-sef european“.

12 COMMENTS

  1. Acest procuror communist care a bagat la puscarie un om pentru ca a vandut un vitel, acest impostor care a facut vraishte legislatia si justitia din Romania, acest slugoi al infractorilor CARE A PROVOCAT CELE MAI MARI DAUNE SISTEMULUI JUDICIAR DIN ROMANIA din epoca moderna si democratica din Romania, acest bubos execrabila care a provocat cele mai mari prosteste ale magistratilor din toata istoria Romaniei merita impuscat in Piata publica asa cum au facut jihadistii! promit ca de cate ori o sa il intalnesc pe acest bolsevic communist il voi scuipa intre ochi din partea intregului popor roman care a suferit din cauza acesteui slugoi perfect de mafioti! Il voi umili asa cum a umilit Romania!

    • mariana P. citeste:”Acesta a spus ca dupa plecarea lui Kovesi de la DNA a descoperit ca, pe parcursul a patru ani in timp ce aceasta era in functie, s-au inceput investigatii impotriva a 3.420 de judecatori si procurori – peste jumatate din magistratura. El a precizat ca aceste dosare au ramas deschise si nu au fost niciodata judecate.” daca pricepi e in regula. daca nu, te poti spinzura in piata publica. nu uita, sa te rujezi.

  2. Salut demersul dlui Toader,faptele “vorbeste”!Nu poti fi scutul unor fapte evidente!Tu care esti nascut,crescut in democratie!Un interviu,ceva,cumva pentru o informare exacta?A sotilor Barsan,judecatori grei,a dnei Secara,a lui Miricia Gutau,a dnei Rarinca sau a simplei tanti Maria hartuita pentru cateva oua,si altii saracii pe care nu-i stiu,cu mesaj clar pentru posteritate ca trebuie schimbata matura,filozofie tipica dar profunda a Romaniei neaose,nealterata de mizerii cu iz pestilential!Orcine va citi scrisoarea dlui Toader,va spune ceva,va pune,intrebari serioase!O inculpata,incompetenta si prea- marita sa ancheteze alte dosare ea nefiind in stare sa priceapa Constitutia?!O gasca umflata mediatic,realitatea e castrofala!Tehnic,fata de francez e in moloz,faptic are in carca tare grele ale multor infractiuni!Eu,ca stat strain toata vanzoleala asta ma face sa stau in banca mea!Si o vor face multi cand vor intelege,excluzand stele si alte “cocoratii”!Comunismul e puturos si aomeni,precum macovei,toxici,noi stim dar ei sunt naivi!Atia judecatori,procurori tinuti la santaj?Dosarele deschise vorbesc!

  3. Citesc pozitia LIBE,creatza aia sangertini cu indemnul votului lui macovei depus in sutien e o politica mizerabila pe ultima suta de metri!Declaratia lui macron,merkel cardasa lui putin,restul fiind asistati sociali pana cand nu se vor trezi!Ultima zvcnitura de sarpe!

  4. Le e greu sa inteleaga ca au dat ok unui tortionar de tip nou?E greu sa recunosti!Si asta implica multe!Dar adevarat este rahatul descoperit!Si ii acopera!Toate rechizitoriile cu catuse pe trepte sunt o basica puturoasa!Dar sati linistiti”justitia independenta”sucomba pe trepte!

  5. Domnule Radu Tudor,
    Pentru cititorii dvs. de zi cu zi, in general pentru audienta postului, acest ‘semnal editorial’ este valabil si credibil. Dar, daca te duci pe site-ul FT si te uiti mai atent, iti dai seama ce umilinta si-au luat si TT si Guvernul RO, cand analizezi “semnele invizibile de exclamare”. 1. Are un P, ceea ce inseamna platit, de la paid-ul englezesc si este la “Letters to the editor”. Frumos si convingator, nu? Da. Doar pentru idiotii patenti. Pe cat ca nu veti publica acest umil comentariu al cuiva care stie exact cum stau lucrurile? P.S. Din ce bani a platit domnul TT? Din buzunarul propriu? Ori din contributiile noastre, inclusiv ale celor care nu suntem chiar asa de prosti pe cat ne-ati dori?

  6. Cineva să-l anunte pe Tudorel sa mai faca repede o scrisoare si pentru Harvard ,aia au inclus-o pe lista femeilor cu contribuții majore în domeniul dreptului – 2-0 Kovesi!

Leave a Reply